Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ilzenē svin ražas svētkus

Agita Bērziņa

2016. gada 7. oktobris 00:00

36

Apritot bagātīgam ražas gadam, Ilzenē biedrība “Ilzenes attīstībai” 1.oktobri pasludināja par Ražas svētku dienu. Todien projektā “No sēklas līdz ražai Ilzenē” notika tirgošanās, seno latvju darbu darīšana, ciemošanās strādīgu ģimeņu saimniecībās, bet vakara noslēgumā svētkus svinēja ar kārtīgu balli un rudens ražas izlozi.
Svētki sākās ar mazpulcēnu un vietējo mājražotāju tirdziņu, ko papildināja Jaunannas tautas nama dejotāju priekšnesumi. V.Ķirpa Kalncempju pagasta Ates muzejs un Jaunlaicenes muižas muzejs piedāvāja seno latviešu darbu darīšanas aktivitātes - labības kulšanu un graudu malšanu. Svētku turpinājumā zemnieku saimniecībās notika piena pārstrāde un maizes cepšana. Zemnieku saimniecībā “Sivecos 1” pie Gata Salmiņa un Daces Kārkliņas, kas ir lielākie piensaimnieki pagastā, varēja degustēt visdažādākos no piena tapušos gardumus – ne vien dažāda veida sierus, biezpienu un sviestu, bet arī saldējumu, jogurtu un šobrīd tik ļoti populāro Gī sviestu. Turpat plašajā ģimenes virtuvē ikviens savām acīm varēja vērot, kā saimnieka māsīca Iluta Medne gatavo sieru un biezpienu. Lai dotos uz nākamo saimniecību, kur cep gardu maizi, ikvienam bija jāpieliek roka sviesta gatavošanas procesā – jākrata burciņā ieliets krējums, līdz tas pārtapa sviestā. Kopīgiem spēkiem gatavoto sviestu varēja nogaršot kopā ar mājās ceptu maizi “Dzintaros” pie Līgas un Pētera Janušiem. Maizi sacepusi bija ne vien saimniece Līga, bet arī pašiem svētku dalībniekiem bija iespēja veidot kukulīšus, likt krāsnī un gaidīt brīdi, kad tie gatavi. Kamēr cepās maizīte, varēja spēlēt Jaunlaicenes muižas muzeja maizes cepšanas simulācijas spēli. Vakarā centrā “Dailes” notika projekta prezentācija, svētku loterija un koncertu sniedza Lejasciema vokālais ansamblis “Akcents” un Beļavas deju kolektīvs “Ega”.
Gads biedrībai “Ilzenes attīstībai” un visiem ilzeniešiem bijis darbiem bagāts. “Kopā ar jauniešiem esam realizējuši jauniešu iniciatīvu projektu “Es savam pagastam”, ko atbalstīja Alūksnes novada pašvaldība. Tāpat arī pavasarī atbalstu saņēmām projektam “No sēklas līdz ražai Ilzenē”, ko atbalsta  Borisa un Ināras Teterevu fonds. Esam ļoti pateicīgi viņiem, lepni un priecīgi par projekta esību. Tas ir devis neatkārtojamu pienesumu Ilzenes pagasta iedzīvotājiem, īpaši mazpulcēniem. Viņiem projektā tika iegādāta ābolu sulu spiede un smalcinātājs, kā arī augļu un ogu žāvētājs,” klāsta biedrības valdes priekšsēdētāja Elīna Pētersone. Projektā gan pagasta iedzīvotāji, gan ikviens interesents tika aicināts uz piecām meistarklasēm. Varēja gūt zināšanas augļu koku kopšanu, mazdārziņa iekopšanu, vākt zāļu tējas, gatavot garšvielas, apgūt konservēšanas pamatus un izzināt rudens receptes. ◆

Kategorijas