Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bērna zobi – vecāku atbildība

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2016. gada 7. oktobris 00:00

142

Higiēna, regulāras vizītes pie zobārsta un pareizs uzturs ir galvenie veselas mutes stūrakmeņi, uzsver zobārstes Valentīna Hrikina un Vera Gņedova. Dakteres novērojušas, ka ar katru gadu bērnu mutes veselības stāvoklis pasliktinās un vizīšu laikā mazie pacienti ir pārāk nobijušies. Panākt, lai mazuļi nebaidītos no zobārsta, iemācīt tiem pareizi tīrīt zobus, rūpēties par mutes un zobu veselību var tikai un vienīgi vecāki.

Pārāk ilgi baro ar krūti
“Ja salīdzina, kādi bērniem bija zobi agrāk un tagad, tad esam secinājušas – zobi ir daudz vairāk bojāti jau agrīnā vecumā,” novērojusi V. Hrikina, kura bērniem zobus ārstē 30 gadus.
“Ja atnāk divgadnieks vai trīsgadnieks ar pilnīgi veseliem zobiem, tad tas ir liels brīnums,” papildina zobārste ar 33 gadu stāžu V. Gņedova. Biežāk esot tā, ka bērnam tik tikko iznācis zobiņš, tikai redzams mazs gabaliņš no zoba kronīša, un jau bojāts. “Un mēs tādā gadījumā zobam neko nedrīkstam darīt, ja nav izaugusi sakne,” norāda V. Hrikina.
“Kas pie tā vainojams? Barošana, uzturs. Bērnus mūsdienās ilgi baro ar krūti. Vecākiem, mammai tā ir vieglāk – bērns pie krūts, ir kluss, bet tas dara zobiem tikai sliktu. Krūts barošana būtu jābeidz, tiklīdz sāk nākt zobiņi. Tas ir vidēji sešu līdz astoņu mēnešu vecumā. Tad bērnam jāsāk arī ēst ēdienu. Esam novērojušas, ka bērni vairs negrauž veselus burkānus un ābolus – viss ir sarīvēts vai putriņās. Bērni neēd gaļu, uzturs viņiem pārsvarā ir salds vai saldināts. Tāpat dzert pārsvarā iedod kaut ko saldinātu – limonādi vai sulu, nevis parastu, tīru ūdeni. Daudzi ēdieni ir tādi, kas pielīp pie zobiem, piemēram, ogļhidrātiem bagāts ēdiens – putras, saldinātās pārslas, ko ēd ar pienu, čipsi. Šajos ēdienos ir skābes, kas zobus ēd kopā. Un tad vecāki brīnās, kāpēc tik slikti zobi!” novērojusi V. Hrikina. Esot pat gadījumi, kad uz vizīti mazais pacients ierodas ar limonādes pudeli rokās. Vecāki atbildot, ka mazais grib, un neaizdomājoties, ko dzēriens nodara zobu emaljai. Arī uz nakti dot cepumiņus nav ieteicams.
Abas zobārstes norāda, ka bērniem būtu jālieto daudz piena produktu – piens vai kefīrs būtu obligāta uztura sastāvdaļa, bet reti kuram tā ir. “To varētu skaidrot ar to, ka daudziem bērniem no atsevišķiem produktiem ir alerģijas, nepanesības,” teic V. Gņedova.

Vizītei jāsagatavo laikus
Pirmā reize, kad bērnu aizvest pie zobārsta, vislabāk ir laikā, kad iznākuši pirmie zobiņi. Apmēram pusgada vecumā. Tas ir arī laiks, kad bērns sāk mācīties ēst ar karotīti. Bet tā notiekot ļoti reti. Šajā laikā ir svarīgi paskatīties ne tikai pirmos zobiņus, bet arī to, kādā stāvoklī ir mēles saitīte, kas ir nozīmīga valodas attīstībā.
“Bērniem pie zobārsta nepatīk, viņi palikuši tik bailīgi! Ir reizes, kad atved bērnu ar pilnīgi veseliem zobiem, bet viņš tik ļoti ir nobijies un raud, ka negrib sēsties krēslā, kur nu vēl muti vaļā vērt,” pieredzē dalās V. Gņedova un iesaka: “Vecāku uzdevums ir laikus ieplānot vizīti un līdz tam bērnu šim procesam sagatavot. Ja mazais zinās, kas un kā notiks, viņš zinās, ar ko rēķināties.”
Visbiežāk bērnus biedējot tas, kādas sajūtas ir pēc anestēzijas. “Tā ir tirpšana, pampšana. Bērns nesaprot, kas notiek. Vecākiem ir jāpastāsta sīki un smalki par vizīti pie zobārsta, lai nebūtu lieka stresa no neziņas,” uzsver V. Hrikina.
“Ar bērniem strādāt ir grūti. Ļoti cenšamies, lai zobu urbšanas vai raušanas gadījumā nebūtu sāpīgs arī tas brīdis, kad tiek iedurta špricīte. Ir atsāpinoša ziede, ko uzsmērējam uz smaganām, un tad jau par adatas dūrienu bērns ir aizmirsis,” par ārstēšanas metodēm stāsta V. Hrikina.
Pie zobārsta bērns būtu jāved divas reizes gadā. Īpaši, ja izauguši visi pastāvīgie zobi, uzsver speciālistes.

Piemērota higiēna
Krūts barošana, kā arī ilga knupīša lietošana, kad bērnam jau izauguši zobi, ietekmē sakodienu. “Sakodiens veidojas nepareizs. Ar knupīti bērnam mute ir ciet, viņš tāpēc arī nerunā. Žoklis ir noslēgts, muti grūti atvērt,” skaidro V. Gņedova.
Agrīnā vecumā bērniem bieži esot izteiktas divas saslimšanas: pudeļu kariess un ziedošais kariess. Pudeļu kariess veidojas, kad bērns ilgstoši ēd no pudelītes ar knupīti galā, dzer ar cukuru vai medu saldinātus dzērienus. Savukārt ziedošais kariess ir gadījumā, kad pilnībā visi zobi ir bojāti – cauri. Kariesa cēlonis ir ēdiena un dzēriena palieku sakrāšanās uz zobiem un smaganām, kur jāaug jaunajam zoba kronītim. Lai zobi būtu veseli, pirmkārt, ir veselīgs uzturs – mazāk saldumu! Un starp ēdienreizēm izskalot muti, lai atbrīvotu mutes dobumu no liekajām skābēm.
Lai izvairītos no kariesa un tā smagākām stadijām – zobu sāpēšanas, iekaisumiem, svarīgākā ir zobu higiēna un zobu pareiza tīrīšana. Tas ir svarīgi jau no zīdaiņu vecuma. Sākumā vecāki bērnam iztīra mutīti ar ūdeni, ar pirkstu, kam virsū uztīta marlīte. Tagad aptiekās un veikalos ir pieejama speciāla silikona pirksta uzmava, kam galos ir izcilnīši smaganu masāžai. Vēlāk jāizvēlas atbilstoša zobu suka un pasta. Zobu birstīti vajadzētu ņemt vidēji mīkstu. Un nekādā gadījumā bērniem nelietot to pašu zobu pastu, ko vecāki, jo pieaugušajiem pastas ir stiprākas. To var sākt lietot pēc 12 gadu vecuma, kad izauguši visi pastāvīgie zobi. Jāskatās, vai sastāvā ir fluors, soda. “Līdz bērnam izaug pastāvīgie zobi, vecākiem ir jāpalīdz iztīrīt zobus. Bērni to neprot izdarīt kārtīgi, īpaši grūti aizsniedzamās vietās,” uzsver daktere V. Hrikina. ◆


Laura, Kārļa (4 gadi) mamma
Kārli pie zobārsta aizvedām, kad mazajam bija trīs gadi. Pirms plānoju grūtniecību, gāju salabot zobus, jo zināju, ka bērnam var “iedzimt mammas zobi”. Mazuli baroju ar krūti līdz gada vecumam, lai gan piebarošanu ar dārzeņiem un gaļu sākām no piecu mēnešu vecuma. No saldumiem ļoti izvairījāmies, lai gan neliedzu kādu konfekti. Dodu bērnam visu, kas garšo, bet visu normas robežās – man jau liekas, ka tas neko ļaunu nedara – saldumus jau vien viņš neēd! Dodu grauzt burkānus, gurķus, ābolus, bumbierus.
Zobus tīrām ar zobu pastu, kā sastāvā ir soda. Bērnam patīk, jo tas masē smaganas. Man jau šķiet, ka tieši higiēna ir tā svarīgākā, ne tas, ka bērnam došu paēst garšīgi. Ja zobus iztīra un dzer ūdeni, tādējādi muti skalojot, tas nozīmē, ka zobi būs veseli.
Ik pa laikam apskatu zobiņus, lai saprastu, vai kāds nav sācis bojāties. Tā kā nekādas ārējas vizuālas pārmaiņas nepamanīju, pie zobārsta, lai lieki mazo nestresinātu, nevedu. Tāpat muti no laba prāta svešam vaļā nevērs. Pirms vedu pie zobārsta, izstāstīju, ka zobus tikai paskatīsies, jo zināju, ka viss būs kārtībā. Taču pie zobārsta noteikti drīz atkal aizvedīšu, jo sāk krist ārā pirmie piena zobi.

Juris, divu meitu (12 un 14 gadi) tētis
Abām meitām ar zobiem bija problēmas agrīnā vecumā. Četri priekšējie piena zobi abām ātri sabojājās, man liekas, ka kādu trīs gadu vecumā. Dzerokļos arī drīz pēc tam izveidojās caurumi. Iesākumā dzerokļiem īsti neko nevarēja izdarīt, jo bija jānogaida, kamēr sakne būs kārtīgi izaugusi. Meitenēm no zobārsta bija bail, taču tagad, kad viņas izaugušas, vairs nebaidās, jo ar pastāvīgajiem zobiem problēmu nav! Un paldies Dievam!
Vispār bieži esam saskārušies ar ne pārāk iepriecinošu attieksmi – bērns tomēr ir emocionālāka būtne, ir nācies klausīties pārmetumus par to, ka raud pie ārsta un ka ir slikti zobi. Piekrītu, ka bērniem zobu veselība ir atkarīga no vecāku ieguldījuma, taču es tomēr eju pie ārsta un gaidu palīdzību. Meitenēm zobus tīrījām, pievērsām uzmanību higiēnai, bet visticamāk zobi sabojājās, jo ilgi ēda pudelīti, sūca knupīti.

◆ Bērna zobu veselība ir atkarīga arī no ģenētikas. Ja vecākiem zobi ir sliktā stāvoklī, tas var ietekmēt bērna piena zobu veselību. Bet pastāvīgo zobu veselība ir atkarīga no paša bērna zobiem. Ja piena zobi būs veseli, visticamāk arī pastāvīgie tādi būs.
◆ Tiklīdz mazulim ir izšķīlušies pirmie zobiņi, par tiem jārūpējas. 12 mēnešos bērnam var jau būt izšķīlušies pirmie 4 zobi, taču ir ne mazums gadījumu, kad zobu šķilšanās vēl nav sākusies.
◆ Bērnam pastāvīgie zobi izaug posmā no piecu līdz 12 gadu vecumam. Piena zobi sāk izkrist vidēji piecu, sešu gadu vecumā.
6. zobs jeb galējais dzeroklis bērniem aug ļoti ilgi, un tas ir daudz sāpīgāks process nekā citu zobu šķilšanās.
◆ Zobu šķilšanās sāpju remdēšanai var izmantot speciālas atvēsinošas un nomierinošas ziedes smaganām.
◆ Ieteicams zobus tīrīt vairākas reizes dienā – no rīta (pēc brokastīm), pusdienlaikā (pirms diendusas) un vakarā (pirms gulētiešanas).
www.maminuklubs.lv

Kategorijas