Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Restaurēta īpaša lustra

Diāna Lozko

2016. gada 30. septembris 00:00

51

Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā no restauratoru rokām vakar atgriezusies ļoti īpaša lustra - 18.gadsimta beigu puses lustra, kura ir uzstādīta drīz vien pēc Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas uzcelšanas.

Unikāls priekšmets
Restaurācijas darbus sāka šogad, pateicoties Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes loceklei Janai Zilkalnei un kādai liktenīgai satikšanās reizei. J.Zilkalne stāsta - kādā seminārā iepazinusies ar mākslas zinātnieku Daini Bruģi, diskutējuši par interjera priekšmetiem, baznīcu un lustrām. “Paņēmu šī cilvēka vizītkarti un paturēju to prātā. Kad Valsts kultūrkapitāla fondā tika izsludināts konkurss, uzreiz nolēmām piedalīties. Šī lustra ir unikāls priekšmets un pelnījusi savu atdzimšanu,” pauž J.Zilkalne. Viņa uzsver, ka būtiski ir arī novērtēt Latvijas izcilos restauratorus un vecmeistarus, kā arī izmantot viņu pakalpojumus, kamēr tie vēl ir pieejami. “Mums ir jāizmanto šo cilvēku zināšanas, prasmes un darbarokas,” teic J.Zilkalne.
Lustras restaurācijā piedalījās mākslas zinātniece Ina Līne, restaurēšanas uzņēmuma SIA “Intarsija” valdes loceklis un vecmeistars restaurators Jānis Ceplis un mākslas vēsturnieks D.Bruģis. Nepieciešamību restaurēt lustru bija pamanījuši daudzi baznīcas draudzes locekļi, tajā skaitā arī J.Zilkalne. Viņas un draudzes uzņēmība palīdzējusi īstenot šo projektu. J.Zilkalne atklāj, ka plānots atjaunot arī divas kroņlustras, kuras zaudējušas savu spozmi. Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā vēl ir daudz darāmā, taču lielās virsaltāra lustras restaurēšana ir īpaša ne tikai luterāņu draudzei, bet arī visai Latvijai.

Augstas kvalitātes kristāls
I.Līne uzsver, ka šī lustra varētu būt nākusi pat no Pēterburgas. “Lustra ir ārkārtīgi vērtīga ne tikai baznīcai un Alūksnei, bet visai Latvijai kopumā un Baltijas reģionam. Šī ir 18.gadsimta beigu puses lustra, kura ir uzstādīta drīz vien pēc Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas uzcelšanas. Domājams, ka šī lustra varētu būt Fītinghofu dzimtas dāvinājums baznīcai,” stāsta I.Līne un pieļauj iespēju, ka lustra nākusi no Pēterburgas, jo stikla, bronzas un zeltījuma kvalitāte ir ļoti labā līmenī. “Šī lustra ir tik vērtīga, jo tā ir viena no 18.gadsimta oriģinālajām lustrām, kuras laika gaitā ir zaudējušas pavisam maz no tā, kas tām ir bijis sākotnēji,” uzsver I.Līne. Pat Pēterburgā šādas lustras nereti ir jau pārzeltītas vai pārveidotas - ir grūti atrast oriģinālus. “Mums šķiet, ka lustras autors varētu būt Johans Ādams Simons Fišers, kurš ir viens no lielākajiem Pēterburgas lustru meistariem. Alūksne ir tuvāk Pēterburgai nekā Rīga, un šāda lustra šeit varēja nokļūt, kaut gan pilnīgi simtprocentīgi apgalvot to nevaram, jo lustrai ir līdzības ar šī meistara darbiem, bet uz tās nav autora paraksta. Lustrai ir augstas kvalitātes kristāls, kā arī slīpējums - restauratori ir veikuši apbrīnojami smalku darbu. Jūs varat būt ārkārtīgi lepni par to, kas jums ir luterāņu baznīcā!” teic I.Līne.
Lustras restaurācija izmaksājusi 3500 eiro. Līdzekļi gūti ne tikai no Valsts kultūrkapitāla fonda, bet arī draudzes locekļu ziedojumiem. ◆

Kategorijas