Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pieaugušo “kariņš” pagalmos

Diāna Lozko

2016. gada 7. oktobris 00:00

5403

Daudzdzīvokļu namu pagalmos Alūksnē risinās kāda nebeidzama cīņa – kur un kurš varēs novietot stāvēšanai savu automašīnu. Ir pagalmi, kuros automašīnu novietošana nesagādā problēmas, taču ir arī tādi pagalmi, kuros vai nu vietas trūkuma dēļ, vai arī cilvēku nezināšanas un iedomības dēļ izceļas lieli strīdi.

Trūkst stāvvietu
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts atzīst - Alūksnē ir daudzdzīvokļu nami, kuros automašīnu novietošana sagādā problēmas. “Ir gadījumi, kad namu apsaimniekotāji dažādu iemeslu dēļ nespēj mājas iedzīvotājiem nodrošināt vietu automašīnu novietošanai. Padomju laikā būvētajām mājām šādu iespēju nebija un toreiz arī netika radītas autostāvvietas. Tajā laikā arī automašīnu nebija tik daudz,” teic A.Musts. Viņš uzsver, ka katra māja šobrīd jautājumus par automašīnu novietošanu risina individuāli. Nereti problēmas sagādā tas, ka mājās veiktie uzkrājumi no apsaimniekošanas maksas ir domāti ēkas uzturēšanai un uzlabošanai - stāvlaukumu izveidošana atvirzās otrajā plānā un kļūst gluži vai par ekstru. “Šis jautājums ir jāizskata tad, kad mājas iedzīvotāji var to atļauties un ir gatavi to darīt. Cilvēkiem var palīdzēt arī Alūksnes novada pašvaldība, kura finansē pagalmu labiekārtošanas projektus. Šādā veidā ir atrisināts jautājums Ganību ielā, kur tika palielināts stāvlaukuma apjoms. Arī Torņa ielā 7/9 mājas iekšpagalms ir noasfaltēts. Tagad tikai pašiem īpašniekiem būtu jānolemj, kā viņi savas automašīnas novietos,” pauž A.Musts un aicina tos cilvēkus, kuriem ir pieejamas garāžas, novietot savas automašīnas tur, nevis tieši zem mājas loga.

Mudina rast kompromisu
A.Musts norāda - ir daudz iespējamo risinājumu, bet nekad nebūs tā, ka visi simtprocentīgi būs apmierināti. “Šis jautājums tomēr vairāk skar tos iedzīvotājus, kuriem ir transportlīdzekļi, taču daudzdzīvokļu namos dzīvo arī diezgan daudz iedzīvotāju, kuriem nav savas automašīnas. Šie cilvēki nebūs lielākie autostāvvietu izbūves atbalstītāji,” teic A.Musts. Viņš mudina māju iedzīvotājus rast kompromisu un labiekārtot teritoriju ap daudzdzīvokļu mājām. Ja tiek rasts finansējums autostāvvietas būvniecībai, tad mājas iedzīvotāji varētu padomāt arī par to, kā uzlabot vidi daudzdzīvokļu mājas pagalmā bērniem, senioriem un iedzīvotājiem ar kustību traucējumiem. “Šajos jautājumos iedzīvotājiem pašiem ir jāvienojas. Mēs, protams, viņus konsultējam un piedāvājam skices, taču pašiem iedzīvotājiem ir jānolemj šim nolūkam iegūt līdzekļus,” uzsver A.Musts.

Pacietības vadzis lūza
Alūksniete Margarita Bitaine ir Pils ielas 40.mājas vecākā. Šīs mājas iedzīvotājiem šovasar izdevies atrisināt automašīnu novietošanas problēmu. Pils ielas 40.mājas iedzīvotājiem nav sava pagalma, tāpēc viņi novieto automašīnas uz piebrauktuves pie mājas. Ilgu laiku šajā vietā automašīnas novietoja arī Helēnas ielas 28.mājas iedzīvotāji, kaut gan viņiem pašiem ir sava vieta, kur novietot auto. Pacietības vadzis lūza, un Pils ielas 40.mājas iedzīvotāji vērsās pie M.Bitaines ar lūgumu kopīgi atrisināt šo jautājumu. “Mūsu mājas iedzīvotājiem sāka trūkt vietas, kur likt auto. Gājām uz Alūksnes novada domi, lai iegūtu atļauju izvietot zīmes, ka šajā teritorijā auto var novietot tikai Pils ielas 40.mājas iedzīvotāji. Saņēmām atļauju un izdalījām arī autovadītājiem atļaujas. Tas viss bija bez maksas. Līdz ar šo lēmumu situācija ir atrisinājusies, tiesa gan, vēl viena automašīna no Hēlēnas 28.mājas regulāri tiek novietota mūsu teritorijā. Mēs maksājam sētniekam, kurš kopj šo teritoriju, un tā ir mūsu mājas iedzīvotāju nauda, nevis citu māju iedzīvotāju līdzekļi. Es uzskatu, ka tas būtu tikai godīgi, ja šie noteikumi tiktu ievēroti,” pauž M.Bitaine.

Ignorē brīdinājuma zīmes
Lai arī konfliktsituācija atrisinājusies diezgan viegli, brīdī, kad pie Pils ielas 40.mājas tika iekrāsota speciāla līnija automašīnu novietošanai, daži Helēnas ielas 28.mājas iedzīvotāji bija neapmierināti. Lai arī situācija ar stāvlaukumiem ir atrisināta, Pils ielas 40.mājas iedzīvotājus satrauc vēl kāda problēma. Gar šo māju ved mazs pievedceļš, pa kuru var aizbraukt uz veikalu “Top!”. Daudzi autovadītāji izvēlas nevis garāko ceļu, bet, ignorējot brīdinājuma zīmes, tik un tā brauc pa īsāko ceļu cauri mājas pagalmam. “Šo ieliņu saremontējām ar iedzīvotāju līdzfinansējumu, bet nu tās segums jau drīz atkal būs jāmaina. Mājas iedzīvotāji zina, ka te mēdz skraidīt arī bērni, bet tie, kuri nezina, brauc lielā ātrumā,” stāsta M.Bitaine un uzsver, ka arī par šo elementāras pieklājības jautājumu Pils ielas 40.mājas iedzīvotāji turpinās cīnīties.

Vietu sadalījums - ieradums
Ceļu satiksmes noteikumos teikts, ka dzīvojamajās zonās transportlīdzekļus drīkst novietot tikai īpaši šim nolūkam paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai tās ir aizņemtas, transportlīdzekļa stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu. Ja transportlīdzeklis novietots tā, ka neļauj iebraukt vai izbraukt citam vai traucē pārvietoties gājējiem, autovadītājam var uzlikt 40 eiro naudas sodu. Par pārkāpumiem iedzīvotāji var ziņot policijai pa tālruni 110.
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Gulbe informē, ka likums neparedz autostāvvietu noteiktu sadalījumu. “Ir reizes, kad paši mājas iedzīvotāji izveido iekšējās kārtības noteikumus, un katrs iedzīvotājs par tiem tiek informēts. Šādos gadījumos var tikt piešķirtas arī īpašas atļaujas, taču likumā nav noteikts, ka kāda stāvvieta pieder tieši jums – iedzīvotāji, kuriem ir šīs atļaujas, nedrīkst vietas dalīt vēl savā starpā. Arī man ir bijuši gadījumi, kad aizbraucu pie kāda ciemos un mājas iedzīvotāji liek pārvietot automašīnu, jo tajā vietā to novietojot kāds mājas iedzīvotājs,” teic S.Gulbe. Šāds vietu sadalījums drīzāk ir ieradums, un, ja vien to nenosaka iekšējās kārtības noteikumi, tas būtībā ir nelikumīgi. “Ja vien autostāvvieta nav uz jūsu privātās zemes un jūsu mājai nav izstrādāti iekšējās kārtības noteikumi par auto novietošanu, jūs nedrīkstat norādīt, kur kādam likt savu auto,” uzsver S.Gulbe. Diemžēl šādas situācijas sastopamas visai bieži.

Neattaisno likuma
pārkāpšanu
Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons uzsver, ka pašvaldības policija regulāri saņem sūdzības par dažādiem pārkāpumiem saistībā ar automašīnu novietošanu daudzdzīvokļu namu pagalmos Alūksnē. Šādi pārkāpumi parasti sodāmi ar 30, 40 vai 55 eiro naudas sodu. Nereti iedzīvotāji mēdz attaisnoties ar to, ka pie mājas nav bijis iespējams novietot automašīnu, tāpēc tā tiek novietota zaļajā zonā. “Es saprotu, ka mēs visi vēlamies savas automašīnas novietot tuvāk pie savas kāpņu telpas, tas ir tikai normāli, taču, ja tas nav iespējams, ir jāatrod vieta, kur to drīkst darīt. Šādi gadījumi neattaisno likuma pārkāpšanu,” uzsver A.Tomsons.
Ir gadījumi, kad pārpratumi radušies arī ar autovadītājiem, kuriem ir invaliditāte. Atļauja stāvēt invalīdiem paredzētās autostāvvietās ir pieļaujama tikai ar īpašu atļauju, nevis invaliditātes apliecību. Šādos gadījumos arī tas tiek uztverts par pārkāpumu.

Lai var piebraukt
Lai arī situācija varētu šķist visai nevainīga, dažreiz pārkāpumi var radīt lielas problēmas, piemēram, ja daudzdzīvokļu māju pagalmā automašīnas ir novietotas tā, ka traucē citu automašīnu iebraukšanu un izbraukšanu. Ir situācijas, kad pie attiecīgās kāpņu telpas jānokļūst dažādiem glābšanas dienestiem. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Vidzemes reģionālā centra vadītāja vietniece Sniedze Bračka informē, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnai būtu jānokļūst pēc iespējas tuvāk cietušajiem, taču dienests spēj organizēt savu darbu arī tad, ja tas nav iespējams. “Par laimi, līdz šim nav bijis tādu gadījumu, kad šādās situācijās izšķirtos cilvēka liktenis. Ja nespējam nokļūt tuvāk cietušajam, tad nesam viņu uz nestuvēm kaut vai cauri visam pagalmam. Grūtāka situācija gan ir citiem glābšanas dienestiem,” pauž S.Bračka.
Neizved atkritumus, ja traucē
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Alūksnes daļas komandieris Genādijs Razmislovs atzīst - neatminas konkrētu gadījumu, kad kāda automašīna traucētu glābšanas dienesta funkciju izpildi, tomēr Alūksnē šī problēma esot aktuāla. “Problēmu rada tas, ka daudzdzīvokļu  mājas celtas padomju laikā. Ceļi ap daudzdzīvokļu mājām ir šauri, jo padomju laikos tos nemaz nevajadzēja platākus. Tagad cilvēkiem automašīnu ir daudz vairāk un šie paši ceļi kļuvuši jau par šauriem,” saka G.Razmislovs. Viņš uzsver, ka gadījumā, ja ugunsgrēks izceltos kādā daudzdzīvokļu namā, kuram būtu apgrūtināta piebraukšana, ugunsdzēsēji censtos piebraukt pa citu ceļu. “Mums ir pilnpiedziņas automašīna, tāpēc mēģinātu atrast citu ceļu. Pašreiz VUGD Alūksnes daļā nav mašīntrepju, jo vecās ir nolietojušās. Šādām trepēm mašīna būtu jānovieto uz līdzenas vietas, un tad gan nevietā atstātas automašīnas varētu radīt problēmas,” pauž G.Razmislovs. Ja automašīna tiek novietota pie hidranta, vajadzības gadījumā glābšanas dienesti to bez atļaujas var pārvietot.
Savukārt SIA “Rūpe” valdes loceklis Artis Sviklis atgādina, ka automašīnas nevar novietot blakus sadzīves atkritumu konteineriem. Gadījumā, ja kāda automašīna traucē atkritumu izvešanu, šis fakts tiek fiksēts fotogrāfijā un atkritumi vienkārši netiek izvesti. Tādā gadījumā kāda autovadītāja dēļ cieš visi mājas iedzīvotāji. ◆

Alūksniešu viedokļi

Apes ielas 4/2.mājas iedzīvotāja, autovadītāja:
- Automašīnu pagalmā novietoju gan es, gan mamma. Manai mammai ir pat izvērsies strīds ar kaimiņieni no blakus kāpņu telpas. Parasti jau atrodas kāda vieta, kur nolikt auto. Protams, var jau mašīnu nolikt, kur vien brīvāks, taču man ir bērns un ir jāizņem gan ratiņi, gan krēsliņš. Šādos gadījumos gribas automašīnu novietot tuvāk savai kāpņu telpai. Bieži vien gadās, ka mašīnas tiek gluži vai nomestas, kur pagadās. Zinu, ka pie mūsu mājas savu automašīnu liek arī kāds iedzīvotājs no citas mājas. Problēma ir arī tā, ka citiem ir pat vairākas mašīnas, kuras tad nu visas jāsaliek kaut kā. Mūsu pagalmā reiz pat stāvēja kāda “relikvija” - to trīs gadus neviens nekustināja un tā aizņēma vietu. Zinu arī dažus autovadītājus, kuri savas mašīnas noliek zaļajā zonā.

Apes ielas 12.mājas iedzīvotāja, autovadītāja:
- Pie mūsu mājas trūkst vietas, kur novietot auto. It īpaši tas ir jūtams vakaros pēc darba. Šai mājai nemaz nav savas stāvvietas, tāpēc cilvēki cenšas automašīnas novietot, kur vien ir brīva vieta. 8.mājai ir sava stāvvieta, kur var novietot automašīnas tikai šīs mājas iedzīvotāji. Protams, cenšos tur auto nelikt, bet dažreiz man sanāk tur nolikt arī savu mašīnu. Esmu arī saskārusies ar sodu no pašvaldības policijas par auto novietošanu pie atkritumu tvertnēm. Tur ir maza vietiņa, kur neaug zāle, un, kad nebija, kur citur novietot automašīnu, atstāju to tur. Saņēmu par to sodu un neesmu vienīgā, kurai Apes ielā ir uzlikts sods. Man gan ir jautājums – kāpēc sodu uzlikšana aktivizējusies tieši šogad, ja automašīnas tur liek jau sen? Ideāla vieta autostāvvietai būtu laukums, kur pašreiz starp 12. un 6.māju atrodas bērnu spēļu laukums. Apes ielā ir divi spēļu laukumi, tāpēc uzskatu, ka vienu varētu pārveidot par autostāvvietu.

Pils ielas 34.mājas iedzīvotāja, autovadītāja:
- Pagaidām automašīnu novietoju, kur pagadās un kur vien ir brīva vieta. Dažreiz sanāk likt arī pie veikala “Top!”. Pašreiz dzīvoju Pils ielā, taču esmu dzīvojusi arī Laurencenē un Torņa ielā. Laurencenē un Torņa ielā bija līdzīga situācija. Vislabāk gan ar auto novietošanu bija tieši Torņa ielā vasaras laikā, jo, pat ja nebija brīvas vietas mājas priekšā, tā vienmēr atradās mājas sānos. Turpretī ziemā Torņa ielā bija murgs, jo automašīna no vienas puses bija jāpārliek uz otru un tā atkal un atkal. Man pašai labāk patiktu tāda sistēma, kāda ir ārzemēs, – ja tiek pirkts dzīvoklis, tad tiek piedāvātas arī pāris iezīmētas stāvvietas. Par šo pakalpojumu ir papildus jāmaksā, bet tas atrisina daudzas problēmas.

Kāda Pilsētas bulvāra nama iedzīvotājs, kurš nav autovadītājs:
- Mūsu mājas pagalmā nama iedzīvotāji liek automašīnas pie pašas mājas un mums nav autostāvvietas. Man tas traucē, jo tas apgrūtina piekļūšanu un izkļūšanu no mājas. Daudzi autovadītāji savā starpā ir izcīnījušies, kurš nu kur liks savu auto. Kāds autovadītājs liek auto tieši pie mājas ieejas, un tas traucē citiem. Nedrīkst darīt tā, ka kāds izvēlas savu vietu un vienmēr pie tās paliek - tas nav likumīgi. Lai arī tagad daudzi savas vietas ir sadalījuši, arī citiem var rasties vajadzība kādā no vietām novietot savu automašīnu. Mājas zeme ir privātzeme, un pašreiz autostāvvietas izbūves jautājums nav atrisināts un diez vai tas tik drīz arī notiks. Pagaidām par vietām notiek cīņa, kas ziemā jo īpaši izpaužas - kurš nu sniegu iztīra, kurš neiztīra.

Torņa ielas iedzīvotāja, autovadītāja:
- Reiz apciemoju draudzeni citā Alūksnes pusē un novietoju savu auto pie daudzdzīvokļu mājas brīvā stāvlaukuma vietiņā. Paejot laikam, pie draudzenes durvīm atskanēja zvans un vīrietis kliegdams apgalvoja, ka transportlīdzeklis jāaizvāc, jo tā esot viņa autostāvvieta jau gadiem. Bijām sašutušas, un iemītniece arī vaicāja, vai pie viņas tagad nevarēs ciemiņi atbraukt. Vīrietis atbildēja, lai liekot auto citur. Protams, automašīnu pārvietoju, taču man tā bija jānoliek zālienā.

Kategorijas