Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Stirnas iet bojā

Mārīte Dzene

2010. gada 10. februāris 07:38

2066

Tik bargu ziemu kā šī stirnas nav piedzīvojušas sen. Pašlaik ir sācies kritiskākais periods stirnu dzīvē – sniegiem bagātas ziemas otrā puse un pavasara sākums. Tādos apstākļos stirnas novārgst arvien straujāk. Diemžēl cilvēku iespējas glābt šos dzīvniekus ir ļoti ierobežotas.

Nav naudas sniega tīrīšanai“Man stirnas nāk dārzā, kur izlieku sienu. Viena kaziņa pienāca pie garāžas, nolika galvu un - beigta. Arī mežā var redzēt, ka jaunās stirnas iet bojā strauji. Šie dzīvnieki ir vājāki un mazāk izturīgi, lai gan mirst arī pieaugušas stirnas. Neko tur nevaram darīt. Barība stirnām ir pievesta, tātad no bada tās nemirst. Daba dara savu. Šī ziema daudzām graciozās sugas pārstāvēm kļūs liktenīga. Sniegs ir dziļš, tāpēc stirnas nevar izkasīt sev guļvietu uz zemes, saslimst ar plaušu karsoni un mirst,” stāsta Bejas mednieku biedrības priekšsēdētājs Arvīds Bērzkalns.  Viņš uzsver, ka varētu ar traktoru sabraukāt sniegu uz stigām. Diemžēl nav ne tehnikas, ne arī līdzekļu. Turklāt nav zināms, vai tā varētu palīdzēt. Ziemeļaustrumu virsmežniecības medību un uguns apsardzības daļas vadītājs Laimonis Kļaviņš norāda, ka būtu no sniega jātīra laukumi un stigas. Tā varētu glābt stirnas, taču viss maksā. “Šādā krīzes situācijā naudas nav ne medniekiem, ne valstij. Tas nozīmē, ka bargā ziema stirnu populāciju krietni vien paplucinās. Cik lielā mērā, par to varēsim spriest pavasarī,” saka L.Kļaviņš.
Stirnas skaitīs pavasarī“Divas stirnas gulēja uz ceļa. Gandrīz piebraucu klāt, kad tās ielēca upes malā. Taču drīz vien būs beigtas, ja jau tik novārgušas, ka guļ uz ceļa,” atzīst A.Bērzkalns. Mednieks atceras, ka pirms 15 gadiem arī bija sniegota un auksta ziema. Pēc tās stirnas bija atkal savairojušās, taču tagad šo dzīvnieku skaits tiks būtiski samazināts. A.Bērzkalns norāda, ka toreiz palika apmēram 70 procenti stirnu, taču ir bijušas arī ziemas, pēc kurām paliek tikai puse vai vēl mazāk stirnu. “Tagad sniegs ir līdz ceļgalam, bet 35 – 40 centimetru bieza sniega kārta jau var kļūt liktenīga. Vēl jau redz stirnas skrienam pa mežu, bet kā būs, ja vēl snigs, to neviens nezina,” saka A.Bērzkalns.  Viņš uzskaita bojāgājušos dzīvniekus. Mednieks uzsver, ka stirnu skaitu vēl samazina neuzmanīgi braucēji. Tie notriekuši četras stirnas. Lūši bija saplēsuši piecas, tātad īsā laikā – deviņas stirnas ir zaudētas. Kāds daudzums stirnu iet bojā ik gadu, bet tas stipri atšķiras. Pagājušajā ziemā viņš uzskaitīja 11 bojāgājušas stirnas, bet šoziem to būs daudz vairāk.

Kategorijas