Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Eksotisko deju kolektīvam – 5 gadi

Loreta Jargane

2016. gada 21. oktobris 00:00

1306

Ilzenes sporta, kultūras, interešu izglītības un mūžizglītības centrā “Dailes” 28.oktobrī pulksten 20.00 svinēs Ilzenes eksotisko deju grupas “Luxora” piecu gadu jubileju ar koncertu “Kā putns debesīs”. Koncerts sniegs fantastiskas un nebijušas emocijas, atspoguļojot kolektīva kopā būšanas laiku, un, protams, netrūks viesu, kas papildinās jubilejas svinības ar krāšņiem priekšnesumiem.

Kopā kopš pirmsākumiem
Ilzenes eksotisko deju grupa “Luxora” dibināta 2011.gada oktobrī - kopš šī brīža “Luxora” oficiāli sevi pieteica kā deju grupa. Eksotiskajā grupā iesaistījušās četras dāmas, kuru sastāvs ir nemainīgs -  Inga Ķīse, Gundega Melece, Maira Lisovska un Marita Vējiņa. “Mūsu kopības pirmsākumi ir jau senāki, jo pavisam mēs dejojam desmit gadus. Pirms desmit gadiem Kolberģī bija vēderdeju nodarbības, kur brauca deju pasniedzēja no Valmieras un apmeklētāju bija ļoti daudz. Piecus gadus mēs darbojāmies kā Kolberģa kolektīvs, tad nolēmām, ka varam izveidot savu eksotisko deju grupu,” stāsta Ilzenes eksotisko deju grupas “Luxora” vadītāja un dibinātāja Inga Ķīse.

Rādīs skaistākās dejas
“Ir pagājuši pieci gadi, ir pusapaļa jubileja, nolēmām, ka jārīko koncerts sev un citiem par prieku. Vēlamies parādīt savas labākās dejas. Deju mums ir pietiekami daudz, kuras esam radījušas pašas - gan horeogrāfijas, gan tērpu ziņā. Nolēmām koncertā izveidot piecu gadu darba apkopojumu. Pavisam būs desmit dejas - no katra gada pa divām skaistākajām dejām, kuras patikušas skatītājiem,” teic I.Ķīse. Vadītāja neslēpj, ka cilvēkiem ir dažāda attieksme pret viņu vaļasprieku. “Tērpi ir ekstravaganti, citviet parādās pliki vēderiņi, un ir cilvēki, kas to nesaprot un nevar pieņemt. Citiem pat pastāv uzskati, ka tas ir nevis eksotiski, bet erotiski. Bet katrs jau redz, ko pats grib redzēt, un katrs iztēlojas savu,” smaidot saka vadītāja. 

Būs viesi
Jubilejas koncertā priekšnesumus sniegs ne vien pašas Ilzenes eksotisko deju dejotājas, bet arī viņu draugi un viesi. “Visi esam uz viena viļņa un skatāmies vienā virzienā. Sadarbosimies ar Jaunalūksnes pagasta Kolberģa tautas nama austrumu deju kolektīva “Džalila” četrām dāmām, kas papildinās mūsu priekšnesumu ar savām dejām. Vēl mūsu koncertu papildinās Jaunannas tautas nama sieviešu vokālais ansamblis “Trallas” un jauniešu vokālais ansamblis “Mūza”, ar kuriem mūs saista enerģiskā atraktivitāte. Viņus ir interesanti ne tikai klausīties, bet arī skatīties. Trešie viesi būs jaunās perkusionistes, džambistes “Djembe beat” no Alūksnes. Džamba ir afrikāņu bungas, un džambu dažādie ritmi lieliski savienojas ar mūsu tēlu. Džambu spēlē atspoguļojas kopības izjūta – sajust vienam otra ritmu, tāpat kā mums tas jādara dejā. Uz jubilejas koncertu aicināts ierasties ikviens interesents, jo pasākums būs ļoti interesants un krāšņs. Vēlāk būs balle kopā ar grupu “Rakari”,” atklāj Inga.

Koncerta nosaukuma rašanās
Lai arī pieci gadi pagājuši, tomēr ir sajūta, ka “Luxora” ir senāka. “Oktobris saistās ar to, ka daba iekrāsojas skaistos toņos. Arī mēs, kaut arī četras, bet varam būt krāšņas un daudzveidīgas, jo mēs piedāvājam ne tikai vēderdejas, bet arī spāņu dejas, čigānu dejas - katra deja izpaužas dažādi. Ir cits tērps, stils un cits raksturs. Katrai dejai ir savs stāsts, kurš mums jāpasniedz ar savām kustībām. Ja dienā esam apslēptas, korektas (nekad nevarētu pateikt, ka kāda no mums dejo ko tādu!), tad, uzkāpjot uz skatuves, mēs atklājamies un kļūstam pavisam citādākas,” stāsta vadītāja. Tādēļ arī radies tāds koncerta nosaukums - “Kā putns debesīs”. Ikviens kādreiz ir vēlējies kļūt par putnu un uzlidot augstu debesīs, sajust mākoņu svaigumu un izjust brīvību - skatuve ir “Luxoras” debesis. Inga saka: “Kad es dejoju, es jūtos brīva - kā putns debesīs. Tur arī atspoguļojas šis sajūtu lidojums, to var redzēt arī mūsu tērpos – plandošie svārki, lielie lakati, vēdekļi, kas ir sava veida spārni. Tie mūsu lidojumu skatītājiem padara vēl krāšņāku un priekšnesumu interesantāku. Putni esam mēs, un lidojums ir mūsu deja.”

No vīzijas līdz dejai
I.Ķīse uzsver, ka eksotiskās dejas ir viņas vaļasprieks. “Man sagādā prieku tas, ko daru. Mūsu kolektīvā palika tās meitenes, kuras saprata, ka tas ir viņu aicinājums. Arī pati “saslimu” ar vēderdejām! Lasu un iepazīstu informāciju par pašu kultūru, iedziļinos, kā dejas pamati radušies - iegūstu zināšanas, kas sniedz padziļinātu informāciju. Izaugsmes attīstīšanai regulāri apmeklēju deju meistarklases pie profesionālām pasniedzējām Rīgā. Savukārt idejas dejām rodas radošajos periodos: skan skaista mūzika, rodas vīzija, atskaņoju meitenēm mūziku, ja viņām patīk, tad tulkoju dziesmu vārdus gan no angļu, gan no turku, spāņu valodas, tad rodas horeogrāfija un beidzot tērpi. Turklāt “Luxoras” dejotājas savu dziesmu vārdus un dziesmu jēgu dejojot cenšas atspoguļot gan ar kustībām, gan emocijām,” uzsver I.Ķīse. ◆

Kategorijas