Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolotājs kā draugs

Loreta Jargane

2016. gada 30. septembris 00:00

4729

Bejas pamatskolas sākumskolas klašu skolotāja Lidija Stebere izpelnījusies vislielāko atzinību  Alūksnes un Apes novadu laikraksta “Alūksnes Ziņas”un portāla “Alūksniešiem.lv” rīkotajā konkursā “Pārsteidz savu skolotāju”.
L.Stebere saņēmusi visvairāk atzīmju “Patīk” lapā „Alūksniešiem.lv/ Alūksnes Ziņas” sociālajā vietnē “Facebook.com”. Savukārt par “Alūksnes Ziņu” simpātiju kļuva Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolotāja un Alūksnes novada jaunsargu vienības vadītāja Inese Marķitāne.
Pārsteigta par uzvaru konkursā, Lidija Stebere dalījās izjūtās par skolotājas amatu un ieguldīto darbu, skolojot bērnus. Pedagoga darbam veltīti jau 23 gadi, turklāt Lidija jau kopš bērnības zinājusi, ka skolotāja profesija ir viņas dzīves aicinājums. Jau bērnībā iejutusies skolotājas lomā, spēlējoties ar saviem mazajiem radiniekiem. Pedagoģe atklāj, ka skolotāja darbs nekad nebūs garlaicīgs, un tādēļ rosina ikvienu, kurš nevēlas rutīnas darbu, izvēlēties darbu skolā. “Tas ir ļoti interesants darbs, un garlaicīgi nav – nemaz! Protams, ir jāmāca pēc valstī noteiktās programmas, bet, lai rastu kopīgu valodu tieši ar bērniem - viņi ir jāsaprot. Jā, esmu prasīga un pašplūsmā bērnus nelaižu, bet tajā pašā laikā skolotājam jābūt bērnam kā draugam,” uzsver L.Stebere.
Lai arī šī profesija prasa pietiekami daudz enerģijas, L. Stebere ar savu aktīvo un daudzpusīgo pieeju dzīvei spēj uzlādēties un attīstīt sevi kā personību arī ikdienā. “Man ļoti patīk mežs, kas dod enerģiju. Bieži braucu ar velosipēdu un sev uzstādu personīgos rekordus. Eju uz jogas nodarbībām, dejoju tautas dejas Bejas deju kolektīvā, spēlēju Bejas amatierteātra kolektīvā, vadu Bejas mazpulku un šad tad piepalīdzu dēlam pasākumu organizēšanā. Tas viss man dod spēku darbam skolā!“ atklāj skolotāja.
Vairāk par konkursu un tajā pieteiktajiem dalībniekiem lasiet 12. un 13.lapā!

(Turpinās no 1.lappuse)

Pasaules skolotāju diena ir starptautiski atzīmējama diena, kas Latvijā tiek svinēta oktobra pirmajā svētdienā, šogad - 2.oktobrī. Lai cildinātu Alūksnes un Apes novadu skolotājus, portāls “Alūksniešiem.lv” un Alūksnes un Apes novadu laikraksts “Alūksnes Ziņas” rīkoja fotokonkursu “Pārsteidz savu skolotāju!” - par godu mūsu novadu bijušajiem un esošajiem pedagogiem. Konkursam tika pieteikti seši pedagogi ar sirsnīgiem stāstiem par skolas gaitām un kopā pavadīto laiku.
Konkursā piedalīties tika aicināts ikviens Latvijas izglītības iestādes skolēns, klase vai abiturients, kuri ir kādreiz mācījušies vai šobrīd mācās Alūksnes un Apes novada skolās, lai pārsteigtu un iepriecinātu savu skolotāju, sūtot fotogrāfijas ar savu skolotāju vai klases foto, kur redzams skolotājs, stāstu par skolas gaitām un to, kāpēc tieši šim ieteiktajam skolotājam būtu jālaimē brauciens ar ekskursiju kuģīti pa Stāmerienas ezeru.

Pārsteigums
skolotājai
Modris Mazulis pieteica Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolotāju Guntu Tuču. M.Mazulis raksta: “Fotogrāfija ir tapusi pirms 18 gadiem Veclaicenē divu dienu klases pārgājienā ar nakšņošanu. Varbūt tā nav labākās kvalitātes, bet parāda tābrīža emocijas, jo šajā bildē mūsu klases audzinātāja Gunta Tuča tik tiešām izskatās pārsteigta, speciāli nepozējot, nobildēta telts uzsliešanas laikā. Konkursam ļoti atbilstoša bilde! Skolotāju Guntu tiku pārsteidzis toreiz, nofotografējot nesagatavojušos, un ceru, ka izdosies pārsteigt arī šoreiz, piesakot konkursam šo foto. Šis pārgājiens atmiņās palicis kā jauks piedzīvojums ar jautriem brīžiem, makšķerēšanu, vēžu ķeršanu, dažādām spēlēm un rotaļām, uz ugunskura ceptām desiņām, sarunām un smiekliem, kas ievilkās līdz rīta gaismai, un stipro lietu otrajā naktī, kas dažu labu no telts bija izskalojis ar visu matraci. Sen neesmu saticis skolotāju, tāpēc, izmantojot izdevību, G.Tučai, kura tajā laikā Alūksnes ģimnāzijā bija mana klases audzinātāja un meitenēm mājturības skolotāja, Starptautiskajā skolotāju dienā novēlu visu to labāko, pacietību mācot, arvien jaunas idejas radošajā darbā un daudz smieklu! Lai Jums saulains un krāsains rudens!”

Kā otrā mamma
Alūksnes novada vidusskolas 2.klases skolniece Anastasija Razmislova pieteica Alūksnes novada vidusskolas skolotāju Sanitu Čibalu. Vēstulē rakstīts: “Skolotāja Sanita Čibala ir kā mūsu otrā mamma. Katru dienu mēs nākam uz skolu un priecājamies par to, jo skolotāja mums ir ļoti mīļa! Viņa mums māca lasīt un rakstīt! Māca arī pareizi uzvesties. Viņa vienmēr ir blakus, ja kaut ko nesaprotam vai varbūt vienkārši aiz kaut kā neziņas kādreiz paliek bail. It īpaši man patīk vizuālas mākslas stundas pie skolotājas Sanitas. Vēl viņa daudz fotografē, tāpēc mums vienmēr ir skaistas fotogrāfijas no ekskursijām un pasākumiem. Manuprāt, tieši mūsu skolotāja Sanita ir pelnījusi skaisti nosvinēt Skolotāju dienu un doties izbraucienā ar ekskursijas kuģīti!”

Dzīves gudra un iejūtīga
Audzēkne Ilze Baldiņa pieteica Alūksnes novada vidusskolas skolotāju Daigu Kozuli. I.Baldiņa raksta: “Ar skolotāju D.Kozuli pirmoreiz iepazinos, uzsākot mācības Alūksnes novada vidusskolas 10.klasē. Pirmo reizi satiekot skolotāju, jau bija uzticēšanās sajūta. Skolotāja Daiga Kozule ir dzīves gudra, iejūtīga un vienkārši gaišs cilvēks, kurš man un maniem klasesbiedriem ir iemācījis daudzas labas lietas. Šis foto ir tapis 10.klasē, kad ar skolotāju devāmies pārgājienā uz Strautiņiem. Tas bija pirmais mūsu kopīgais pasākums. Jāatzīst, ka tas bija ļoti interesanti un aizraujoši. Lai arī visu ceļu gājām kājām, nonākot galamērķī, nejutāmies noguruši, jo ceļā bija ļoti jautri. Skolotāja visu ceļu mūs uzmundrināja, iesaistījās sarunās un darīja visu, lai mums būtu labs garastāvoklis un interesanti. Nonākuši galamērķī, mēs jauki pavadījām laiku. Skolotāja bija noorganizējusi tikšanos ar kultūrvēsturnieku Jāni Poli, kas mums visiem sniedza interesantu ekskursiju pa Spidzenieku pilskalnu. Izstaigājuši pilskalnu, pasēdējām, uzcepām desiņas un jauki parunājām. Pēc atpūtas bija pienācis laiks doties mājās - aizgājuši uz autobusa pieturu, sapratām, ka savu autobusu esam nokavējuši... Mazliet noskumām, bet skolotāja mūs uzmundrināja un operatīvi atrisināja radušos situāciju - mēs visi sveiki un veseli tikām mājas. Lai arī tagad katrs ejam savu ceļu, atrodam laiku, lai arī skolotāju pa reizei apciemotu.”

Mana skolotāja ir vislabākā!
Ivita Krevica konkursam izvirzīja Bejas pamatskolas skolotāju Lidiju Steberi. I.Krevica raksta: “Mūsu meitai Ilzei, šogad uzsākot 1.klasi, vasarā gadījās nelaimīgi krist un salauzt kāju, rezultātā – ģipsis visas kājas garumā. Visi teica - ar ģipsi jau skolā netiks galā, lai nu guļ mājās un skolā sāk iet nākamgad. Es nevaru vārdos izteikt paldies skolotājai Lidijai par brīnišķīgo attieksmi pret bērniem (ne tikai mana meita jūsmo par savu mīļo skolotāju - arī viņas iepriekš audzināmās klases bērniem sava skolotāja ir ļoti mīļa un īpaša!). Un par to, ka mums, vecākiem, viņa spēj sniegt drošības izjūtu - ar mūsu mazo, mīļo bērnu skolā viss būs kārtībā. Tā nu 1.septembrī Ilzi uzsākt skolas gaitas iedrošināja skolotāja Lidija ar siltiem vārdiem: “Mēs visu varam un ar visu tiksim galā! Vai tad mums devīto trūkst - mēs uz rokām ienesīsim pirmklasnieci!” Un tiešām - 1.septembrī skolas zālē iesoļoja pirmklasnieciņi pie rokām devītajiem un pēdējie divi zēni tik akurāti un cēli ienesa Ilzi! Lieki teikt, ka mammai acis pilnas asarām - tik akurāti un uzmanīgi… Bejas pamatskolā ir brīnišķīga tradīcija - pirmklasniekus svinīgajā pasākumā izšūpot skaistās šūpolēs. Arī mūsu Ilzīte tika ļoti akurāti iecelta un izšūpota - tas viņai savas lauztās kājas dēļ noteikti bija vēl īpašāks brīdis, nekā citkārt būtu.
Kad runa ir par integrāciju un neatstumšanu – šis ir vislabākais piemērs tam, kā meitēnam ne tikai mazināt bailes no skolas un visa jaunā, bet arī palīdzēt pārdzīvot savu lielo bēdu un sarežģījumus lauztās kājas dēļ. Lieki teikt, ka tajā laikā, kad meita pārvietojās ratiņkrēslā, neviens viņu neizsmēja vai neapcēla, jo skolotājas attieksme bija kolosāla - viņa pratusi to visu pasniegt bērniem tā, ka nu jau ārā bērni rindā gaidīja, lai varētu tikt Ilzi pavizināt! Arī ikdienā skolā Ilze ar visu tiek galā, jo skolotāja Lidija vienmēr prot iedrošināt, atbalstīt uzmundrināt. Kad ģipsi noņēma, meitai bija bail likt kāju pie zemes, un mums kā vecākiem šķita, ka labāk būtu kādu nedēļu skolu izlaist, lai var pa māju trenēties, bet meita stingri noteica, ka noteikti ies uz skolu, jo ar skolotāju Lidiju staigāšot. Un tiešām – nākamajā dienā jau dzirdēju, ka meita uzdrošinājusies un piecēlusies kājās, un skolotājai pie rokas spērusi pirmos soļus pa klasi. Lai skolotājai Lidijai veicas konkursā un ikdienā skolā! Lai nekad nepietrūkst šīs brīnišķīgās attieksmes pret bērniem, jo ir tik aizkustinoši dzirdēt no bērna:  “Mana skolotāja ir vislabākā!” - un redzēt viņa sejā un acīs patiesu mīļumu un sajūsmu. Lai ikvienam skolēnam būtu sava vismīļākā skolotāja! Mums ir ļoti, ļoti paveicies!”

Klases zelts
Absolvents Kristiāns Dambis pieteica Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas informātikas skolotāju Ivaru Vīksnu. K.Dambis raksta: “Domājot par vidusskolas laiku, prātā nāk tikai pozitīvas atmiņas. Lai gan pagājuši jau četri gadi kopš 12.klases absolvēšanas, I.Vīksna joprojām ir mūsu draugs un atbalsta plecs. Viņš bija mūsu klases zelts, cilvēks ar labu un plašu sirdi, kurš prata motivēt ikvienu. Trīs gadu laikā aizvadījām fantastiskas ekskursijas, piedzīvojām jautrākās ballītes, izdziedājām skaistākās latviešu dziesmas un sirsnīgi smējāmies gan klasē, gan talkās, gan pie ugunskura, vārot zupu. Ivars vienmēr izstaroja patriotismu, atgādinot, ka mums ir jāmīl sava zeme, valoda un kultūra. Viņš mums vienmēr mācīja nepadoties grūtībās un iet cauri dzīvei ar smaidu. Ivars mums ir dāvājis skaistākās atmiņas un sajūtas, ko lolot vēl gadiem ilgi. Paldies tev!“

Īsta supervarone!
Marta Līva Ziņģe pieteica Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolotāju Inesi Marķitāni. M.L.Ziņģe raksta: “Mūsu skolotāja – supervarone! Mūsu skolotāja I.Marķitāne, ģeogrāfijas un sociālo zinību skolotāja ģimnāzijā, ir īsta supervarone. Viņa paspēj apvienot tik daudzas lietas! Rūpēties par savu mīļo audzināmo klasi, būt Jaunsardzes instruktore, vadīt mūsu skolas mazpulku “Zīle” un tajā visā iesaistīt arī mūs. Izmantojot savas spējas, viņa rīko izcilas ekskursijas, protams, uzklausot arī mūsu viedokli un domas. Skolotāja piedalās visās trakajās idejās, ko mēs paši izdomājam. Mēs nezinām, kā iztiktu bez viņas siltā smaida, uzmundrinājumiem, kas mūs sagaida ik dienu. Pats galvenais - mūsu skolotāja mums māca vienmēr mīlēt Latviju un būt savas valsts patriotiem. Mēs, 9.b klase, esam viņai ļoti pateicīgi par to un uzskatām, ka labāku skolotāju - supervaroni nevar vēlēties!”

Kategorijas