Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sprādzienā cietušās mājas Torņa ielā 15 liktenis

Diāna Lozko

2016. gada 14. oktobris 00:00

3074

Alūksnē septembra sākumā Torņa ielas 15.nama pirmajā stāvā notika gāzes eksplozija – tagad pēc mēneša notika kopīga 15.nama iedzīvotāju sapulce. Tās laikā apsprieda daudzus sasāpējušus jautājumus.
Sapulce notika Alūksnes novada vidusskolas aktu zālē, tajā pulcējās 54 dzīvokļu īpašnieki no 75 dzīvokļiem. Sapulce noritēja konstruktīvā gaisotnē, taču cilvēki neslēpa arī savu sašutumu. Kāda šī nama iedzīvotāja uzsvēra: notikusi nelaime, kādai laikam bija jānotiek, lai beidzot pievērstu uzmanību vispārējai pilsētas problēmai un tam, ka daudzdzīvokļu mājas nebūt nav drošas. “Žēl, ka bija jānotiek šādai nelaimei, lai kaut ko izkustinātu,” pauda iedzīvotāja.

Vajag rīcības plānu
Uz iedzīvotāju jautājumiem sapulcē atbildēja Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis, SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts, SIA “Alūksnes nami” galvenā grāmatvede Inita Brice, būvuzraugs Anatolijs Kuzņecovs, juristes Iveta Zaķe un Māra Kauliņa. Visus sanākušos interesēja, kas notiks tālāk ar Torņa ielas 15.māju un vai cietušās kāpņu telpas iedzīvotāji kādreiz varēs atgriezties savos dzīvokļos? Iedzīvotāji atzina, ka svarīgākais šobrīd nav atrast vainīgos, bet gan saprast, ko darīt tālāk. A.Dukulis sanāksmes laikā uzsvēra, ka pašreiz notiek apstākļu izmeklēšana, kura var būt ilgstoša, līdz ar to svarīgi ir izveidot rīcības plānu, nevis koncentrēties uz vainīgo noteikšanu. A.Musts informēja, ka pašreiz arī gandrīz visas cietušās kāpņu telpas ģimenes ir atradušas citas dzīvesvietas - tikai viena ģimene vēl dzīvo Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas internātā. “Tas ir tāpēc, ka šī ģimene nepiekrita pašvaldības piedāvātajam variantam par citu dzīvesvietu,” teica A.Musts. “Alūksnes Ziņām” ir informācija, ka vairāku cietušo dzīvokļu īpašnieki meklē, daži jau atraduši, citu dzīvesvietu, jo nav gatavi atgriezties ēkā, kur notikusi tāda nelaime.

Neparedz tālākas darbības
A.Dukulis uzsvēra, ka tieši vainīgā noteikšana ir viena no problēmām, kāpēc valsts nevar piešķirt naudu šajā situācijā. “Pēc notikušā vērsāmies ministrijā, lai jautātu līdzekļus neparedzētiem gadījumiem, stihiju radīto seku novēršanai. Mums atbildēja, ka šajā gadījumā var noteikt vainīgo personu un tā nav nepārvarama vara. Līdz ar to līdzekļi netiks piešķirti,” sanāksmes laikā pauda A.Dukulis. Situāciju sarežģī arī tas, ka visiem 15.nama dzīvokļiem ir privātīpašnieki – mājā nav neviena pašvaldības dzīvokļa, tāpēc pašvaldība nevar vienkārši piešķirt naudu situācijas novēršanai. Savukārt uzreiz pēc gāzes eksplozijas cietušās kāpņu telpas dzīvokļu īpašnieki varēja saņemt 370 eiro no pašvaldības. “Šī nauda nebija kompensācija par kaut ko, bet gan vienkārša palīdzība, lai cilvēki varētu apmaksāt rēķinus un iegādāties nepieciešamās lietas. Mūsu pašvaldības saistošie noteikumi diemžēl neparedz tālākas darbības. Pašreiz meklējam risinājumus, kā varam piedāvāt finansiālu palīdzību likumīgi. Drīzumā arī saņemsim atzinumu no “Alūksnes namiem” par to, kādas darbības ir jāveic tālāk. Ekspertu atzinums jau ir noteicis, ka sprādzienā cietušo ēkas daļu var atjaunot,” uzsvēra A.Dukulis.

Jāturpina maksāt kredītu
Attiecībā uz rēķinu nomaksu cietušās kāpņu telpas iedzīvotāji pauda sašutumu par to, ka viņiem vēl aizvien pienāk rēķini par mājas apsaimniekošanu. A.Musts uzsvēra, ka 15.māja 2005.gadā ir ņēmusi kredītu mājas siltināšanai. Šī kredīta atmaksas termiņš ir nākamā gada oktobris. Savukārt 2006.gadā ņemts kredīts mājas siltināšanas pabeigšanai, kura apmaksas termiņš ir 2018.gada marts. Sapulcē atnākušie piekrita, ka šie maksājumi ir jāturpina maksāt visai mājai, arī cietušās kāpņu telpas iemītniekiem. A.Dukulis atbalsta variantu, ka apsaimniekošanas nauda par citiem pakalpojumiem, izņemot kredīta nomaksu, šobrīd no cietušās kāpņu telpas iemītniekiem netiek pieprasīta. “Pašreiz tas būtu pareizs lēmums,” pauda A.Dukulis. Sapulcē izskanēja, ka tikai paši mājas iedzīvotāji var nolemt, vai cietušo dzīvokļu īpašniekiem jāmaksā vai arī viņi, ņemot vērā ārkārtas situāciju, var nemaksāt apsaimniekošanas maksu un vai apmaksāt iztrūkstošo daļu no mājas uzkrājumu naudas. Šo jautājumu varēs izskatīt nākamajā Torņa ielas 15.mājas padomes sēdē.

Prasa maksāt par nesaņemtiem pakalpojumiem
Kāds Torņa ielas 15.nama cietušās kāpņu telpas iedzīvotājs vērsās laikraksta “Alūksnes Ziņas” redakcijā, uzrādot komunālo maksājumu rēķinu par septembri, kurš sastādījis aptuveni 100 eiro par pakalpojumiem, kuri netiek vairs lietoti. A.Musts “Alūksnes Ziņām” apgalvo, ka par šādu situāciju nav informēts. Viņš atgādināja, ka ar šādiem jautājumiem iedzīvotājiem vispirms esot jāvēršas SIA “Alūksnes nami”, nevis kādā no vietējiem laikrakstiem. “Es nevaru to komentēt, neredzot rēķinu. Man nav saprotams, kāpēc pēc šāda skaidrojuma jāvēršas avīzē, ja ar neskaidrībām var vērsties pie mums. Ja vien tiek konstatētas kādas kļūdas, mēs tās arī labojam,” uzsver A.Musts. Konsultācijas varot saņemt, nākot pirmdienās Alūksnes novada domes administratīvajā ēkā no pulksten 13.00, kā arī katru dienu var vērsties SIA “Alūksnes nami” birojā Rūpniecības ielā. “Neskaidrību gadījumā var arī zvanīt, lai apskatītos rēķinu, par kuru ir radušās neskaidrības, un telefoniski to apspriestu. Visi jautājumi ir atrisināmi, un te noteikti nav nekādas ažiotāžas,” pauž A.Musts.

Mājai – arī citas problēmas
Sapulcē iedzīvotāji tika informēti, ka mājas tehniskā apsekošana ir notikusi, ir veikta mājas bojātās daļas fiksācija un pārējās četrās kāpņu telpās dzīvot ir droši. Tagad ir jāizveido vienots mājas atjaunošanas projekts, kura izveidē ir jāiesaistās arī mājas iedzīvotājiem. Notikusī gāzes eksplozija atklāja, ka Torņa ielas 15.namam nepietiks vien ar bojātās kāpņu telpas atjaunošanu. Lai māja būtu droša dzīvošanai ilgstošu laiku, ir jāveic vispārēja tās atjaunošana.
“Šī māja ir būvēta uz pāļiem, kuru augšējā daļa ir vien 30 centimetri. Pamatu platums pagrabā ir par šauru, tie būtu jāstiprina no iekšpuses. To ir atzinuši gan atzinuma veidotāji Latvijas Būvinženieru savienībā, gan konstruktori,” pauda A.Musts. Atzinumā arī norādīts, ka visai mājai ir novecojusi elektropārvades sistēma. Tā nākotnē var radīt dažādas avārijas situācijas, tāpēc jautājums ir jārisina pēc iespējas ātrāk. A.Musts uzsvēra – mājas apsekošanas laikā arī atklājās, ka mājā vēl seši iedzīvotāji lieto gāzes balonus, kas ir bīstami, jo šai mājai ir paredzēta centrālā gāzes padeve.
Sapulcē vairākkārt izskanēja, ka lēmumus par mājas atjaunošanu un to, kā notiks darbi nākotnē, var pieņemt tikai paši mājas iedzīvotāji. Līdz ar to sapulces laikā bija jāizveido mājas padome, kura tad arī turpmāk sadarbosies ar visām iesaistītajām iestādēm un risinās jautājumus kopīgi.

Ievēl mājas padomi
Mājas padomes izveidošana nebūt neritēja raiti. Pirmo kandidātu sarakstu piedāvāja 15.mājas izvirzītais sēdes vadītājs Leonīds Konovalovs. Viņa piedāvāto sarakstu mājas iedzīvotāji noraidīja un kopīgi izvirzīja jaunas kandidatūras. Balsošanas rezultātā iedzīvotāji nolēma no katras kāpņu telpas izvirzīt divus iedzīvotājus, kuri turpmāk visas mājas vārdā piedalīsies svarīgu lēmumu pieņemšanā. Jaunā mājas padome sastāv no desmit cilvēkiem. Padomē ievēlēti: Dainis Deksnis, Aleksandrs Cvetočņiks, Ārija Bite, Jūlija Potjomkina, Oksana Beļajeva, Ņina Razmislova, Andris Driņins, Taisija Protenko, Guntars Priedītis un Sergers Gerasimovs. Viens no svarīgākajiem jaunās padomes izveidošanas noteikumiem bija pulcēt kopā pēc iespējas dažādāku nozaru cilvēkus, kuri spētu objektīvi izvērtēt dažādus piedāvātos variantus.
Kas attiecas uz gāzes pārbaudi, sapulcē arī tika uzsvērts, ka SIA “Alūksnes nami” nav sertificētu darbinieku, kuri varētu apkalpot gāzes vadus. “Šis pakalpojums mums ir jāpērk no malas. “Latvijas propāna gāze” jau 7.septembrī ir veikusi tehnisko pārbaudi visai Torņa ielas 15.mājai. Tika apsekoti pilnībā visi dzīvokļi, par ko tika sastādīts arī akts. Mēs pieprasījām, ka mājas daļai, kas necieta sprādzienā, ir nepieciešams pieslēgt atpakaļ gāzes padevi. “Latvijas propāna gāzes” darbiniekiem bija jāiekļūst pilnīgi visos dzīvokļos, lai droši atjaunotu gāzes padevi mājas gāzes eksplozijas neskartajās kāpņu telpās,” pauda A.Musts.

Izveidos ziedojumu kontu
Pašreiz nav zināms, cik īsti varētu izmaksāt gan bojātās ēkas daļas atjaunošana, gan visas mājas kopīga atjaunošana. Lai neatstātu situāciju tikai likteņa un valdības rokās, sapulcē izskanēja priekšlikums izveidot ziedojumu kontu. Iedzīvotāji šādam lēmumam piekrita un lūdza “Alūksnes namus” kā mājas apsaimniekotāju palīdzēt ziedojumu konta atvēršanā. “Iesaku jums šādu iespēju izmantot, taču to jūsu vietā nevar izdarīt ne dome, ne citas iestādes. Jums kopīgi ir jāpieņem šis lēmums,” pauda A.Dukulis. Viņš arī norādīja, ka pašreiz Valsts policijā turpinās izmeklēšana kriminālprocesa ietvaros un nav zināms, kurš šajā situācijā ir vainīgs. Ziedojumu kontu “Alūksnes nami” varēs izveidot pēc iedzīvotāju sapulces protokola saņemšanas. “Esam sākuši jau interesēties par kārtību, kā atvērt šādu ziedojumu kontu. Tas varētu būt ar “ziedot.lv” palīdzību vai citādāk. Ziedojumu konts varbūt tiks atvērts atsevišķi, taču pašreiz vēl ir jālemj, kā būtu pareizāk to izdarīt. Iedzīvotāju vārdā šo jautājumu noteikti noskaidrosim,” sola A.Musts.
Arī pašiem sevi jāsargā
Svarīgi ir arī saprast, no kurām iestādēm prasīt atbildes par attiecīgajiem jautājumiem. Saistībā ar gāzes padevi atbildīgā iestāde ir “Latvijas propāna gāze”. A.Musts atzina, ka “Latvijas propāna gāze” ir kūtra ar savām atbildēm. “Viņi izvairās runāt publiski. Pašreiz tiek apsekota gāzes padeves situācija daudzdzīvokļu namos kopumā. Līgumā ir norādīts, ka gāzes padevi pārbauda “Latvijas propāna gāze” un profilakse jāveic reizi piecos gados,” pauda A.Musts. Uz šādu apgalvojumu visi sanākušie izrādīja sašutumu, jo piecu gadu laikā daudz kas var notikt un pārbaudēm būtu jānotiek biežāk. Jāuzsver, ka Torņa ielas 15.mājā šāda pārbaude ir notikusi 2013.gadā, taču no 75 dzīvokļiem par apsekošanu parakstījušies vien 21 dzīvokļa īpašnieki. A.Musts uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi arī pašiem sevi sargāt. “Viena no lielākajām kļūdām, kādu cilvēki pieļauj, ir gāzes ventiļa neaizgriešana. Šis ventilis atrodas pie gāzes skaitītāja. Daudzi domā, ka to var arī nenogriezt, jo pietiek vien ar gāzes nogriešanu plītī. Diemžēl plīts var nebūt pilnībā hermētiski noslēgta un var notikt gāzes noplūde,” uzsvēra A.Musts.

Iedzīvotāju sapulces jārīko biežāk
Veicamo darbu izmaksas būs lielas, taču pašreiz tās nevar precīzi vēl noteikt, jo nav vēl tapis  rekonstrukcijas plāns ne mājas cietušajai, ne arī sprādziena laikā neskartajai daļai. “Pēc plānošanas uzdevuma apstiprināšanas tiks meklēts, kurš šādu projektu varētu īstenot. Tā būs liela summa, jo pavisam kas cits ir māju uzcelt no jauna vai atjaunot vecu māju. Mums būs jāatrod konstruktori, kuri spēj atjaunot vecās padomju laikā būvētās ēkas,” pauda A.Musts. Ja līdzekļi no citiem avotiem šīm darbībām netiks atrasti, tad diemžēl būs jāpalielina apsaimniekošanas maksa. Vienistabas dzīvoklim šī maksa varētu sadārdzināties par aptuveni 9 eiro, divistabu dzīvoklim – par 13 eiro, trīsistabu dzīvoklim – par 16 eiro. Šāda maksa būtu jāmaksā aptuveni 15 gadus. Tieši tāpēc visi sapulcē sanākušie apsprieda arī citus variantus, kā iegūt finansējumu, lai mazinātu slogu iedzīvotājiem.
Sapulcē izskanēja arī viedoklis par to, ka šādas māju iedzīvotāju sapulces ir jārīko biežāk, nevis tikai tad, kad notiek kāda nelaime. Tieši šādās sapulcēs spētu laikus atrisināt daudzus sasāpējušus jautājumus ikvienā daudzdzīvokļu namā Alūksnē. ◆


Alūksnē veiks gāzes pārbaudes

SIA “Latvijas propāna gāze” (LPG) Vidzemes reģionālās pārvaldes direktors Jānis Stahovskis informējis Alūksnes novada pašvaldību un SIA “Alūksnes nami”, ka LPG piedāvā veikt tehnisko auditu māju iekšējiem gāzes vadiem Alūksnes pilsētā.
Audits sevī ietver gāzes pieslēguma statusa pārbaudi, gāzi patērējošās iekārtas, kuras atrodas aiz starpkrāniem (plīts, ūdenssildītājs, apkures katls), hermētiskuma un funkcionalitātes pārbaudi. Tāpat audita laikā veiks abonenta gāzes skaitītāja pārbaudi, kurā pārbauda tā funkcionalitāti un rādījumu ļaunprātīgu manipulāciju. Tehniskais audits daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām tiks veikts, ja mājā būs nodrošināta piekļuve ne mazāk kā 10 dzīvokļiem. Iedzīvotāju informēšanu un sava pārstāvja klātbūtni šajā procesā nodrošinās arī Alūksnes novada pašvaldības kapitālsabiedrība SIA “Alūksnes nami”, kas aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un pretimnākošiem.
Veikt šādu auditu jau ir pieprasījušas divas Alūksnes daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas – Ganību iela 1 un Pils iela 36. Aicināti pieteikties arī citi. Komplekso pārbaudi veiks novembrī un tā būs par brīvu.

Kategorijas