Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būt vai nebūt labam sporta laukumam?

Līga Vīksna

2016. gada 7. oktobris 00:00

525

Ziemera pagasta pārvalde Māriņkalnā iecerējusi radīt labiekārtotu sporta laukumu, piesaistot Eiropas struktūrfondu finansējumu, bet vispirms idejai nepieciešams Alūksnes novada domes atbalsts. Pašvaldības deputātu domas dalās, vai pie Ziemera pamatskolas ēkas, kur šobrīd šajā vietā ir tikai pļava, šādu labiekārtotu laukumu vajag.

Ziemera pagasta pārvalde projektu “Sporta laukuma pārbūve” iecerējusi iesniegs “Leader”  programmā. Maksimālais finansējums, ko šajā programmā var gūt, ir 30 000 eiro. Pārējā daļa būs jāsedz pašiem. Ziemera, Jaunlaicenes un Veclaicenes pagasta pārvaldes vadītāja Iveta Vārtukapteine atzina – aptuveni 25 000 eiro pagasts būs iekrājis, dzīvojot taupīgi, bet trūkstošos aptuveni 30 000 eiro vajadzētu no Alūksnes novada pašvaldības. Pagasts jau ir pasūtījis tehnisko projektu sporta laukuma labiekārtošanai.

Iebilst pret asfaltu
Par šo jautājumu septembrī diskutēja gan tautsaimniecības, gan finanšu komitejās. Abās komitejās deputātiem bija diskusijas par to, vai asfalts ir piemērots segums skrejceliņiem. Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzskata, ka ir, un rosināja atļaut Ziemera pagasta pārvaldei izsludināt iepirkumu un pēc tam skatīties, cik finansējuma ir un kādu segumu skrejceļiem likt. “Rosinu raudzīties globālāk – par iedzīvotāju vajadzībām, nevis tikai skolu tīklu. Ir veikta iedzīvotāju aptauja par to, kas ir nākamā prioritāte Māriņkalna centrā – tas ir sporta laukums, kas ir atbalstāma ideja,” pauda Dz.Adlers.
Deputāte Jana Zilkalne nepiekrita, norādot, ka asfalts ir traumatisks segums. “Tieši šā iemesla dēļ Alūksnes treneris Ilgvars Vaskis savus audzēkņus vieglatlētikā ved trenēties uz Gulbenes novadu, nevis uz Alūksnes Pilssalas stadiona asfaltu. Esmu pārskatījusi Izglītības pārvaldes atsūtītos materiālus, kuri deputātiem jāizskata saistībā ar pagastu skolām. Tajos viens no punktiem bija, ka Ziemera pamatskolā trūkst sporta laukuma. Šobrīd Ziemeros ir 1. līdz 9.klase. Ja gadījumā nākotnē paliek 1. līdz 6.klase, tad sporta laukumu izmantos mazie bērni un jādomā, lai Māriņkalnā veidotu laukumu, kas ir mazāk traumatisks un kur var trenēties. Pēc Ziemera pagasta pārvaldes sniegtajām ziņām šobrīd tieši Māriņkalnā ir deklarēti 211 iedzīvotāji, līdz 7 gadu vecumam tur ir 33 bērni, no 7 līdz 20 gadiem – 25 bērni. Ja pieņēmuma formā šos skaitļus saistām ar skolu, tad šī ir aktīvākā mērķgrupa, kas sporta laukumu izmantos,” atzina J.Zilkalne. Viņa uzskata, ka laukumam ir jābūt daudzfunkcionālam. Arī deputāts Laimonis Sīpols piekrita, ka asfalts nav piemērots segums skrejceļam.

Vispirms stadionu Pilssalā
Komitejā izskanēja, ka vispirms vajadzētu pabeigt darbus Alūksnes Pilssalas stadionā un tad ķerties pie līdzīgiem darbiem citos laukumos. Atbalstu tam pauda vairāki deputāti. J.Zilkalne uzsvēra, ka šobrīd Pilssalas stadionā neviens netrenējas, jo stadions nav atbilstoši iekārtots – pirms vairākiem gadiem sāktie rekonstrukcijas darbi tajā joprojām nav pabeigti. Deputāts Modris Lazdekalns vērsa uzmanību, ka asfalts kā skrejceļu segums kādam būs arī jāslauka, īpaši rudens lapkritī, lai tas nav slidens. “Varbūt šobrīd lēmumu par Māriņkalnu vajag atlikt un izvērtēt Alūksnes novada sporta būves kopumā, lai noteiktu prioritātes un izvērtētu, kas dod lielāku labumu,” rosināja M.Lazdekalns.
Komitejās arī izskanēja jautājums, kāda vispār būšot Ziemera pamatskolas nākotne un vai ir lietderīgi tur tik plašu sporta laukumu vispār ierīkot. I.Vārtukapteine iebilda, norādot - lai kāda būtu skolas reforma, bērni Māriņkalnā dzīvo, tāpat kā citu vecumu iedzīvotāji, jo laukums domāts katram no viņiem. “Māriņkalna ciems atrodas uz tranzīta ceļa – bērniem un jauniešiem nav, kur palikt. Viņiem vajag vietu, kur droši pavadīt brīvo laiku. Šobrīd bērni braukā pa Māriņkalna tautas nama kāpnēm!” sacīja I.Vārtukapteine.

Vasarā – skriet, ziemā – slidot
Ziemera pamatskolas direktores pienākumu izpildītāja Elvīra Aizupe pauda – ja domā tādās kategorijās, tad vispār nebūtu jēgas nekam. “Šobrīd Ziemera pamatskolā ir 60 bērni un tikai 6 pirmsskolas grupā. Paši zināt, ka pērn bija citi plāni par skolām – tie mainījās, līdz ar to arī mūsu prognozes bija citādākas. Šobrīd skolēnu skaits plus mīnus turas. Protams, ka šī ir skola, kur bērniem jābūt, un reformas rezultātā skolēnu skaitam vajadzētu palielināties. Ja tā nebūs – grūti spriest. Manuprāt, ir tomēr lietderīgi atbalstīt un izveidot sporta laukumu. Turklāt bērni neskries pa asfaltu, bet pa izpļautu iekšējo celiņu. Savukārt ziemā uz asfalta varēs uzliet ledu un slidot,” sacīja E.Aizupe.
Viņa arī norādīja, ka Ziemera pamatskolai ir sadarbība ar Alūksnes bērnu un jaunatnes sporta skolu. “Pagājušajā mācību gadā un arī šajā uz mūsu skolu brauc trenēties sporta skolas futbola grupas audzēkņi trenera Mārtiņa Meistera vadībā. Pērn tā bija viena diena, šogad – divas. Ar sporta skolas direktori esam vienojušās – ja būs nepieciešams, tad Ziemera pamatskola varētu būt kā bāzes vieta treniņiem,” sacīja E.Aizupe.

Brīvais laiks – savā ciemā
I.Vārtukapteine vērsa uzmanību, ka no 10.novembra līdz 10.decembrim tiks izsludināta projektu iesniegšana “Leader” programmā – turpmāk no šīs programmas pagastu teritorijām nebūs iespējas piesaistīt finansējumu, tādēļ šo iespēju vajadzētu izmantot. “Sporta laukumu nevajag saistīt ar skolu un gaidāmo reformu, jo tas būs visiem Māriņkalna iedzīvotājiem. Ja arī skolas vecuma bērni tiktu vadāti uz pilsētas skolām, tāpat viņi brīvo laiku un vakarus pavada savā ciemā,” sacīja I.Vārtukapteine.
Pēc diskusijām vienojās, ka Ziemera pagasta pārvaldei projektā būs jāveic izmaiņas un jautājumu turpinās skatīt oktobra komitejās. I.Vārtukapteine finanšu komitejā atzina, ka ar projektētāju jau diskutējuši par iespēju ap laukumu skrejceļam atstāt divus celiņus, bet tomēr ar asfalta segumu. Savukārt no plānotajiem diviem volejbola laukumiem atstāt vienu. Tas samazinātu izmaksas par 22 procentiem. “Bet pēc projekta īstenošanas mēs varētu laukumu pilnveidot, izmantojot infrastruktūras līdzekļus pagastiem no nākamās kārtas, un uzlabot skrejceļu segumu,” atzina I.Vārtukapteine. ◆

Kategorijas