Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tev nav jāatceras ierastais 01, 02, 03, 04! Viss, kas Tev jāzina: 112!

Šodien Valmierā pie Valmieras kultūras centra notika sabiedrības informēšanas kampaņa „112" Vidzemē, ko organizēja Valsts Ugunsdzēsības un Glābšanas dienests un piedalījās Valsts policija, Neatliekamā medicīniskā palīdzība, Latvijas Gāze un Latvijas Propāna gāze. Pasākuma mērķis ir informēt iedzīvotājus par numuru 112, kad un kādos gadījumos ir jāzvana, un kā šis numurs darbojas Latvijā un Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Uz jautājumu, kas atbildēs, ja zvanīsiet uz telefona numuru 112, iedzīvotāji visbiežāk sniedz atbildi: ugunsdzēsēji. Tikai retais ieminas, ka, zvanot uz šo numuru, var izsaukt arī policiju un Neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet neviens no šodien aptaujātajiem nepieminēja Latvijas Gāzi un Latvijas Propāna gāzi. Pie tam aptaujas liecina, ka tikai viens no četriem Eiropas iedzīvotājiem zina, ka šis numurs, kurš spētu glābt dzīvības, ir pieejams arī citās dalībvalstīs.

Visiem, kas apmeklētāja pasākumu, bija iespēja tikties ar operatīvo dienestu darbiniekiem, iepazīties ar operatīvo dienestu tehniku un bruņojumu, kā arī jautāt un saņemt atbildes.

Iedzīvotājiem noteikti ir svarīgi zināt vismaz atbildes uz trīs jautājumiem:

Kā izmantot 112?

o lai sazinātos ar jebkuru neatliekamās palīdzības dienestu BEZ MAKSAS
o visās Eiropas Savienības valstīs
o no fiksēta tālruņa, taksofona būdiņas vai mobilajiem tālruņiem

Kad var zvanīt uz 112?

Visās ārkārtas situācijās, kad ir vajadzīga ātrā palīdzība, ugunsdzēsēju vai policijas iejaukšanās.

Piemēram:

o esat cietis vai bijis klāt smagā ceļu satiksmes negadījumā
o jūs esat liecinieks tam, ka izcēlies ugunsgrēks
o esat liecinieks zādzībai

Jāatceras, ka 112 NAV uzziņu dienests. Nepamatoti zvani var pārslogot sistēmu un radīt dzīvības briesmas cilvēkiem, kam tajā brīdī tiešām vajadzīga palīdzība.

Kas notiek, kad zvanām uz 112?

Uz jūsu zvanu atbild Īpaši sagatavots operators ( operatori ir apmācīti atbildēt uz zvaniem vairākās valodās, kas ir īpaši svarīgi personām, kas zvana uz 112, atrodoties ārzemēs), kas savieno ar atbilstošo operatīvo dienestu. Zvanītājam jānorāda vārds, adrese un tālruņa numurs.

Ja piezvani uz 112 kļūdas pēc, nekādā ziņā nenoliec klausuli, pretējā gadījumā uz notikuma vietu var nosūtīt operatīvās palīdzības darbiniekus, lai pārliecinātos, vai nav notikusi nelaime.

Plānots, ka informatīvā kampaņa par telefona numuru 112 turpmāk Latvijā tiks rīkota katru gadu.

Kategorijas