Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Simfoniskā orķestra koncerts un Dailes teātra viesizrāde

Loreta Jargane

2016. gada 30. septembris 00:00

27

Oktobris Alūksnē kultūras pasākumos ienesīs izsmalcinātu, klasisku un kvalitatīvu noskaņu. 2.oktobri Alūksnes Kultūras centrā sagaidīsim ar simfoniskā orķestra koncertu, bet 7.oktobrī gaidāma izrāde ar profesionāliem Dailes teātra aktieriem.

Sezonu atklās Alūksnē
2.oktobrī pulksten 16.00 ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu izskanēs latviešu mūzikas programma, ko atskaņos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) simfoniskais orķestris diriģenta Andra Vecumnieka vadībā un jauktais koris (mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais). JVLMA savu koncertsezonu atklās Alūksnes Kultūras centra Lielajā zālē. Programmas atskaņojumā piedalīsies lielisks solistu sastāvs - Eva Bindere, kas priecēs ar vijoles skaņām, Laura Teivāne – soprāns, Ieva Parša, Tatjana Kopača - mecosoprāns, Maksis Krilovs - bass, Edgars Ošleja, Viktorija Pakalniece - teicēji.
Koncertā izskanēs Oļģerta Grāvīša “Skaņu glezna Emīla Dārziņa piemiņai” balsij un orķestrim (veltījums Jānim Ivanovam); Jāzepa Mediņa 1911.gadā sacerētais koncerts vijolei ar orķestri, kas piedzīvos savu pilnās orķestra versijas pirmatskaņojumu; Pētera Vaska “Kantāte sievietēm” soprānam, jauktajam korim un simfoniskajam orķestrim un vēl viens pirmatskaņojums - Tālivalža Ķeniņa kantāte “Sawan-Oong (Vēja gars)” basam, jauktajam korim, teicējam un simfoniskajam orķestrim.

Stāsts par mīlestību
Savukārt 7.oktobrī pulksten 18.30 Alūksnes Kultūras centrā būs iespēja vērot Paula Timrota režisēto viesizrādi “Svēta lieta”, kurā tēlos iejutīsies Dailes teātra aktieri Indra Briķe, Juris Bartkevičs, Elīna Dzelme un Mārtiņš Počs.
Izrādes stāsts ir vienkāršs un patiess. “Pie Večuka ir ieradusies Nāve. It kā ar to vēl nebūtu gana – viņai ir kārdinošs piedāvājums. Trīs stundu laikā Večukam jāpaveic svēta lieta, Dievam tīkams darbs – tad šis ar savu Večiņu varēs dzīvot vēl daudzus gadus. Ko lai tādu svētu šajā dzīvē izdara? Un ko šādā situācijā darītu jūs?” - teikts izrādes anotācijā.
Traģikomēdija „Svēta lieta” ir stāsts par mīlestību mūža garumā, kas piedzīvojusi gan nomācošas ikdienas rūpes, gan līksmus svētku priekus. Intriģējošajā lugā komiskais patoss mijas ar dzīves absurda apjausmu un smieklu skanēšanu cauri asarām. Biļetes nopērkamas Alūksnes Kultūras centra kasē vai internetā “www.bilesuparadize.lv”. ◆

Kategorijas