Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai veļasmašīna kalpotu ilgāk

VALIJA BELUZA

2016. gada 30. septembris 00:00

437

Pie vainas ūdens sastāvs, sadzīves ķīmijas līdzekļu kvalitāte vai mājsaimnieču paradumi, bet nereti dzirdamas sūdzības par sadzīves tehnikas hroniskām kaitēm un atkaļķošanas līdzekļu reālā efekta neatbilstību reklāmā solītajam. Mēs, produktu patērētāji, nevaram ietekmēt preču ražotāju un izplatītāju mārketinga makšķeres, toties varam kritiski izvērtēt piedāvājumus, ieklausoties speciālistu viedoklī.

Nemazgāt kurpes un segas
Kāpēc veļasmašīnas kā sazvērējušās iziet no ierindas jau pāris gadus pēc atvešanas no veikala, jautājam sadzīves tehnikas remonta meistaram ar desmit gadu pieredzi Nikolajam Ismailovam.
Viņš uzsver, ka lielākoties tāpēc, ka netiek ievēroti lietošanas noteikumi. Nereti veļasmašīna tiek pārslogota, ievietojot daudz vairāk drēbju, nekā noteikts lietošanas instrukcijā. Jāatceras, ka lieli apģērba gabali, mēteļi, pārklāji, piemirkstot ar ūdeni, kļūst ļoti smagi un var piebeigt veļas automātu.
Kuplākai ģimenei un ar maziem bērniem mazgāt veļu nākas bieži un lielākos apjomos, tāpēc noderīgāka ir veļasmašīna ar ietilpību no astoņiem kilogramiem. Ja veļu mazgā ne biežāk kā reizi nedēļā vai divās, turklāt mājoklis tiek dalīts ar vairāk nekā trīs cilvēkiem, piemērotāka ir kompakta veļasmašīna ar iekraušanu līdz septiņiem kilogramiem.
“Nedrīkst mazgāt apavus, segas, smagas pufaikas, jo pārslogoti amortizatori, gultņi liek veļasmašīnai stipri vibrēt, pat lēkāt, noraujot šļūtenes, sabuktējot bunduli. Ja mazgāsit gumijotas kedas, vēl nekas, bet, ja kurpes, sporta apavus ar cietiem papēžiem un pazoli, būs problēmas,” brīdina Nikolajs.
Meistara praksē bijis gadījums, kad pirmsskolas vecuma bērni veļasmašīnā ielikuši mazgāt traukus. “Nereti nākas no mašīnām izņemt krūšturu stīpiņas, rekords – trīspadsmit. Esmu atradis arī piecus iepinušos stringus. Ja smalkās lietas, piemēram, zeķes, zeķubikses, neievieto maisiņā, tās tiek ievilktas starp gumijām.”
Bez regulāras profilakses neiztikt
N. Ismailovs atzīst, ka veļas automātu ilgmūžību ietekmē arī ūdens kvalitāte. Lai veļasmašīna retāk bojātos, viņš iesaka lietot nevis TV plaši reklamētos atkaļķotājus, bet profesionālo atkaļķošanas šķidrumu. Pats savai tehnikai meistars profilaksi taisa reizi trijos mēnešos.
Kāda mājsaimniece, vīlusies plaši reklamētajos līdzekļos, veļasmašīnu periodiski padarbina, mazgājamā līdzekļa nodalījumā ielejot sodu vai etiķi. Cita izmanto vecmāmiņas ieteikumu un vešu dažas stundas pirms mazgāšanas mērcē remdenā ziepjūdenī vai sāls ūdenī. Mērcēšanas laikā netīrumi un traipi uzbriest un vieglāk atdalās no auduma. Tomēr virtuves dvielīšus tīrus var dabūt, vienīgi mazgājot +95 grādu temperatūrā.
“Ar cietu ūdeni ir ļoti grūti tikt galā. “Calgon” varat nelietot: tas pilnīgi neko nedod. Tāpat kā filtri ar kristālisko sāli, kam normālā ūdenī būtu jāizšķīst pēc pusgada, bet reāli šie kristāli stāv gadus piecus un mūsu ūdeni nespēj samīkstināt. Zinu, ka cilvēki izmanto skābes, etiķi, bet to nedrīkst darīt! Ir rūpnīcas speciālistu īpaši izstrādāti šķidrumi veļas un trauku mazgāšanas mašīnām. Pārējie var nelabvēlīgi iedarboties uz gumijas un citām detaļām. Piemēram, no citronskābes, ko izmanto ekonomijas nolūkā, gumija ar laiku kļūst cieta, plīst un mašīna neatkarīgi no zīmola sāk tecēt. Dzeramā soda arī diez vai nopietni attīrīs, turklāt sodas vajadzēs daudz.”

Lētāko vai labāko?
Kamēr sarunājamies ar meistaru, desmit minūšu laikā tiek atvestas trīs bojātas veļasmašīnas, un N. Ismailovs par to nebrīnās: “Pēdējā laikā veļasmašīnas iziet no ierindas jau pēc pāris gadiem. Lielākoties tām ir līmētie bunduļi (cilindri), kas nav remontējami. Jārēķinās – ja pērk “pa lēto”, kalpos aptuveni divus gadus. Tāpēc, ka Rīgas bāzes nav ieinteresētas valstī ievest dārgo tehniku: nevarēs “uzvārīties” par simts, divsimt procentiem. Savukārt klientiem trūkst pirktspējas.”
Viens no variantiem ir pašiem atvest sadzīves tehniku no Vācijas, Anglijas vai Skandināvijas valstīm. Nav noslēpums, ka Rietumu valstis ražo lētākus produktus tirgošanai trešās pasaules valstīs un arī kvalitatīvākus, dārgākus – pašu patēriņam un realizēšanai attīstīto valstu tirgū.
“Vācijā, piemēram, veļasmašīna uzreiz pēc nopirkšanas tiek apdrošināta. Ja tā garantijas laikā pāris reižu noplīst, ražotāju, pārdevēju var iesūdzēt tiesā. Pie mums interneta veikalā iespējams pārdot jebko, pēc tam no pircēja uztaisīt muļķi un pat garantijas saistības neizpildīt,” skarbs savās atziņās ir meistars. “Slikti, ka mūsu iedzīvotāji ir tik nabadzīgi un nevar atļauties pirkt labas veļasmašīnas. Pašlaik pat Rīgā tādas nav iespējams iegādāties.”
Pirms izvēlēties veļasmašīnu, ir vērts padomāt ne vien par veļasmašīnas apjomu un vietu tās uzstādīšanai, centrifūgas ātrumu un žāvēšanas iespēju, bet arī par noderīgām papildu funkcijām atbilstoši dzīves stilam un situācijām. Piemēram, ja dzīves telpa tiek dalīta ar mājdzīvniekiem, noderīga būs veļasmašīna ar funkciju “Dzīvnieku spalvu likvidēšana”. Aizņemtiem cilvēkiem, vecpuišiem pieejamas ir veļasmašīnas, ko var palaist, nospiežot tikai vienu pogu. Daži veļas automāti mūsdienās ir tik gudri, ka paši spēj dozēt mazgāšanas līdzekļus, nosvērt veļu un piemeklēt vajadzīgās programmas, kā arī iegaumēt lietotāja veļas mazgāšanas režīmus. ◆

Kategorijas