Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē atkal notikusi gāzes noplūde

Diāna Lozko

2016. gada 30. septembris 00:00

1984

Svētdienas rītā Alūksnē, Apes ielas 6.mājas iedzīvotājus satrauca gāzes smaka kāpņu telpā. 1.korpusā konstatēja gāzes noplūdi - atbildīgie dienesti situāciju novērsa, taču diemžēl iedzīvotāji nav jutuši pilnīgu atbalstu no visiem atbildīgajiem dienestiem.

Gāzes noplūde notikusi 2.stāva gaiteņa gāzes vadā. Satrauktie iedzīvotāji zvanījuši dažādiem glābšanas dienestiem un jau pirms pulksten 10.00 notikuma vietā ieradās gan policija, gan ugunsdzēsēji un gāze tika noslēgta. Pēc tam atlika vien sagaidīt SIA “Latvijas Propāna gāze” darbinieku, kurš notikuma vietā ieradās ap pulksten 11.00, jo devās uz Alūksni no Valmieras.

Sajutusi spēcīgu gāzes smaku
Apes ielas 6.mājas 1.korpusa iedzīvotājas, kuras vēlējās būt anonīmas, stāsta, ka vispirms viņas vērsušās pie SIA “Alūksnes nami”. Piezvanījušas valdes loceklim Armandam Mustam, kurš esot ieteicis iedzīvotājiem pašiem meklēt gāzes dienesta telefona numuru. Jāatzīmē, ka šo telefona numuru var atrast kāpņu telpā. “Viņš arī neatbrauca. Ap desmitiem jau zvanījām Alūksnes novada domes priekšsēdētājam Arturam Dukulim, bet viņš ļoti cilvēcīgi paskaidroja, ka pašreiz neatrodas Latvijā. Tad mēs zvanījām Alūksnes novada domes deputātam Jānim Sadovņikovam, un, cepuri nost, viņš visu sazvanīja un pats arī atbrauca kopā ar Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieku Aivaru Fominu,” stāsta viena no iedzīvotājām.
Viņa jau pusē desmitos sākusi just gāzes smaku savā dzīvoklī 2.stāvā. Atvērusi durvis un sajutusi spēcīgu gāzes smaku, kura kodusi pat acīs. Uzreiz tika izsaukti arī ugunsdzēsēji, kuri atbraukuši, izstaigājuši visus dzīvokļus un nogriezuši gāzes padevi. A.Fomins un J.Sadovņikovs bija sašutuši gan par A.Musta atbildi iedzīvotājiem, gan arī par to, ka gāzes vadu profilakse tiek veikta reizi piecos gados. “Es tam neticu! Vai tad piecus gadus netaisa pat profilaksi?!” sašutis pauda A.Fomins. Biežāku profilakšu veikšana atrisinātu daudzas problēmas, taču pašreiz tā nenotiek. Laika gaitā gāzes vadi nolietojas un sāk bojāties.
Noplūde - arī pirms trīs
mēnešiem
A.Musts “Alūksnes Ziņām” skaidro - kad saņēmis zvanu, nekavējoties pats sazvanījis “Latvijas Propāna gāzi”, lai atbildīgās personas dotos apsekot situāciju. “Saņemot zvanu, izdzirdēju satrauktu sievieti. Pēc sarunas sazvanīju “Latvijas Propāna gāzi” un dežūrmašīna operatīvi izbrauca uz notikuma vietu. Saņemsim arī aktu, kurā būs norādītas darbības, kādas veiktas notikuma vietā, līdz ar to pašreiz detalizētāku informāciju par šo gadījumu nevaram sniegt,” stāsta A.Musts.
Lai gan “Latvijas Propāna gāzes” dežūrdaļa ir arī Gulbenē, tā ir ļoti noslogota, un visticamāk, tādēļ uz notikuma vietu devās darbinieki nevis no Valmieras, kas, protams, aizņēma daudz ilgāku laiku. A.Musts uzsver, ka “Alūksnes nami” nenodarbojas ar gāzes iekšējo iekārtu uzraudzību un apkopi. “Mēs neesam licencēti veikt šādus darbus. Mums nav sertificētu speciālistu, kuri šādus darbus varētu veikt, un šobrīd arī neredzam iespēju šādu speciālistu piesaistei, jo tas būtu saistīts ar finansējuma iegūšanu no katras mājas. Ne visi iedzīvotāji tam piekristu,” teic A.Musts.
Jāuzsver, ka Apes ielas 6.mājā gāzes noplūde bijusi arī pirms trīs mēnešiem, taču tā nebija spēcīga un gāzes smaka ātri izzuda. ◆

Kategorijas