Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Brūklenājs” - jaunās un gādīgās rokās

Diāna Lozko

2016. gada 23. septembris 00:00

14

Alūksnes Kultūras centra senioru korī “Brūklenājs” notikusi diriģentu maiņa. Ilggadējā kora vadītāja Sarmīte Brīdaka-Eliase dodas pelnītā atpūtā - turpmāk kori vadīs Ilze Briediņa. Darbs nebūs viegls, jo I.Briediņas vadībā kopumā ir astoņi vokālie kolektīvi. Tomēr viņa ar lielāko prieku uzņemas vadīt senioru kora gaitas.
“Brūklenājs” ir tradīcijām un cilvēku stāstiem bagāts koris, kas apvieno dziedošos seniorus jau vairākus gadu desmitus.

“Brūklenāju” vadījusi 20 gadus
S.Brīdaka-Eliase “Brūklenāju” vadījusi gandrīz 20 gadus. “Mani par “Brūklenāja” vadītāju iecēla skolotājs Alfrēds Dāvids. Viņš uzaicināja mani vadīt šo kolektīvu tad, kad viņš gāja pensijā. Tas notika 1996.gadā. Tagad ir pienācis laiks, kad es eju pensijā un nu pēc 20 gadu “Brūklenāja” vadīšanas atstāšu to Ilzes gādīgajās rokās,” teic S.Brīdaka-Eliase. “Brūklenāju” jau agrāk reizumis diriģējusi I.Briediņa, un kolektīvs viņai uzticas. Tā kā I.Briediņa strādā arī Kultūras centrā, kolektīvam būs arī stabilāks vadītājs. “Stabilāks būs arī kolektīva repertuārs, jo jāuzsver, ka es gan vadīju “Brūklenāju”, gan arī kalpoju Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Līdz ar to dažreiz sevī svārstījos par repertuāru un dažām dziesmām. Nu Ilze varēs mācīt visu repertuāru, un tas būs daudz plašāks. Korim novēlu stabilitāti!” pauž S.Brīdaka-Eliase un uzsver, ka tagad tā noteikti arī būs.

Novadā trūkst kora diriģentu
I.Briediņa stāsta – korim, paliekot bez vadības, ir bijis jādomā, kurš uzņemsies to turpmāk. “Sarmīte sev aizvietotāju jau meklēja aptuveni gadu, taču bija grūti atrast. Diemžēl, bet mums trūkst diriģentu, un tā nu kori uzticēja vadīt man. Es ļoti cienu seniorus par viņu mūža darbu un to, ka viņi nāk dziedāt. Kā jaunā vadītāja noteikti saglabāšu jau iepriekš izveidojušās tradīcijas un negribētu neko no šīm tradīcijām mainīt. Attiecos pret šo kolektīvu ar ļoti lielu pietāti,” teic I.Briediņa.
Lai arī novadā ir jūtams kora diriģentu trūkums, kolektīvi, protams, nepaliek bez vadītājiem, taču, mainoties kora vadībai, ir jāatrod tāds cilvēks, kuram var uzticēt savu gadiem ilgi loloto darbu. S.Brīdaka-Eliase šādu cilvēku ir saskatījusi I.Briediņā, un jau tuvākajos koncertos “Brūklenājs” uzstāsies kopā ar jauno kora vadītāju un kordiriģenti. ◆

Kategorijas