Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Cilvēku mīlule Tora

Diāna Lozko

2016. gada 21. oktobris 00:00

19

Tora ir amerikāņu Stafordšīras terjers, un viņas saimnieki ir Monta un Maigurs Jansoni. Par šo suņu šķirni sabiedrībā valda dažādi uzskati, taču nu jau četrus gadus vecā Tora ir ģimenes lielākais draugs un ļoti mīl cilvēkus.

Sirsnīgi un jūtīgi suņi
Tora uz Alūksni ir atceļojusi no Anglijas, jo, Montai atgriežoties mājās, viņai pat nebija domas sunīti atstāt tālajā zemē, kur tas tika iegādāts. “Šādas šķirnes suni izvēlējos, jo tie ir aktīvi un draudzīgi,” stāsta Monta. Lai arī Tora nesatiek ar citiem suņiem, pret cilvēkiem viņa ir ļoti draudzīga.
Amerikāņu Stafordšīras terjers ir sirsnīgs un jūtīgs suns. “Vislielākie stereotipi par šiem suņiem ir tādi, ka tie ir agresīvi un visiem uzbrūk un ka tie ir ļoti grūti audzināmi,” teic Monta. Šiem suņiem ir nepieciešama uzmanība un mīlestība, kā arī fiziskās aktivitātes. Torai ļoti patīk peldēties, cīnīties ar virvi. Tiesa, viņai patīk arī gulēt gultā un pilnai laimei nepieciešama vēl tikai vēdera pakasīšana.
Ar Toru ir atgadījušies arī dažādi kuriozi - vislielākie no tiem saistās ar viņas kucēna vecumu. Izpostīts dārzs bija gluži vai pierasta lieta, un Tora nograuzusi pat dažas dārza lampas. “Torai ļoti patīk izvārtīties arī dubļos, kad gaišais suns kļūst pavisam melns. Kad mūsu nav mājās, Torai, lai mūsu nepietrūktu, ir ieradums savā gultā iestiept mūsu apavus,” stāsta Monta. Tora savu īpašo vārdu ieguvusi no saviem spēcīgajiem senčiem un izcelsmes. “Tā kā šie suņi ir spēcīgi, gribējās tam dot arī spēcīgu vārdu. Vārds Tora ir atvasināts no skandināvu mitoloģijas dieva vārda Tors, kurš ir pērkona un kaujas dievs,” stāsta Monta.

Stereotipu ir grūti izskaust
Pasaulē ir arī dažas pilsētas, kurās ar likumu ir aizliegts turēt šīs sugas suņus tiem, kuri nav izgājuši īpašu apmācību. Monta atzīst, ka nereti cilvēki uz ielas no Toras baidās. “Cilvēki domā, ka Tora ir nikna, taču tā nebūt nav. Diemžēl šo stereotipu ir grūti izskaust. Cilvēkiem trūkst saskarsmes ar šiem suņiem, tāpēc rodas dažādi aizspriedumi,” uzskata Monta.
Amerikāņu Stafordšīras terjeri, līdzīgi kā Stafordšīras bulterjeri, ir iegūti, krustojot angļu buldogus ar dažādu šķirņu terjeriem, un tikuši izmantoti kā cīņu suņi. Šo suņu piekritējus apbūrusi suņu drosmīgā un padevīgā daba, savus saimniekus tie gatavi aizstāvēt ar neticamu pašaizliedzību. Selekcijas darbā šiem suņiem izzudusi cīņas tieksme, bet raksturā saglabājušās tādas iezīmes kā pašapziņa, bezbailība un padevība cilvēkam. ◆

Kategorijas