Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mākslinieks, kurš savu dzeju ievij dziesmā

Loreta Jargane

2016. gada 14. oktobris 00:00

1251

Teksts un foto: Loreta Jargane

Alūksnieša Kristera Belova jeb, kā viņš sevi dēvē, Kristera ĪSTĀ aicinājums ir dziesmu vārdu veidošana un to ievīšana mūzikā. Lai arī viņš ir apmeklējis mūzikas skolu, tomēr jaunības trakums un lielā nepatika pret solfedžo jaunietī ātri vien radīja vēlmi mūzikas skolai atmest ar roku. Taču tik un tā mūzika ir un paliek Kristera garīgais aicinājums.

Sācis ar dzeju un mazumiņu
Kristers Belovs sevi sauc par mākslinieku, nevis par mūziķi vai reperi, jo sācis tikai ar dzeju. Jaunietis dzeju raksta astoņus gadus, bet pirms septiņiem gadiem ar draugu nolēmis uzsākt dzejas apvienošanu ar mūziku. “Mums bija parasts datora mikrofons, tad jau pārgājām uz USB mikrofonu, kas likās daudz labāk, lai arī nebija kvalitātes, bet tāpat mēģinājām. Taču tagad es savas dziesmas ierakstu studijā - Rīgā pie pazīstamiem cilvēkiem,” saka Kristers. Viņš neslēpj, ka finansiāli šis hobijs ir dārgs prieks, jo par kvalitāti nākas maksāt. Kristera pulkam piebiedrojušās meitenes, kas Kristera topošajā jaunajā albumā dzied piedziedājumā. “Tā kā vēl neesmu pārliecināts par savām dziedāšanas spējām, paaicinu arī citus māksliniekus, veicinot sadarbību un dziesmas skanējumu,” atklāj jaunais mākslinieks.

Dziesmu tapšanas process
Vārdu tapšana tiek uzsākta ar to, kāda mūzika jaunietim iepatikusies. Kad tiek atrasta mūzika, kas patīk pašam, tās pavadījumā top vārdi. Kristers stāsta, ka, klausoties pavadījumus, neklausās mākslinieku oriģinālos darbus, tikai pavadījumus vai fonogrammas, lai nerastos plaģiātisms. “Klausos, dungoju un veidoju dažādas vārdu gammas - kad esmu saplūdis ar mūziku, sāku rakstīt. Dzejošanas process ir dažāds, viss atkarīgs no mana garastāvokļa. Varu pavadīt 12 stundas pie vienas dziesmas un uzrakstīt, ja ir dzirksts, bet ir dziesmas, kurām veltu nedēļu, mēnesi, trīs mēnešus. Protams, dziesmas arī veidojas no emocionāliem stāvokļiem, jo dziesmā ir jābūt arī kaut kam no emocijām. Es cenšos rakstīt nevis par sevi, bet par to, ko redzu sev apkārt. Manuprāt, nevajag izklāstīt cilvēkiem pašam sevi, ir jāatstāj arī kāds noslēpums par sevi.”
Turpmāk Kristers plāno veicināt sadarbību ar cilvēkiem, kas palīdzēs sagatavot oriģinālu mūziku un pavadījumus, lai gan muzikālā daļa, gan izpildījums būtu tikai viņa. “Pa šo laiku manā dziesmu krājumā ir ļoti daudz dziesmu, kas ir bijušas kā testa variants, lai saprastu, ko es vēlos pastāstīt, ar ko varu veidot savu tēlu un lai atrastu savu stilu. Ir arī ļoti vecas dziesmas, kuras bail kādam atskaņot, jo tās tapa ļoti sen un tajā laikā tā bija kā izklaide, nevis vēlme kādam pateikt savu domu. Kopumā ir vismaz 40 - 50 dziesmas,” atklāj Kristers.

Top savs albums
Jaunietis uzsver, ka tagad dziesmu vārdi rodas gan sev, gan citiem. “Caur dziesmām vēlos iemācīt to, lai cilvēki nepieļauj kļūdas. Vēlos pastāstīt savu skatījumu, lai tas cilvēku uzrunātu un viņš no mana stāsta kaut ko izspriestu. Dziedu par dvēseliskām lietām, lai cilvēki nepieļauj kļūdas, piemēram, nevajag palīdzēt vai uzticēties tiem, kas to nav pelnījuši,” saka Kristers. Jaunietis dziesmas izpilda latviešu valodā, jo izpildījumiem citās valodās nejūtas vēl gatavs. “Ir sarežģītas atskaņu shēmas, un katrai valodai ir savas nianses. Tas būtu grūti, tādēļ pagaidām palieku pie latviešu valodas. Izzināšanas procesā ir jāstudē dzeja, lai varētu veidot pats savas atskaņu shēmas, kas ir diezgan ilgs process jau latviešu valodā,” saka Kristers. Šobrīd viņa mūzika klausāma interneta vietnē “Youtube.com”. Taču Kristers nav plānojis apstāties un jau strādā pie “mix tape” (citu cilvēku mūzika, bet mākslinieka vārdi) albuma. Šis albums būs pieejams interneta vietnē “bandcamp.com”, kur var ievietot savu albumu un pārdot arī komerciāli, uzliekot nenoteiktu summu jeb ziedojumu. Jaunajam albumam, pie kura jaunietis vēl strādā, no desmit dziesmām trūkst vēl divu.

Nav gozējies slavas saulītē
“Vēl es neesmu spīdējis. Savus darbus esmu uzdrīkstējies nodziedāt E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 12.klases žetonu vakarā un Vidzemes Augstskolas 20 gadu jubilejas absolventu ballē ar sava jaunā albuma dziesmu “Okeāns”, kas man pašam ir vistuvākā dziesma. Šajā dziesmā ir stāsts par to, kā pazaudēju sevi mūzikā, kā jutos agrāk un kā jūtos šobrīd. Dziesmā cenšos atspoguļot dažādas izjūtas, kas vijas ar abstraktuma ēnām. Šī dziesma tika radīta vairāk man pašam. Protams, jāpiemin, ka fonogramma ir cita mākslinieka radīta un dziesma pilnībā nepieder man, bet uzstāties ar to drīkstu,” saka Kristers. Puisis sevi nepielāgo nevienam Latvijas māksliniekam. Jaunietis sevi pozicionē visai drosmīgi: “Es necenšos doties nevienam pa pēdām. Es gribu radīt kaut ko savu, pavisam atšķirīgu no latviešu māksliniekiem.”

Nenobīties un darīt
“Manuprāt, visiem, kas vēlas darboties mūzikas nozarē, vajag sākt un darīt. Un vismazāk jāuztraucas par apkārtējiem cilvēkiem, nevajag nobīties un kaunēties. Vienmēr būs kāds, kuram tas patiks, un kāds, kurš tevi nīdīs. Manā albumā būs dziesma “Elks sev”, ar kuru es cenšos paust nevis to, ka esmu iedomīgs un mīlu sevi, bet gan to, ka es beidzu ņemt piemērus no citiem un esmu tāds, kāds patīku sev. Esmu īsts un patiess. Tā vajadzētu domāt arī citiem. Protams, ir svarīgi, ko citi saka, ir jāuzklausa arī kritika, man tā ļauj kāpt. Uzklausot kritiku, varu labot dažādas nianses un pilnveidoties. Un jābūt paškritiskam, tad arī būs panākumi un attīstība. Vienmēr vajag tiekties un paveikt labāk. Pats uzskatu, ka man vēl ir jāaug un jāaug, lai kļūtu par atpazīstamu mūziķi, tā, kā to ir izdarījis Ozols jeb reperis Ģirts Rozentāls vai arī latviešu reperis Gustavo (šobrīd-Arstarulsmirus) jeb Gustavs Butelis,” saka Kristers.

Atlētisks mūziķis
Divarpus gadus Kristers apmeklē svaru zāli, bet ne profesionālā ievirzē - viņš to dēvē par savu hobiju. “Iepriekš desmit gadus nodarbojos ar basketbolu, bet pašlaik es sevi neredzu šajā sporta veidā. Taču svaru zāle ir ļoti labs terapeits, psihologs pašam priekš sevis, jo tur var izlikt laukā dažādas emocijas, kas nodarbina vairāk fiziski, atšķirībā no mūzikas, kas mani nodarbina garīgi,” atklāj jaunietis. Savukārt pseidonīms Kristers ĪSTS radies no Kristera iekšējām pozīcijām. Viņš ir cilvēks, kuram nepatīk melot un nepatīk, ja melo viņam. “Īsts, jo agrāk tika bieži minēts – viltus reperi, viltus cilvēki, tad arī nolēmu, ja viņi ir viltus, tad es būšu īsts. Esmu visai savdabīgs cilvēks un uzskatu, ka katram ir sava pasaka un stāsts, kuru var pārvērst par īstu, ja tici pats sev,” atklāj K. Belovs. ◆

Vizītkarte
Vārds, uzvārds: Kristers Belovs.
Pseidonīms: Kristers ĪSTS.
Dzimšanas laiks, vieta: 1997.gada 1.jūlijs, Alūksne.
Studē: Vidzemes Augstskolā programmas “Tūrisma gids un pasākumu organizators” 1.kursa students.
Moto: “Ja tu vēlies kaut ko pateikt, tad vienkārši pasaki to.” (Džonijs Kešs)

Kategorijas