Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Amerikāņu buldogs Taisons

Loreta Jargane

2016. gada 21. oktobris 00:00

21

Alūksnietis Kaspars Eislers savu amerikāņu buldogu Taisonu pirms sešiem gadiem iegādājies Gulbenē par savu iekrāto naudu. Viena mēneša vecumā Taisons nonāca Kaspara un viņa ģimenes gādīgajās rokās, lai izaugtu par uzticamu draugu.

Sasveicinās ar ikvienu
Tā kā amerikāņu buldogu mūžs lielākoties ir līdz 15 gadiem, tad Taisons jau ir cienījamā vecumā, jo 2017.gada 10.februārī viņam būs septiņi gadi un arī svars cienīgs – 43 kilogrami. Saimnieks uzskata, ka šīs sugas pārstāvji ir pārāk mīlīgi un noteikti sasveicināsies ar ikvienu. “Vienu gan esmu novērojis - viņam nepatīk cilvēki, kas lietojuši alkoholu. Var just, ka suns kļūst tramīgs. Bet pret citiem zvēriem, piemēram, kaķiem viņš ir draudzīgs, jo auga kopā ar mūsu kaķeni Tigru, kas ir par viņu vecāka. Dažreiz pat ir tā - ja kaķene pārāk ilgi ir ārā, Taisons kļūst nemierīgs un meklē, kur viņa palikusi,” stāsta K.Eislers.

Paklausīgs un respektē
saimnieku
“Iegādājoties suni, ir jāsaprot, ka tā ir atbildība un nebūs viegli. Savam dzīvniekam ir jāvelta daudz laika. Kad Taisons bija vēl kucēns, vienmēr viņu ņēmu līdzi, staigājoties ar draugiem, pastaigājoties divatā, gājām uz suņu skolu. Viņam vienmēr apkārt ir bijuši cilvēki un bērni, tāpēc viņš pret tiem izturas mīļi, bet piesardzīgi. Arī kā sargsuns viņš pilda savu lomu, klausa mani un respektē, jo esmu viņa saimnieks un labākais draugs. Kucēna vecumā pats pēc savas iniciatīvas sāku viņu dresēt, lai klausa. Piedalījāmies suņu skriešanas sacensībās, kur bija jālec arī pār  barjerām - apmācības ritēja raiti un viegli. Manuprāt, amerikāņu buldogi ir ļoti gudri suņi. Diemžēl suņu skola tika pamesta, jo aizbraucu strādāt uz ārzemēm un kādu laiku Taisons dzīvoja ar manu māti. Amerikāņu buldogs ir gan fiziski spēcīgs suns, gan spēcīga personība, un viņa saimniekam jābūt tādam pašam – ar diezgan spēcīgu raksturu un pašdisciplinētam,” uzskata K.Eislers.

Patīk gulēt un izrādīt
mīlestību
Šobrīd divus gadus Kaspars ar suni un kaķeni dzīvo Vācijā. Viņš atklāj, ka 2000 kilometrus tālais ceļš nav sagādājis grūtības abiem līdzbraucējiem. Saimnieks atzīst, ka Latvijā dzīvniekiem bijusi lielāka brīvība, jo varēja izskrieties pa mežiem un pļavām, bet Vācijā diemžēl tas nav iespējams. Taisonam ļoti patīkot peldēt. “Ja aizpeld tālumā un viņam uzsaucu, viņš uzreiz peld klāt, es apķeru un viņš automātiski velk mani krastā - gluži kā glābējs,” saka K.Eislers. Taisona ēdienkarte sastāv no kauliem, vārītas, jēlas gaļas un sausās barības. Suns netiek lutināts ar trekniem un pikantiem ēdieniem, jo tad intensīvi sāk izkrist spalva. Ar šīs sugas pārstāvjiem ir iespējams sadzīvot dzīvoklī, tāpat jāatmet maldīgais priekšstats par to, ka amerikāņu buldogi ir asinis mīloši cīņas suņi, jo lielākoties šie suņi mīl gulēt un izrādīt mīlestību saviem saimniekiem. ◆

Kategorijas