Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Glīti nav, toties droši gan – esi redzams tumsā!

Diāna Lozko

2016. gada 28. oktobris 00:00

1262

Pārvietojoties pa neizgaismotiem ceļu posmiem, mēs pakļaujam briesmām ne tikai sevi, bet arī citus ceļu satiksmes dalībniekus. Šobrīd likums nosaka, ka pa neizgaismotiem vai vāji izgaismotiem ceļa posmiem jāpārvietojas ar īpašām atstarojošām vestēm, taču ne visi cilvēki tās lieto. Vieni aizmirst mājās, citi vispār nav iegādājušies, bet ir arī tādi, kuri teic, ka nekad šādas vestes nevilks, jo tās vienkārši ir neglītas.
Visā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamajā teritorijā Satiksmes uzraudzības rota pagājušajā piektdienā un sestdienā rīkoja reidus, lai kontrolētu mazāk aizsargātos ceļu satiksmes dalībniekus. Policijas darbinieki pārbaudīja, vai gājēji lieto atstarojošās vestes un vai tiek ievēroti citi ceļu satiksmes noteikumi. Alūksnes un Apes novados šajās dienās brīdinājumu saņēma vairāki ceļu satiksmes dalībnieki.

Ar mazu atstarotāju
nepietiek
Vidzemes reģiona policijas pārvaldes Satiksmes uzraudzības rotas vecākais inspektors Vladimirs Dorožkins uzsver - ar šo gadu likumā noteikts, ka, pārvietojoties neapgaismotā vietā, vairs nepietiek vien ar mazu atstarotāju vai lukturīti. Ir obligāti nepieciešamas vai nu atstarojošās vestes, vai arī apģērbā ir jābūt iestrādātām redzamām atstarojoša materiāla detaļām.
“Diemžēl ne visi cilvēki šīs vestes izmanto. Piektdien Pededzē bija gadījums, kad apturējām kādu sievieti, kurai reiz jau iedevām atstarojošu vesti - šoreiz viņai tik un tā tās nebija. Šādi gadījumi notiek bieži, jo cilvēkiem vestes ir, taču viņi tās atstāj mājās un nepaņem līdzi,” teic V.Dorožkins. Viņš informē, ka par atstarojošu vestu nenēsāšanu neizgaismotā vai slikti apgaismotā vietā pirmajā reizē pienākas vien brīdinājums, jo policijas primārais uzdevums ir nevis sodīt, bet gan informēt cilvēkus. Ja gada laikā pārkāpums tiek atkārtots, tad gan cilvēkam jau var nākties maksāt sodu.

Vestes nenēsāšana –
bezatbildība
“Bieži vien cilvēki domā, ka ar viņiem jau nekas nenotiks, taču atstarojošās vestes palīdz pasargāt gan sevi, gan arī citus satiksmes dalībniekus. Es tomēr uzskatu, ka šādas vestes nenēsāšana ir bezatbildība,” teic V.Dorožkins. Viņš gan atzīst, ka, par laimi, Alūksnes un Apes novados negadījumi, kuri izraisīti atstarojošo elementu trūkumu dēļ, nav bieži un situācija ir salīdzinoši mierīga.
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Gulbe informē, ka ik pa laikam notiek nelaimes gadījumi arī ar traģiskiem iznākumiem un šādas nelaimes nereti izraisa atstarojošo vestu trūkums. “Ir bijis arī gadījums, kad kādai sievietei jau bijām uzdāvinājuši trīs atstarojošas vestes, bet viņa tās tik un tā nevilka. Un ceturtā reize izrādījās liktenīga – sievieti ceļa posmā nepamanīja automašīna un viņa mira no gūtajām traumām,” stāsta S.Gulbe. Viņa uzsver, ka ir tādi cilvēki, uz kuriem neiedarbosies neviens preventīvs vai profilaktisks pasākums, kā arī sods. “Esam sodījuši arī autovadītājus, kuri jau iepriekš saņēmuši sodu par sēšanos pie stūres alkohola reibumā. Ir vienkārši šāda cilvēku kategorija,” teic S.Gulbe. Uz ceļa bīstami ir ne tikai iereibuši autovadītāji, bet arī gājēji, jo viņi nereti nevar noiet taisni. “Ja šādiem gājējiem nav atstarojošas vestes, tas kļūst ļoti bīstami. Cilvēki alkohola reibumā var pēkšņi uzskriet uz ceļa, un autovadītājs to var nepamanīt,” uzsver S.Virse.

Veste taču ir neglīta!
V.Dorožkins uzsver, ka autovadītāji nereti sūdzas par gadījumiem, kad tumšos ceļa posmos nevar redzēt gājējus. Viņi rada bīstamas situācijas, lai arī, protams, neviens ar nolūku nelec automašīnām priekšā. Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Alūksnes iecirkņa Kārtības policijas nodaļas inspektore kapteine Karīna Bondare atzīst, ka atstarojošās vestes cilvēki izmanto reti un šis jautājums ir jāaktualizē. Lai arī skolās ar bērniem tiek par šo tēmu runāts, ir gadījumi, kad atstarojošo vestu nav ne bērnam, ne arī pavadošajai personai. “Reidi ir jāatkārto atkal un atkal un par atstarojošajām vestēm jāstāsta ne tikai uz ceļa, bet arī ar masu informācijas līdzekļu starpniecību,” uzsver V.Dorožkins.
Kāda sieviete, kura vēlējas būt anonīma, gan stāsta, lai arī dzīvo kādā Alūksnes novada pagastā un pārvietojas tumsā, neņemot vērā visu pieejamo informāciju un brīdinājumus, tik un tā pārvietojas bez atstarojošās vestes. “Es atstarojošo vesti nevelku, jo tā taču ir neglīta! Es negribu uz skaista mēteļa vilkt ko tādu. Staigāju ar kabatas lukturīti un pagasta centrā esmu redzējusi cilvēkus gan ar atstarojošajām vestēm, gan bez tām,” pauž sieviete. Viņa vēlētos, lai atstarojošais materiāls būtu skaisti iestrādāts apģērbā, bet, kamēr šādu apģērbu vēl nav daudz, viņa turpinās staigāt ar kabatas lukturīti.

Jādomā par savu drošību
S.Virse uzsver - maldīgs ir arī uzskats, ka atstarojošās vestes ir jāvelk tikai ļoti tumšos ceļa posmos vai uz lauku ceļiem. “Cilvēki uzskata, ka pilsētā šādas vestes nav nepieciešamas, taču tā nebūt nav. Pietiek ar lietu, tumsu un miglu, lai gājējs jau būtu nepamanāms. Viņam var šķist, ka viena laterna nodrošina labu apgaismojumu, taču tā nav. Arī pilsētās cilvēkiem būtu jāpiedomā pie atstarojošo vestu vilkšanas,” teic S.Gulbe.
Profilaktiskās pārbaudes laikā sestdien policijas darbinieki aizrādīja arī kādai sievietei Gaujienā, kura pārvietojās pa mazapgaismotu ielu bez atstarojošās vestes. Sievietes arguments bija tāds, ka viņai nepatīk vestes izskats. “Man šī krāsa nepiestāv,” atteica sieviete. S.Virse gan uzsver, ka cilvēkiem pēc iespējas vairāk būtu jādomā par savu drošību kā nepieciešamību, nevis modes skates elementu.

Vestēm jābūt skaistākām
Jāuzsver gan, ka tas, ka veste nav skaista, nav arguments. Piemēram, biedrības “Veclaicenes avotiņš” valdes locekle Agija Pauģe jau sešus gadus gatavo dažādus atstarojošus elementus. Viņa gatavo gan piekariņus, gan iestrādā atstarojošus materiālus apģērbā. “Pirms kādiem četriem gadiem ļoti populāras kļuva atstarojošās puķes, kuras sprauda pie apģērba un somām. Neapgaismotās vietās gan ir nepieciešamas atstarojošās vestes. Arī es esmu domājusi par to, kā šīs vestes padarīt estētiskākas. Piemēram, meitenēm vestītēm var uzlikt puķītes, puikām – mašīnas vai mājas. Arī man pašai ziemas jaka ir aplīmēta ar puķītēm - pa gabalu izskatās ļoti efektīvi,” teic A.Pauģe. Viņa atzīst, ka ir redzējusi mēģinājumus veidot modernākas atstarojošās vestes arī Latvijā, taču tās izmaksā dārgi. Produktu sadārdzina atstarojošais materiāls, kas ir dārgs. “Uzskatu, ka šīm vestēm ir jābūt skaistākām. Tagad tās atgādina ceļu strādnieku vestes un bērni, kad sēž autoostā, izskatās pēc tāda bariņa ar ceļu strādniekiem. Šīs vestes ir ļoti bezpersoniskas,” uzskata A.Pauģe.
S.Gulbe uzsver - gadījumā, ja cilvēki vēlas iegādāties apģērbu ar atstarojošiem elementiem vai arī šādus elementus izgatavot, tiem būtu jābūt labi redzamiem no visām pusēm. “Nepietiktu vien ar kādu mazu atstarojošu punktiņu vai svītriņu. Arī ierastie atstarojošie piekariņi pie somām uz tumšajiem ceļiem būtībā neko nedod un nav pat pamanāmi. Vestes neesamība pasargā “līdz brīdim”, taču šāds “līdz brīdim” var pienākt pavisam negaidīti,” pauž S.Gulbe. ◆

Nedēļas nogale Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes
apkalpojamā teritorijā:
Laika posmā no 21. līdz 24.oktobrim Vidzemes reģiona pārvaldes apkalpojamā teritorijā kopumā sastādīti 327 administratīvā pārkāpuma protokoli par dažādiem sabiedriskās kārtības noteikumu un ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem.
Lielākā daļa ir par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. No tiem:
117 par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu;
46 gājējiem par pārvietošanos diennakts tumšajā bez atstarojošās vestes vai apģērba ar labi saredzamiem atstarojošiem elementiem (Alūksnes iecirkņa teritorijā – 16, Valmieras – 11, Limbažu, Gulbenes un Cēsu iecirkņu teritorijā - katrā 6, Madonas -1 );
3 velosipēdistiem, kuri diennakts tumšajā laikā nebija tērpušies atstarojošā apģērbā (Alūksnes iecirkņa teritorijā – 2, Madonas – 1).
Vidzemes reģionā tika aizturēti 18 transportlīdzekļu vadītāji, kuri braucamos vadījuši alkoholisko dzērienu ietekmē. No tiem 12 mehānisko transportlīdzekļu vadītāji (Cēsu un Valkas iecirkņu teritorijā – katrā 3, Madonas un Limbažu - katrā 2, Gulbenes un Valmieras – katrā 1). Aizturēts arī viens automašīnas vadītājs, kurš atteicās no pārbaudes gan pārkāpuma izdarīšanas vietā, gan arī vēlāk medicīnas iestādē (par minēto pārkāpumu paredzēts tāds pats sods, kā par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā).

Kategorijas