Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apseko ģeodēziskos punktus

Līga Vīksna

2016. gada 28. oktobris 00:00

9

Alūksnes novadā veikta ģeodēzisko punktu apsekošana un secināts, ka no kopējā apjoma – 206 punktiem - saglabājušies un izmantojami 114 punkti. Taču šo punktu ģeodēziskie dati vairs neatbilst normatīvajos aktos noteiktajām precizitātes prasībām, tādēļ nepieciešama tīkla pilnveide.

Ģeodēziskie punkti ir apvidū nostiprinātas ģeodēziskās zīmes. Šo punktu sniegtie dati par koordinātēm un augstuma atzīmēm ir ļoti nozīmīgi būvniecībā, zemes ierīcībā, nekustamo īpašumu kadastrālajā uzmērīšanā un dažādos citos tehniskos aprēķinos, tādēļ ģeodēziskos punktus nedrīkst bojāt un iznīcināt.

Jāierīko jauni
“Alūksnes vietējais ģeodēziskais tīkls aptver visu Alūksnes pilsētas teritoriju un daļu tai piegulošo Alsviķu, Ziemera un Jaunalūksnes pagastu teritorijas. Apkopojot pašvaldības kartogrāfa sagatavotos ģeodēzisko punktu apsekošanas rezultātus, konstatēts, ka apvidū vietējā tīkla pilnveidei saglabājušies un izmantojami 55 procenti punktu. Lai esošo tīklu pilnveidotu, nepieciešams sagatavot vietējā tīkla pilnveides plānu, sakārtot esošos ģeodēziskos punktus un ierīkot jaunus, nodrošinot savstarpēju redzamību, un veikt vietējā tīkla uzmērīšanu. Pašvaldībai jālemj, kādā apjomā atjaunot vietējo tīklu,” stāsta Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Druvis Mucenieks.

Noteiktas aizsargjoslas
Ģeodēziskajiem punktiem ir noteiktas ekspluatācijas aizsargjoslas: 50 metru rādiusā ap punktu, ap visiem pārējiem ģeodēziskajiem punktiem - 5 metri. Šādi punkti arī pārsvarā atrodas Alūksnes pilsētā. Ģeodēziskais punkts parādās īpašuma apgrūtinājumu plānā ar visu aizsargjoslu, un tas ir apgrūtinājums īpašumam. Aizsargjoslās aizliegts veikt tādas darbības, kuras traucē pieeju ģeodēziskajiem punktiem un ģeodēzisko darbu veikšanu tajos. Aizliegts veikt saimniecisko darbību vai būvniecību ģeodēzisko punktu aizsargjoslās bez saskaņošanas ar pašvaldību. Ģeodēzisko punktu aizsargjoslās ir pieļaujama vienīgi zāles nopļaušana vai krūmu izciršana, lai uzturētu kārtībā īpašumu. Sīkāka informācija - pašvaldības administratīvās ēkas 202.kabinetā vai Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras mājaslapā (www.lgia.gov.lv). ◆

Kategorijas