Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes pilsētā – daudz pārmaiņu

Agita Bērziņa

2016. gada 14. oktobris 00:00

404

Apes pilsētā šoruden notiek vairāki nozīmīgi būvdarbi – turpinās maģistrālā ūdensvada izbūve, ietvju pārbūves darbi, kā arī uzbūvēta publiskā tualete un sabiedriskā transporta pietura.

Izbūvē tikai maģistrālo ūdensvadu
Maģistrālā ūdensvada izbūves darbi notiek Rūpniecības, Pasta, Krasta, Darba un Dārza ielā. Būvdarbi lielākoties tiek veikti ar beztranšeju metodi. Tā tiek ekonomēts laiks un mazāk bojāta apkārtējā vide. It sevišķi tas ir svarīgi Pasta ielā, jo tiek saglabāts vēsturiskais ielas bruģis. “Kā jau iepriekš tika informēts, šajā būvniecības kārtā izbūvē tikai maģistrālo ūdensvadu ar atzariem uz īpašumiem. Ēku īpašnieki par saviem līdzekļiem veic ūdensvada izbūvi savu īpašumu teritorijā. Ierobežoto finanšu resursu, kā arī skrajās apbūves dēļ (mājas atrodas tālu cita no citas) nav iespējams izbūvēt ūdensvadu pilnīgi visās ielās un vienlaikus izbūvēt arī kanalizācijas tīklus. Katram īpašniekam savā teritorijā par saviem līdzekļiem izbūvējamas kanalizācijas notekūdeņu savākšanas tvertnes. Kanalizācijas notekūdeņi nododami pārstrādei notekūdeņu attīrīšanas iekārtās,” skaidro Apes novada domes Teritorijas attīstības nodaļas vadītājs Jurijs Ronimoiss.

Pārbūvē ietvi Pasta ielā
Lai pieslēgtos jaunbūvētajam ūdensvadam, būvju īpašniekam ar Apes novada domi jānoslēdz līgums par ūdens piegādi. “Vēršam uzmanību, ka īpašuma iekšējā ūdensvada (arī kanalizācijas) izbūves darbi uzsākami tikai pēc tehniskās shēmas izstrādes un rakšanas darbu atļaujas saņemšanas (“Sadales tīkls”, “Lattelecom”, pašvaldība). Tehniskajā shēmā noteikti jāparedz patērētā ūdens skaitītāja uzstādīšana. Tehniskās shēmas izstrāde un būvdarbi jāveic sertificētam būvspeciālistam,” norāda J.Ronimoiss. Būvdarbus veic par pašvaldības budžeta līdzekļiem un aizņēmuma līdzekļiem. Būvdarbus veic SIA “Woltec” no Valmieras.
Vienlaikus ar ūdensvada izbūvi tiek veikti arī Pasta ielas ietvju pārbūves darbi posmā no Aptiekas ielas līdz Parka ielai. Virs iebūvētā ūdensvada ietvi izbūvēs SIA “Woltec”, savukārt esošā ietves flīžu seguma pārbūvi veiks SIA “Ceļinieks 2010” no Smiltenes. Visus darbus pilnībā paredzēts pabeigt šajā gadā.

Jaunums – publiskā tualete
Apes pilsētā ir uzbūvēta publiskā tualete un sabiedriskā transporta pietura. Publiskā tualete atrodas Skolas ielā 4 (tautas nama pagalmā) un ir pieejama 24 stundas diennaktī. Labierīcībām ir uzstādīta automātiskā monētu atslēga ar noteiktu maksu - 20 centi, kā arī uzstādīts atbilstošs iekārtojums - nerūsējošā metāla izlietne ar sensoriem ūdens padevei un klozetpods. Viena no telpām piemērota personām ar kustību traucējumiem. Publiskā tualete ir izbūvēta par pašvaldības dabas resursu nodokļu līdzekļiem, būvdarbus veica SIA “Pamati” no Alūksnes. Savukārt Stacijas ielas sākuma laukumā izbūvēta sabiedriskā transporta pietura – nojume un platforma. J.Ronimoiss precizē, ka Apes pilsētā atšķirībā no pārējās novada teritorijas pieturvietu izbūves netiek veiktas no ceļu valsts uzturētāju līdzekļiem. Visi darbi veikti par pašvaldības ceļu fonda Apes pilsētas līdzekļiem. Izbūvi veica SIA “Studio LV” no Valmieras un SIA “Mārkalnas Bruģis”. ◆

Kategorijas