Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes ezerā iepeld “Marienburg”

Diāna Lozko

2016. gada 23. septembris 00:00

1655

Alūksnes ezers jau lepojas ar plostu “Kaija”, bet nu tajā iepeldējis arī kuģītis “Marienburg”. Alūksnieši Intars un Elīna Dambji ar savu uzņēmību panākuši, ka ezerā interesentus varēs izvizināt īpašs kuģītis. Lai arī drīzumā iestāsies vēsāks laiks, kuģītis pārbaudīs savas spējas zelta rudenī, lai nākamajā vasarā jau pilnā sparā priecētu gan alūksniešus, gan pilsētas viesus.
Kuģītis “Marienburg” izgatavots Latvijā pēc individuāla pasūtījuma, tajā ir aptuveni 20 sēdvietas.

Būs arī ikdienas izbraucieni
“Ideja par šādu kuģīti radās jau sen. Nav tā, ka mēs ideju būtu noskatījušies no Stāmerienas kuģīša. Gan Latvijā, gan ārzemēs šādi kuģīši bija redzēti,” teic I.Dambis. Savukārt E.Dambe sapni par kuģīti lolojusi jau sen. Daudzi E.Dambi pazīst kā dzīvnieku mājas “Astes un Ūsas” darbinieci, bet vien retais zina, ka viņa ir ieguvusi ceļojumu organizatores izglītību. “Intaram visu laiku stāstīju, cik jauki būtu, ja Alūksnes ezerā būtu kuģītis ar jumtiņu un mīkstiem sēdekļiem. Sākumā Intars tik noteica - ko nu es tur stāstu. Viņš mani pat centās atrunāt, taču es visu laiku stāstīju, cik tas būtu forši! Vēlāk uzzinājām, ka Alūksnes “Lauku partnerībā” var iegūt finansējumu savai idejai, un sākām rakstīt projektu. Pašreiz projekts gaida apstiprinājumu – ja to apstiprinās, varēsim atgūt ieguldīto finansējumu. Sākumā domājām sagaidīt projekta rezultātus un tad iegādāties kuģīti, taču kuģīti uzbūvēja īsā laika posmā tieši pēc mūsu vēlmēm,” stāsta E.Dambe.
Ziemā kuģīti turēs īpašā angārā, bet jau vasarā tas atsāks savas gaitas Alūksnes ezerā. Tad arī būs vairāk informācijas gan par pakalpojuma izmaksām, gan arī kuģīša kursēšanas laikiem. Daudzi atzīst, ka tieši šāda kuģīša Alūksnē pietrūka. Pašreiz izbraukt pa Alūksnes ezeru uz plosta var tikai grupās, kuras ir jāpiesaka. Lai arī tas ir ļoti vērtīgi un vajadzīgi, ir lietderīga arī alternatīva. Dambju ģimene vēlas piedāvāt ne tikai grupu, bet arī ikdienas izbraucienus, lai ikviens interesents varētu sev piemērotā laikā pavizināties ar kuģīti Alūksnes ezerā.

Bobslejs netiks atstāts
novārtā
Uz kuģīša būs iespējams arī rīkot pasākumus. Dambju ģimene īpaši iedegusies par kādu ideju. “Bērniem varēs rīkot pirātu izbraucienus, kuru laikā mēs dotos ar īpašu karti meklēt dārgumus. Kuģītim tobrīd varētu uzlikt arī īpašu pirātu karogu,” par nākotnes plāniem stāsta E.Dambe. Protams, būs arī pieejami meitenīgāki braucieni - Dambju ģimene ir gatava uzklausīt ikviena cilvēka idejas un priekšlikumus. Kuģītī ir lāzerapgaismojums, kas uz kuģīša klāja rada mirguļojoši krāsainu efektu. Tumšajā diennakts laikā to it īpaši interesanti ir vērot no krasta.
I.Dambis stāsta, ka kuģīša uzturēšana un vadīšana ir viņa vaļasprieks un bobslejs noteikti netiks atstāts novārtā! “Sports ir primārais, un sportu noteikti neatstāšu. Kuģītis ir mans vaļasprieks. Mēdz jau teikt: ja nu sportā kas atgadās, tad sportists ir izmests no laivas. Redz, es nebūšu izmests, gluži pretēji - būšu iemests laivā!” smejot teic I.Dambis. Kuģītim ikdienā būs arī citi kapteiņi, tāpēc I.Dambis jūtas droši un sportošana neļaus kuģītim stāvēt dīkā.

Radošais prāts un praktiskais vīrietis
Dambju ģimenei ir svarīgi turēties kopā gan ikdienā, gan arī kuģīša projekta izstrādē. Viņiem abiem ir arī savas darbības jomas. E.Dambe ir radošais prāts - viņai svarīgi ir gan padomāt par suvenīriem, gan citiem sīkumiņiem un estētiskām lietām. I.Dambis ir daudz praktiskāks - viņam galvenais ir, lai kuģītis slīd pa Alūksnes ezera ūdeņiem un spēj veikt savas funkcijas. “Dažreiz jau Intars manī vairs neklausās, jo es tikai saku: “Zini, ko es izdomāju?”” teic E.Dambe. Viņa uzsver, ka ģimenes vērtība ir kopīgā darbā un būtu grūtāk, ja viņi abi būtu tikai radoši vai arī tikai praktiski cilvēki. Kopā izlolot ideju ir vieglāk, jo vienmēr ir atbalsta plecs un cilvēks, kurš iedrošina.
Kuģītis šoruden vēl pāris reizes izbraukās Alūksnes ezeru un atgriezīsies ezerā nākamajā vasarā, lai priecētu ikvienu alūksnieti un pilsētas viesi! ◆

Kategorijas