Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kur palikuši Alūksnes un Kolberģa afišu stabi?

Alūksnieši pamanījuši, ka Alūksnē afišas var izvietot vairs tikai vienā vietā - afišu stendā pilsētas centrā līdzās autoostai. Iedzīvotāji grib zināt, vai tas tā arī paliks un netiks atjaunoti afišu stendi citās vietās pilsētā.

Savukārt kolberģieši jautā, kur palicis afišu stends, kas atradās Kolberģa centrā, blakus pastam? “Ar vienu afišu stendu pilsētā ir par maz. Kāpēc tika demontēti pārējie? Jo vairāk afišu stendu, jo lielāka iespēja, ka informāciju gūs plašāks cilvēku loks. Gribētos, lai atjaunotu afišu stendus iepriekšējās vietās,” aicina kāda alūksniete. Viņa vērš uzmanību uz vēl kādu problēmu – afišu izvietošanas kultūru. “Afišas lielākoties tiek skavotas, nevis piespraustas ar piespraudēm, kuras ir daudz vieglāk izvilkt. Rezultātā viss afišu stends ir saskavots. Otrkārt, vecās afišas netiek noņemtas, savukārt jaunas tiek liktas virsū vēl aktuālām, kuru pasākumi vēl nav notikuši,” novērojusi sieviete.

Būs digitāli stendi
Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka skaidro, ka šobrīd pasākumu afišu un privātu reklāmas sludinājumu izvietošanai ir izmantojams afišu stabs pilsētas centrā. Vecie afišu stabi Torņa ielā, pie Pils un Brūža ielu krustojuma, Pils un Ojāra Vācieša ielu krustojumā, kā arī informatīvais stends administratīvās ēkas laukumā ir demontēti. “Tie bija fiziski un morāli novecojuši. Pilsētas centrā netālu cits no cita iepriekš bija izvietoti trīs afišu stabi, taču, izvērtējot attālumu un sasniedzamību, nolemts, ka tik daudzi šādi objekti nelielā teritorijā nav nepieciešami. Pašvaldība plāno pilsētvidi nākotnē papildināt ar mūsdienīgiem digitāliem afišu stendiem. Pirmais no tiem, iespējams, nākamgad varētu tikt izvietots skvērā pie Pils un Brūža ielas krustojuma. Tajā ievietos pašvaldības aktuālo informāciju,” skaidro E.Aploka.
Kultūra – katra paša atbildība
Spēkā esošie pašvaldības saistošie noteikumi nosaka, ka afišu, sludinājumu, plakātu un citu tamlīdzīgu informatīvo materiālu izvietošanai uz pašvaldības afišu stendiem vai afišu stabiem atļauja nav nepieciešama un pašvaldības nodeva nav jāmaksā. Izņēmums ir afišu stendi pie novada kultūras iestādēm, kur informācijas izvietošana jāsaskaņo ar iestādes vadītāju. “Noteikumi nosaka arī informācijas izvietotāja atbildību par savu reklāmu – uz afišu stendiem vai stabiem izvietotā informācija tās licējam pašam ir jānoņem ne vēlāk kā vienu diennakti pēc tam, kad paustā informācija ir zaudējusi aktualitāti. Līdz ar to ikvienam, kurš uz afišu stendiem vai stabiem pilsētā vai pagastos ir izvietojis savu paziņojumu, arī jāparūpējas par tā savlaicīgu noņemšanu. Arī par paziņojuma izvietošanas kultūru ir atbildīgs tā izvietotājs,” norāda E.Aploka.

Kolberģa stendu atjauno
Savukārt Kolberģa afišu stends šobrīd piedzīvo atdzimšanu. Jaunalūksnes un Malienas pagastu pārvalžu vadītāja Inta Cinglere mudina cilvēkus nesatraukties, jo stends tiek atjaunots. “Stends bija nolietojies, tādēļ tagad top jauns stends. To mums izgatavo galdnieks Kaspars Aigars – drīzumā tas atkal būs pieejams iedzīvotājiem,” stāsta I.Cinglere. ◆

Kategorijas