Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dienas aprūpes centrā visi jūtas kā mājās

Agita Bērziņa

2016. gada 28. oktobris 00:00

18

Lai padarītu ikdienu krāsaināku un interesantāku, sociālās aprūpes centra “Alūksne” iemītnieki devās spēlēt novusu pie dienas aprūpes centra “Saules stars” klientiem. Šajās spēlēs nevaldīja sīva konkurence un svarīgākais nebija rezultāts, bet gan satikšanās, aprunāšanās un sadraudzēšanās.

Sociālās aprūpes centra “Alūksne” klienti ir kaismīgi novusa spēlētāji. Sociālā aprūpētāja Agra Andersone atklāj, ka katru pēcpusdienu zālē pulcējas aktīvie klienti un vismaz divas stundas spēlē novusu. “Viņiem patīk spēlēt novusu. Tomēr cik ilgi spēlēsi viens ar otru? Spēlēt kļūst garlaicīgi un gribas jaunas izjūtas. Tādēļ meklējām līdzīgi domājošus ārpus mājām, aprūpes centra. Paldies dienas aprūpes centram “Saules stars”, kurš atsaucās mūsu idejai. Domāju, ka šī nav pēdējā abu iestāžu klientu draudzības spēle,” stāsta A.Andersone. Ir iecere doties spēlēt novusu arī uz invalīdu biedrību. Savukārt pirms divām nedēļām viņi tikās ar sociālās aprūpes centra “Trapene” klientiem, ciemojās senlietu muzejā “Fazāni” un vienkārši pastaigājās pa Trapeni.

Apgūst svarīgākās prasmes
Dienas aprūpes centrā “Saules stars” ik dienu uzturas 10 līdz 12 klienti. Pakalpojums ir piešķirs 16 klientiem, taču daļa to izmanto tikai tad, kad tas nepieciešams, piemēram, skolas brīvlaikā vai gadījumos, kad piederīgajiem darāmi kādi darbi. “Dienas aprūpes centrā ir iespēja apgūt visdažādākās prasmes - sākot ar pusdienu galda uzklāšanu, pieklājīgu uzvedību pie galda un trauku novākšanu pēc pusdienām un beidzot ar intelektuālām nodarbībām. Klientiem ir iespēja darboties mākslas pulciņā, mūzikas nodarbībās, spēlēt teātri, tāpat arī organizējam dažādus pasākumus. Viņiem patīk darboties grupās, un visi kopā pēc tam priecājas par kopīgi padarīto darbu, piemēram, izveidotu gleznu. Šeit viņi jūtas ļoti labi – gluži kā mājās. Šī ir vieta, kur viņus gaida, kur viņi satiekas ar saviem draugiem un parunājas. Taču pats svarīgākais - te viņi kļūst pārliecinātāki par sevi un gūst gandarījumu par paveikto, sakot - es varu, es izdarīju. Tas ir galvenais mērķis,” saka Alūksnes novada Sociālā dienesta struktūrvienību vadītāja Aija Drīle.

Jau divus gadus – Jāņkalna ielā 18
Lai gan dienas aprūpes centrā uzturas klienti no 14 līdz 50 gadiem, kas ir liela vecuma amplitūda, “Saules starā” viņi jūtas vienlīdzīgi un spēj vienlīdz labi draudzēties. “Viņi labi saprotas. Darbojas visi kopā un cits no cita pamācās. Neesam saskārušies ar situāciju, kad vecums būtu šķērslis. Arī tā ir viena no prasmēm. Dienas centra pirmais uzdevums ir attīstīt prasmes - iemācīties jaunas un pilnveidot esošās,” teic A.Drīle.
Dienas aprūpes centrs jau divus gadus atrodas Alūksnē, Jāņkalna ielā 18. Iepriekš tas atradās Ojāra Vācieša ielā 2a, taču telpu sliktā stāvokļa dēļ tās bija jāpamet, un kā vienīgais risinājums bija pārcelšanās uz Jāņkalna ielu. “Gribētos citas telpas, lai būtu vairāk vietas nodarbībām. Šeit ir plaša virtuves zona un tikai viena koplietošanas telpa nodarbībām. Lai radoši darbotos, būtu nepieciešamas specializētas darbnīcas, piemēram, varētu ierīkot māla un šūšanas darbnīcas, izveidot atpūtas telpu. Strādāt būtu vieglāk,” saka A.Drīle. ◆

Kategorijas