Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ziemas krājumi – tūkstoš burciņās

Agita Bērziņa

2016. gada 28. oktobris 00:00

4029

Alūksnieši Kaija Purviņa un Māris Ķīselis ir pārliecināti, ka pašu gatavotiem ziemas krājumiem ir ne vien īpaša smarža un garša, bet tie arī izstaro īpašu mīlestību.
Viņu pagrabā ir apmēram tūkstotis burciņu ar visdažādākajiem dārzeņu konserviem un ogu un augļu ievārījumiem!
Ziemā galdā tiks likti ne vien klasiski marinēti kraukšķīgi gurķīši, bet arī sinepēs un sinepju sēklās marinēti, kā arī ierastie tomāti želejā kopā ar burkāniem, gurķiem un ziedkāpostu, kas ir pašu izdomāta recepte. Plašajos krājumos neizpaliek burciņas ar kabaču salātiem, kabaču ikriem, kāpostiem, sēnēm, lečo, ābolu biezeni, ievārījumiem un citām gardām lietām.
Lai gan Kaija pēc profesijas ir pavāre un darbam virtuvē veltījusi 40 gadus, tomēr konservēšana nav tikai viņas aizraušanās - arī dzīvesdraugs Māris ir tikpat nasks. Viens griež dārzeņus, otrs kārto burciņās, un kopā plecu pie pleca, ar humora dzirksti strādājot, top brīnišķīgi gardas lietas. “Sākās viss pavisam vienkārši – pašu dārzā izaudzēto vajadzēja saglabāt ziemai. Tagad gatavoju ne vien burciņās, bet arī saldēju ogas, zaļumus, sēnes, dārzeņus. Ja vajadzētu, varētu iztikt no tā vien, kas pagrabā un saldētavā!” smej Kaija.
Agita Bērziņa

(turpinās no 1.lappuses)
Ne Kaija, ne Māris nespēj nosaukt vienu burciņu, kuras saturs būtu visgaršīgākais, abi teic – garšo viss. “Īpaši ir Māra gatavotie marinētie gurķīši. Visi, kuri pagaršo, saka, ka ir ļoti garšīgi un citādāki, lai gan nekā citādāka nav. Noslēpums slēpjas tajā, ka gurķi ir mazi, katrs atsevišķi un rūpīgi nomazgāts, burkā salikti cieši cits pie cita. Pie tam gurķi burkās tiek likti uzreiz, nevis ilgi glabāti. Marinē kaut vienu, divas burkas, bet uzreiz. Īpašo garšu dod ar mīlestību darīts darbs,” atklāj Kaija.

Nebaidās no sāls, cukura un etiķa
Konservējot viņi nepieturas pie kādas konkrētas receptes, bet visu dara, paļaujoties uz sajūtām. Tā rodas pašu izdomātas receptes. “Jautājam receptes draugiem un paziņām, lasām arī internetā. Ir receptes, kuras paši ar gadiem uzlabojam, lai būtu tā, kā garšo mums. Labprāt izmantojam vīna un ābolu etiķi. Marinējumos vispār izmantojam tikai etiķi, nevis esenci,” pauž Kaija. Diemžēl latviešu senā tradīcija konservēt ziemas krājumus iet mazumā. Jaunieši nav naski konservētāji, viņi izvēlas veikala produkciju. “Vai veikalā pirktajam ir tāda pati garša? Noteikti nē. Var jau teikt – skrejošais laikmets, bet, tieši vecākam kļūstot, ātrums mazinās. Mēs kādu stundiņu mazāk paguļam, bet konservējam! Savs ir savs! Garša un smarža ir cita. Paņemot veikalā kādu konservu burciņu, etiķetē vieni E vien ir. Vai visi vajadzīgi mūsu organismam? Puse varbūt, bet otra puse ir pat kaitīga. Vai man to vajag? Ņemu no plaukta savu burku un zinu, kas tur ir - sāls, cukurs, etiķis. Var jau teikt, ka arī sāls, cukurs un etiķis ir kaitīgi veselībai, bet esmu pārliecināts, ka tā nav. Arī senie latvieši tā ēda un dzīvoja ilgi,” saka Māris.

Konservēšana – pa spēkam ikvienam
Viņi aicina jauniešus nebaidīties un sākt pašiem gatavot. “Prasmes rodas tikai darot. Kļūdās visi, un arī mums pieredze radusies tikai ar gadiem. Ja ir kāds zemes pleķītis, jāsāk audzēt, un tad arī gribēsies konservēt. Jaunatne, neļaujieties slinkumam!” teic Māris.
Kaija piebilst, ka vislielākā vērtība ir tieši darbošanās kopā. “Neapskaužu sievu, ja viņai vienai pašai raudādamai jāpiepilda viss pagrabs. Pavisam cits ir darboties kopīgi - ar humoru, smejoties un strādājot. Ir teiciens – par naudu var nopirkt visu, bet ne mājas siltumu. Un šis siltums tiek ielikts katrā burciņā. Kad vēsā rudens vakarā paņemu rokās maisiņu ar liepziedu tēju, kļūst silti, jo zinu, ka tēju vāca mazbērni: sajūtu mīlestību un siltumu,” stāsta Kaija.
Lai gan jau jūtama ziemas dvaša, Kaijas un Māra mājās miers vēl nav iestājies un konservēšana noris pilnā sparā. “Burkās vēl jāsaliek kabači un ķirbji, jāvāra ābolu ievārījums un jāliek kompots. Var atrast daudz darāmā. Nav nevienas tādas dienas, kad atgāztos gultā un teiktu, ka man nav ko darīt. Mums pat neprasās tāds miers, jo abiem patīk būt kustībā. Tāds ir mūsu raksturs,” teic Kaija. ◆

Vēl var paspēt!

Citādāki ķirbji
Nepieciešams 1 kilograms notīrīta ķirbja, 15 ķiploka daiviņas, 150 grami cukura, 20 grami sāls, 100 mililitri eļļas, 100 mililitri ūdens, 50 mililitri ābolu etiķa, viena asā paprika, 6-8 pētersīļa zari.
Ķirbi sagriež palielos kubiņos, sasmalcina ķiplokus, pētersīļus un aso papriku. Katlā ielej ūdeni, etiķi, eļļu, pievieno sāli un cukuru. Uzvāra un ieliek ķirbja kubiņus. Atkal uzvāra. Noregulējot mazu karstumu, vāra 30 minūtes, palaikam katlu sakratot (nevis samaisot). Beidzot vārīt, pieber ķiplokus, papriku un pētersīļus. Uzvāra un noņem no uguns. Karstus ķirbjus saliek burkās, hermētiski noslēdz un, silti sasegtus, atdzesē.

Kabaču salāti
Nepieciešams pusotrs kilograms kabaču, 4-5 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, viens sagriezts sīpols, 2-3 ēdamkarotes eļļas, 2-3 ēdamkarotes sāls, nedaudz melni maltie pipari, 2-3 ēdamkarotes garšaugu maisījuma (pētersīļi, dilles). Marinādei vajag 200 mililitrus etiķa, 600 mililitrus ūdens, 150 gramus cukura, 5 melnos piparus, 2 ēdamkarotes eļļas, 1 ēdamkaroti sāls. Marinādi uzvāra un vāra 3 -4 minūtes. Kabačus sagriež kubiņos. Dažas minūtes sakarsētā eļļā uzmanīgi karsē sīpolus un ķiplokus. Pievieno kabačus un garšvielas, karsē vēl 5 minūtes. Kabači nedrīkst izšķīst. Salātus pilda izkarsētās burkās, uzlej atdzesētu marinādi, burkas aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Pīlādžu ievārījums ar medu
Nepieciešams 1 kilograms pīlādžu , kuri ievākti pēc pirmajām salnām, 1 kilograms medus. Pīlādžus rūpīgi nomazgā, nosusina un nošķin kātiņus. Kastrolī ar biezu dibenu izkausē medu, saber ogas. Uz ļoti mazas uguns vāra 30 minūtes. Masu vārot nemaisa, bet palaikam sakrata. Ievārījumu atstāj diennakti vēsā vietā. Nākamajā dienā ievārījumu atkal vāra uz ļoti mazas uguns 15-20 minūtes, līdz ogas kļūst dzidras un gandrīz caurspīdīgas. Karstu ievārījumu salej burkās, tās hermētiski noslēdz un apgāž otrādi. Silti sasedz un atstāj atdzist.

Marinēti dārzeņi
Vienā litra burciņā liek 3-4 diļļu un pētersīļu zaļumu zariņus, pārgrieztu ķiploka daiviņu, var ielikt rūgtā pipara gredzenus. Burciņā kārto vienu vidēja lieluma salmiņos sagrieztu papriku (krāsainībai ņem gan sarkanu, gan oranžu), ripiņās sagrieztus gurķus, tomātus daiviņās (svarīgi, lai tomāti būtu stingri un nepārvērstos putrā). Dārzeņus kārto blīvi, mazliet piespiežot. Virsū liek 4 -5 smaržīgos piparus, divas krustnagliņas, 2-3 lauru lapas. Marinādei uz diviem litriem ūdens vajag pusglāzi cukura, 3 ēdamkarotes sāls (bez kaudzītes). Kad ūdens uzvārījies, ielej 150 gramus 9 % etiķa. Lej burciņā karstu. Marinādes pietiek četrām, piecām litra burciņām. Pasterizē septiņas, astoņas minūtes.

Šprēvaldes sinepju gurķi - vāciešu lepnums
Nepieciešams 1 kilograms gurķu, 1 sīpols, neliels gabals mārrutku saknes, 3 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote sāls, 3 ēdamkarotes diļļu, 75 mililitri baltvīna etiķa, 20 grami sinepju graudiņu.
Lielākus gurķus mizo, mazākus griež ripiņās ar visu mizu. Mārrutku sarīvē. Sīpolu sagriež plānās pusripiņās. Gurķus sajauc ar visām pārējām sastāvdaļām, atstāj uz trim stundām, lai ievelkas. Gurķus ar visu sulu pilda burkās, pasterizē (0,5 l burku 10 minūtes), aizvāko.

Kaija un Māris iesaka

◆ Gatavojot tomātus želejā, dažādībai klāt var pievienot gurķus, mazliet novārītus burkānus, blanšētus ziedkāpostus. Burkānus novāra, lai burciņa nebūtu ilgi jāvāra, jo rezultātā zustu tomāta forma.
◆ Burciņas nedrīkst pārkarsēt. Nevajag karsēt tik ilgi, kamēr gurķis zaudē krāsu un sačervelējas.
◆ Želejveidīgu, cietu kā marmelāde ābolu ievārījumu iegūst, vārot vēl nenogatavojušos dzidros ābolus – ja sēkliņa brūna, ir jau par vēlu.
◆ Ērkšķogu ievārījumam klāt pievieno vaniļas cukuru, tādējādi uzlabojas garša un smarža.
◆ Burciņu vāciņus izmantot tikai vienu reizi. Lai kā mazgātu un karsētu, var palikt kāda baktērija, kas sabojā burciņas saturu.
◆ Pašas labākās zāles ir dzērveņu, medus un ķiploku mikslis. Samaļ dzērvenes un pievieno ķiploku, sajauc ar medu. Dzērvenēm jābūt trīs četras reizes vairāk nekā ķiploku. Ēd pa ēdamkarotei katru dienu imunitātes stiprināšanai, saslimšanas laikā – vairāk.

Kategorijas