Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Makšķerēšanas sacensības “Ilgāja Zivtiņa"

2010. gada 17. februāris 14:08

1780

13.februārī Veclaicenē makšķerniekus un līdzjutējus pulcināja zemledus makšķerēšanas sacensības “Ilgāja Zivtiņa” (“Kikkajärve Kalakõnõ”). Ilgājs ir lielākais no četriem Peļļu gravas ezeriem, kurus šķērso Igaunijas – Latvijas robeža.

Pasākuma ideja radās Krabu ciema iedzīvotājam Pēterim Rebāne. Ideju realizēja Krabu ciema biedrība sadarbojoties ar Veclaicenes pagasta pārvaldi un sabiedrisko organizāciju “Veclaicenes Avotiņš”.
Reģistrējušies makšķernieki saņēma piemiņas medaļas. Pēc īsas uzrunas, instrukcijas un “ne asakas” vēlējuma 33 vīri un viena sieva devās zvejā uz trīs stundām.
 
Igauniju pārstāvēja piecpadsmit dalībnieki no Krabiem, Varstu, Reuges, Veriem, Tartu. Latvijas komandā startēja deviņpadsmit Apes, Alūksnes, Alsviķu un Veclaicenes vīri.

Krastā palikušie līdzjutēji laiku īsināja apciemojot makšķerniekus, vizinoties zirga pajūgā, piedaloties atraktīvās sacensībās, no kurām jautrākā, šķiet, bija zivju makšķerēšana ar asti no bundžām. Visus sildīja ugunskurā vārīta krastmalas avenāju un citu zāļu tēja. Makšķerniekus no copes atpakaļ gaidīdams, mutuļoja zivju zupas katls.

Izvērtējot lomus noskaidrojās, ka smagāko zivi ir izvilcis alūksnietis Didzis Bukalders, bet ar vislielāko zivju kopsvaru uz goda pjedestāla kāpa Lauri Luht no Varstu (1.vieta), Ints Vīksna no Apes (2.vieta), Aare Alliksoo no Varstu (3.vieta). Dažādas balvas saņēma arī jaunākais un vecākais copmanis, vienīgā sieviete makšķerniece. Starp tiem, kas nenoķēra nevienu zivi, tika izlozēta mierinājuma balva. Komandu vērtējumā ceļojošo kausu nopelnīja latvieši. Jāsaka gan, ka lomi bija dabai draudzīgi, bet visvairāk nepaveicās Ilgāja asarīšiem.

Sacensības profesionāli un godīgi vērtēja pašvaldības aģentūras “ALJA” direktors Māris Lietuvietis un zivju inspektors Jānis Sniķeris. Viņi palīdzēja arī ar padomiem sacensību organizēšanā. Pasākumu finansiāli atbalstīja un balvas gādāja p/a “ALJA”, SIA “Pie Zvejnieka”.

Noslēgumā mielojāmies ar torti, kas garnēta ar pasākuma simbolu – garu zivi ar seksti. Zivtiņas savdabīgais tēls radās no Ilgāja ezera nosaukuma abās valodās, (igauniski – Gaiļa ezers).
Veclaicenes pagasta pārvalde pateicas “Aleju” māju saimniekiem Margai Kazakai un Maigonim Rencim, abiem tiesnešiem J.Sniķerim un M. Lietuvietim, veclaiceniešiem, kas palīdzēja sacensību vietas iekārtošanā un pasākuma vadīšanā. Paldies par sadarbību igauņu kolēgiem.

Tika iedibināta jauna tradīcija - ceļojošais kauss “Ilgāja zivtiņa”.

Kategorijas