Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mācību ekskursijas un pārgājieni

Jaunais mācību gads ir sācies ar daudziem pasākumu, ekskursiju un pārgājienu piedāvājumiem. Tie visi aicina izzināt ko jaunu, papildināt jau esošo zināšanu un prasmju bagāžu, kā arī vērtēt un paust savu viedokli.

Jaunsargi apmeklē
Ložmetējkalnu
Otes jeb Ates dzirnavas ir viena no visromantiskākajām lauku sētām Latvijā. Viktora Ķirpa Ates muzejs veidots pēc K.Ulmaņa atziņas: „Lauku sēta ir tautas šūpulis. Mūsu bagātības pirmavoti ir zeme un darbs.”  Ikviens 4.-9.klases izglītojamais 10.septembrī varēja doties uz Pļaujas svētkiem, lai vērotu un aktīvi līdzdarbotos lauku darbos.
20.septembrī 10.klases un daļa 12.klases izglītojamo, kuri iesaistījušies Jaunsardzē, devās atmaksātā ekskursijā uz Jelgavas novadu, kur apmeklēja Ložmetējkalnu, kas ir vienīgais kultūrvēsturiskais dabas liegums Latvijā. Ložmetējkalna apkārtnē ir saglabājušās unikālas liecības par Pirmā pasaules kara nocietinājumiem un šajā vietā notikušajām Ziemassvētku kaujām. Mūsdienās Ložmetējkalns ir izveidojies par latviešu strēlnieku varonības un piemiņas simbolu. Tajā ir uzstādīts 27 metru augsts skatu tornis, no kura paveras skats uz Tīreļpurvu. Ievērojams ir arī vairākus metrus garais priedes koka zobens, kas simbolizē latviešu strēlnieku pārcirsto vācu aizsardzības līniju. Jauniešiem bija iespēja apmeklēt arī Kara muzeju Rīgā un baudīt sātīgas ēdienreizes – brokastis, pusdienas un vakariņas. Paldies par šādu iespēju Alūksnes Jaunsargu vienības instruktorei Inesei Marķitānei un Apes Jaunsargu vienības instruktoram Jurim Ozoliņam.

Prasmes apgūst pārgājienos un ekskursijās
26.septembrī visi izglītojamie mācību dienu pavadīja, dodoties ekskursijās un pārgājienos. Izstrādātie maršruti bija saistīti ar zināšanu un prasmju papildināšanu dažādos mācību priekšmetos. Pirmsskolas un 1.-6.klases izglītojamie darbojās Alūksnes pils parkā, “Vējiņos”, kur pēc dažādu uzdevumu veikšanas mielojās ar putru, tādējādi uzsverot veselīgas putras nozīmību mūsu ikdienas uzturā. 8.klase devās uz Kājnieku skolu, 7. un 9.klase aktivitātes veica Alūksnes parkā un pie Alūksnes ezera, savukārt 10.-12.klases izglītojamie ar savām audzinātājām piedalījās Eiropas Savienības mājas organizētajā Eiropas valodu dienas norisē Rīgā. Tur plašāku ieskatu guva par poļu, franču, vācu, zviedru, igauņu un zīmju valodu, kā arī to tautu tradīcijām, kas šajās valodās runā. Pēc tam visi apmeklēja Nacionālā teātra izrādi “Svina garša” (režisors Valters Sīlis).    Paši izglītojamie atzina – tā ir brīnišķīga iespēja jau iegūtās vēstures zināšanas vērot savdabīgā, mūsdienīgā, interesantā aktieru spēlē, gūt jaunus iespaidus un pārdzīvojumus. Ir tāda īpaša sajūta, lepnums, ka galvenās lomās tēlotājs ir mūsu puses jaunietis Raimonds Celms.

Organizē braucienus
uz teātri
Prieks par visiem, kuri izmanto iespēju apmeklēt apmaksātās ekskursijas, pārgājienus, piedalās aktivitātēs, gūst zināšanas un pauž savu viedokli. Viedoklim nav jābūt vienmēr pozitīvam, kādam kaut kas var arī nepatikt, bet ir jābūt argumentētam spriedumam, lai nav tikai teikums: „Man nepatīk!” Lai pēc skolas absolvēšanas kāds neteiktu: “Mēs no skolas nebraucām uz teātri!” - no skolas, skolotāju puses vienmēr tiek piedāvāts kāds teātra apmeklējums, izvēloties tieši jauniešiem saistošu izrādi. Paldies vecākiem, skolotājiem, kuri palīdz motivēt jauniešus kultūrizglītojošu vērtību apgūšanā!

Kategorijas