Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mīlēt savu zemi un darbu

Diāna Lozko

2016. gada 21. oktobris 00:00

306

Pagājušajā nedēļā noticis Vidzemes mazpulcēnu rudens projektu forums, kurā mazpulcēni iepazīstināja ar savu veikumu šajā gadā. Forumā piedalījās mazpulcēni, kas veiksmīgi izstrādājuši un aizstāvējuši savus projektus vietējā mazpulka ražas skatē. Forumā no Alūksnes novada piedalījās 196. Bejas, 29. Ziemeru, 867. Ilzenes, Strautiņu un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas mazpulks. Forumu pārstāvēja aptuveni 40 braši un darbīgi mazpulcēni no Alūksnes novada.

Pēta dažādas tēmas
Kopumā forumā 110 mazpulcēni no 22 mazpulkiem prezentēja savus projektus par dažādām tematikām, piemēram, “Mans veselības dārzs”, “Latviešu karavīrs laikmeta griežos”, kā arī citām tēmām par dārzkopību, rokdarbiem un novadpētniecību. Šogad Vidzemes mazpulcēnu rudens projektu forums notika Preiļos, bet pērn - Ilzenē. Alūksnes novada mazpulku koordinators Jānis Bērtiņš uzsver, ka forumi vienmēr pulcē daudzus mazpulcēnus. “Forums bija lielisks un ar interesantu saturu. Mēs visi bijām ļoti priecīgi,” teic J.Bērtiņš. Ziemeru mazpulku pārstāvēja 10 projektu aizstāvētāji, Bejas mazpulcēnus – 5, Ilzenes – 7, Strautiņu – 8 un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas mazpulcēnus “Zīle” - 2 projektu aizstāvji. “No ģimnāzijas bija pieteikušies trīs projektu aizstāvji, bet diemžēl viena meitene saslima. Man ir patiess prieks par visiem jaunajiem mazpulcēniem un arī mazpulku vadītājiem. Forums parādīja, ka šo mazpulku vadītāji ir savu uzdevumu augstumos un visi mazpulcēni bija ļoti labi sagatavoti,” teic J.Bērtiņš.

Mazpulcēnu acis deg
Ziemeru mazpulcēni pārsvarā runāja par ķiploku audzēšanu. Pērn mazpulcēniem viena no prioritātēm bija tieši ķiploku audzēšana. “Lai gan ziemas ķiploki pagājušajā ziemā un arī šovasar neizauga sevišķi labi, bērni tik un tā sagatavoja ļoti interesantas prezentācijas. Bērni nežēlojās par to, ka auga slikti, bet gan pētīja ķiplokus kā tādus un uzsvēra, ka tie ir ļoti vērtīgi un būtu jāaudzē pēc iespējas vairāk. Otrs projekts saistījās ar kartupeļiem. Priekuļu selekcijas stacija iedeva šķirnes kartupeļus mazpulkiem visā Latvijā, un dažiem mazpulcēniem bija jāaudzē šīs trīs kartupeļu šķirnes. Projekts paredzēja arī datu iesniegšanu par šiem kartupeļiem, un tas palīdzēs zinātniekiem konstatēt, kurā Latvijas novadā katra no attiecīgajām šķirnēm ir izturīgākā,” stāsta J.Bērtiņš. Alūksnes novadā šajā kartupeļu audzēšanas uzdevumā piedalījās gan Ziemeru, gan Bejas un Strautiņu mazpulcēni. Trīs Strautiņu mazpulcēni audzēja trīs dažādas kartupeļu šķirnes, no kuriem Laila Ludviga ieguva 3.vietu par savu prezentāciju.
Vairāki mazpulcēnu projekti bija par liliju audzēšanu. Kāda meitenīte prezentācijas brīdī ieminējās, ka, ravējot lilijas, esot dziedājusi. J.Bērtiņš uzsver, ka tieši šādi bērnu stāsti atklāj, cik bērniem mīļa un īpaša ir pašu zeme un darbošanās. “Ir vērtība darbam un visam, ko mēs darām. Tie bērni, kuri iet mazpulkā, ir daudz ko ieguvuši. Mēs vienmēr varam arī atpazīt mazpulcēnus, jo viņiem ir citādāka attieksme pret visu. Mazpulcēnu acis deg, kad viņi ierauga dzīvniekus vai skaistas puķes,” pauž J.Bērtiņš.

Bejas mazpulks –
visjaunākais
Vidzemes novada mazpulcēnu rudens forumā Alūksnes novada mazpulcēni uzrādīja ļoti labus rezultātus. Bejas mazpulcēni (vadītāja Lidija Stebere) kopumā par savām prezentācijām ieguva trīs 1.vietas un divas 2.vietas. J.Bērtiņš uzsver, ka L.Stebere veic apsveicamu darbu un ir cilvēks īstajā vietā. “Bejas mazpulcēni ieguva vislabākos rezultātus no mūsu novada mazpulcēniem. Visi pieci projektu aizstāvētāji bija uzdevumu augstumos,” pauž J.Bērtiņš.
L.Stebere atzīst - Alūksnes novadā Bejas mazpulks ir pats jaunākais atjaunotais mazpulks. “Vasarā mums apritēs trīs gadi. Mums ir izveidojušās savas tradīcijas, iezīmējot latviskās tradīcijas un darot labos darbus. Noteikti tik labi neveiktos, ja atbalstu un labus padomus nesniegtu citu novada mazpulku vadītāji. Arī bērni savstarpēji ir sadraudzējušies. Manuprāt, darbošanās mazpulkā paplašina redzesloku, iedrošina uzstāties auditorijas priekšā, kā arī paust savu viedokli. Prieks gadu no gada vērot bērnu izaugsmi. Protams, dažiem interese zūd, un šādi bērni no mazpulka aiziet, bet tas ir normāli. Lai saprastu, vai to vajag, noteikti jāpamēģina,” teic L.Stebere.
Darba pilnas rokas visu gadu
Strautiņu mazpulks (vadītāja Sandra Buliņa) ieguva vienu 3.vietu, vienu 2.vietu, kā arī atzinību. Ilzenes mazpulcēni (vadītāja Sarmīte Salmiņa) ieguva vienu 1.vietu, divas 2.vietas un vienu atzinību. Ziemeru mazpulcēni (vadītājs Jānis Bērtiņš) ieguva vienu 1.vietu un trīs atzinības. Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas mazpulka “Zīle” (vadītāja Inese Marķitāne) projektu aizstāvji saņēma divas atzinības.
J.Bērtiņš uzsver, ka šādi forumi ir mazpulcēnu rudens noslēgums un nu sāksies ziemas sezona, kad notiks dažādas radošās darbnīcas un, tuvojoties Ziemassvētkiem, arī dāvanu gatavošana. Rudens forums ir gluži kā kopsavilkums, bet mazpulcēni raženi strādā visu gadu un vienmēr ir priecīgi, kad kas izdodas. Taču viņi nebēdājas arī par neveiksmēm, jo katra neveiksme ir tuvāks solis pretī pareizajam risinājumam. ◆

Kategorijas