Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzejniecei Kornēlijai Apškrūmai - jauna grāmata

Loreta Jargane

2016. gada 23. septembris 00:00

126

Septembris ir dzejas mēnesis. Tā noskaņās ir izdota visiem labi zināmās dzejnieces Kornēlijas Apškrūmas atmiņas stāstu grāmata “Piektais gadalaiks”. Kornēlija Apškrūma dzīvo Apes novada Virešu pagastā. Grāmatas, literatūra, dzeja un viss, kas saistīts ar kultūru, ir dzejnieces sirdslieta, turklāt, atrodoties pensijā, viņa pēdējos gados aktīvi raksta, izdodot grāmatas gan bērniem, gan cita vecuma lasītājiem.
Atmiņu stāsti “Piektais gadalaiks” apkopoti ilgāk nekā gadu veselības apstākļu dēļ, taču autore teic, ka tas ir pietiekams laika posms grāmatas tapšanai. K.Apškrūma stāsta, ka savā grāmatā vecumu saistījusi ar savu  bērnību. “Es domāju, ka vecums ir kā gadalaiks - tas mainās. Savukārt, jo vecāks kļūsti, jo vairāk remdējies bērnības atmiņu atspulgos. Vecuma atmiņas un bērnības atmiņas - tās kopā apvienojot, izveidojas piektais gadalaiks, no kā arī izveidojās grāmatas nosaukums,” teic dzejniece. Iedvesmu autore smēlusies, lūkojoties uz savu dārzu, kas kļuvis vecs un nekopts - tas autorei raisījis lielas pārdomas, ka vecumdienas un vecums ne katrreiz ir tik saulains un iepriecinošs.
Autore min, ka viņas bērnība bijusi ļoti saulaina: “Bērnībā bija ļoti daudz jauku piedzīvojumu, ar prieku kavējos un dalījos šajās atmiņās – pat uzjautrinājos, tāpat atcerējos visu, kas saistīts ar dabu un darbu. Savā darbā vēlējos atainot arī to, ka kādreiz cilvēki ļoti smagi strādāja, un to, kāds bija kara posms un kāda bija dzīve pēc kara. Vārdu vistiešākajā nozīmē - es šajā kara virpulī tiku ierauta, un varbūt kādam būtu interesanti ieskatīties šajās dzīves lapaspusēs,” atklāj K.Apškrūma.
Taču šis nav vienīgais K.Apškrūmas jaunais garadarbs, kas priecēs lasītājus, jo jau kuru katru brīdi iznāks savdabīga dzejoļu grāmata “Nosūtītas un nenosūtītas vēstules”, kas jau ir nodota tipogrāfijā. K.Apškrūma atklāj, ka ap Ziemassvētku laiku ir paredzēta īpaša grāmata ar mākslinieces Ritas Blaževicas gleznu reprodukcijām, kurā atspoguļosies tēmas un ilustrācijas par gadalaikiem. ◆

Kategorijas