Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zemessardzē - uzlabojumi

Līga Vīksna

2016. gada 7. oktobris 00:00

458

Lai aktualizētu Zemessardzes nozīmi valsts aizsardzības sistēmā un turpinātu tās struktūras attīstību, Zemessardzes novadus kopš 1.oktobra pārstrukturē par Zemessardzes brigādēm. Tas nozīmē, ka Zemessardzes 31. aizsardzības no masveida iznīcināšanas ieročiem (AMII ) bataljons Alūksnē kļūs par Zemessardzes 31. kājnieku bataljonu.

Jauns bruņojums un ieroči
Veicot Zemessardzes restrukturizāciju, no oktobra Zemessardzes 2.brigādi izveido uz 3. Zemessardzes novada bāzes, Zemessardzes 3.brigādi - uz 2. Zemessardzes novada bāzes, savukārt Zemessardzes 4.brigādi - uz 1. Zemessardzes novada bāzes. Strukturālās izmaiņas Zemessardzē nepieciešamas, lai Zemessardzi maksimāli integrētu Nacionālo Bruņoto Spēku sastāvā un tā varētu iesaistīties Valsts aizsardzības operatīvā plāna uzdevumu izpildē atbilstoši NATO strukturālajam dalījumam.
Zemessardzes 31. AMII bataljona Štāba un apgādes rotas virsseržants Andris Čečiņš “Alūksnes Ziņām” stāsta, ka līdz ar pārstrukturizāciju bataljona rīcībā šoruden nonāks jauna veida bruņojums un ieroči, tajā skaitā pretgaisa un prettanku, kā arī mīnmetēji. Savukārt AMII rota tiek pievienota citiem Zemessardzes bataljoniem Rīgā un Alūksnē šos uzdevumus vairs neveiks. “No 1.janvāra mūsu bataljonam mainās uzdevumi: vairs nebūs aizsardzība no masu iznīcināšanas ieročiem, bet kājnieku standarta bataljona uzdevumi,” saka A.Čečiņš.

Intensīva apmācība
Šajā pusgadā Zemessardzes 31.bataljonā notiek intensīva kolektīvā un individuālā apmācība. “Tiek sagatavoti jauni ložmetējnieki un viņu palīgi, turpinās granātmetēju un viņu palīgu kurss. Abi kursi beigsies oktobrī ar kaujas šaušanu Ādažu poligonā. Kopš 16.septembra 31. AMII bataljonā norit pamatapmācības kurss. Kursa laikā 39 jaunuzņemtie zemessargi, starp kuriem ir arī jaunieši, kas tikko sasnieguši 18 gadu vecumu un vēl mācās 12.klasē (trīs Alūksnes novada vidusskolā, viens - Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā), apgūst reglamentus, topogrāfiju, ierindas, ieroču mācību, medicīnu un lauku kaujas iemaņas. Šie zemessargi ir no Zemessardzes 31. AMII bataljona visas atbildības teritorijas – Alūksnes, Apes, Rugāju, Balvu un Viļakas novadiem. Kurss norit piektdienās, sestdienās, svētdienās līdz 11.novembrim, kad plānota sertifikātu pasniegšana kursu beidzējiem pie 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekļa,” stāsta A.Čečiņš.

Atzinīgi novērtē prasmes un iemaņas
Septembrī zemessargi piedalījās ikgadējā starptautiskajā Zemessardzes patruļas vingrinājumā. Starp dalībniekiem bija jaunie zemessargi, kuri dienestu uzsāka tikai jūnijā. “Ventspils apkārtnē savus spēkus, prasmes un iemaņas pārbaudīja mūsu snaiperi, uzrādot stabilus rezultātus.
Nozīmīga ir arī dalība 2. Zemessardzes novada mācībās “Zobens”. Mācībās piedalījās zemessargi un karavīri no 2. Zemessardzes novada visiem bataljoniem, rezerves karavīri, Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizētā vienība ar kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehniku “CVR(T)”, Valsts robežsardzes un Valsts policijas pārstāvji, kā arī zemessargi no Lietuvas un ASV operācijas “Atlantic Resolve” gaitā Latvijā dienošie ASV karavīri. No mūsu bataljona piedalījās 100  zemessargi un karavīri. Mācības noritēja Rēzeknes apkārtnē, atzinīgi tika novērtētas mūsu zemessargu prasmes,” pauž A.Čečiņš. ◆

FAKTS
◆ Zemessardzes 31. AMII bataljonā, kas izvietots Kājnieku skolā Alūksnē, turpinās jaunu zemessargu uzņemšana. Tie, kuri vēlas pievienoties zemessargu pulkam, aicināti ar Latvijas Republikas pilsoņa pasi ierasties Lāčplēša ielā 1, Alūksnē. Nosacījums - jābūt Latvijas patriotam un nevar būt krimināli sodīts.

Kategorijas