Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Melānijas hronika” – arī Alūksnes novadā

Līga Vīksna

2016. gada 4. novembris 00:00

11

Jaunības sapņi, dzīves labākie gadi, veselība, mājas, vīrs, dēls, sava zeme – padomju vara to visu atņēma, taču viņa izdzīvoja. Izdzīvoja, lai piedzīvoto pierakstītu un lai arī nākamās paaudzes neaizmirstu stāstu, kurā ar varu tika ierauta latviešu tauta. Šo rakstnieces Melānijas Vanagas stāstu valsts svētku nedēļā mēs varēsim izdzīvot uz lielajiem ekrāniem režisora Viestura Kairiša spēlfilmā “Melānijas hronika“.

Filmu uzņēmusi filmu studija “Mistrus Media”. Novembrī to Latvijā demonstrēs vairāk nekā 120 vietās. Alūksnes Kultūras centra Lielajā zālē filmu varēsim vērot jau 12.novembrī pulksten 18.00 (biļetes šoreiz nopērkamas tikai Kultūras centra kasē). Savukārt 19.novembrī tā būs skatāma arī divos Alūksnes novada pagastos – pulksten 13.00 Liepnas tautas namā un  pulksten 14.00 Veclaicenes tautas namā.

Atmiņu romāna ekranizējums
Filma veidota pēc latviešu rakstnieces Melānijas Vanagas (1905–1997) atmiņu romāna “Veļupes krastā” motīviem. Režisora Viestura Kairiša spēlfilma “Melānijas hronika“ ir stāsts par rakstnieces M.Vanagas izsūtījuma ceļu Sibīrijā.
1941.gada 14.jūnijā padomju vara uz Sibīriju deportēja Latvijas eliti, arī 7168 sievietes un vairāk nekā 2000 bērnu. Arī Melānija Vanaga, viņas vīrs un astoņgadīgais dēls kā sociāli bīstami noziedznieki tika izsūtīti uz Sibīriju – Melānija ar dēlu Alni uz Krasnojarskas novadu, bet vīrs Aleksandrs tika nošķirts no ģimenes un izsūtīts uz Gulaga nometni Urālos, kur 1942.gadā tika nošauts. Latvijā M.Vanaga atgriezās 1957. gadā. Pēc atgriešanās piecus gadus strādāja Cēsu rajona kolhozos par gani un apkopoja Drabešu pagasta un citu Āraišu draudzē esošo pagastu māju vēsturi, teiku pierakstus, dokumentus, fotogrāfijas. M.Vanagas autobiogrāfija “Veļupes krastā” ir spilgtākais tālaika notikumu apraksts latviešu literatūrā, par ko 1992.gadā M.Vanagai tika piešķirta Kultūras ministrijas balva par izciliem sasniegumiem literatūrā, bet 1993. gadā – kardināla Juliāna Vaivoda fonda balva.

Patiess vēstījums par cilvēcības brīnumu
“V.Kairiša spēlfilma “Melānijas hronika” ir patiess vēstījums par cilvēcības brīnumu un gara plašumu. Spēlfilmu caurvij aizkustinošs vēstījums par deportētajām latviešu sievietēm, kurām bija jāizcieš, jāizdzīvo un jāpārdzīvo dzīve Sibīrijā, lai vēlāk atgrieztos un dzīvotu Latvijā. “Melānijas hronika” ir Latvijas, Somijas un Čehijas kopprodukcija, kuras veidošanā iesaistījās vairāk nekā 200 kinonozares profesionāļi no Latvijas, Austrijas, Vācijas, Somijas, Lietuvas, Krievijas, Lielbritānijas. Tās uzņemšana tika sākta 2013.gada janvārī un pabeigta 2015.gada janvārī,” stāsta filmas “Melānijas hronika” komunikācijas kampaņas vadītāja Zane Ozola.
Galveno lomu filmā atveido Sabīne Timoteo, kura 2015.gadā tika atzīta par labāko šveiciešu kinoaktrisi. Tāpat filmā lomās redzami arī zināmi latviešu aktieri - Guna Zariņa, Maija Doveika, Baiba Broka, Lilita Ozoliņa, Ivars Krasts un Ģirts Krūmiņš. Spēlfilmas masu skatos piedalījušies vairāk nekā 300 Latvijas iedzīvotāji. Filma tika uzņemta Rīgā, Bikstos, Pasienā, Rēzeknē un Karēlijā. Vecuma ierobežojums: 12+.

Sibīrijas stāsts nākamajām paaudzēm
M.Vanagas audžudēls Sibīrijā un viens no rakstnieces grāmatas “Veļupes krastā” varoņiem Andris Eglītis stāsta: ”Kad publiski piemin Melāniju, man ir lieli svētki, jo, pateicoties viņai, es vispār esmu šeit. Uzskatu, ka šāda filma ir ļoti vajadzīga tieši mūsdienās, jo tā izsūtījumu nepiedzīvojušajām paaudzēm stāsta par to, kā mēs izdzīvojām. Paldies filmas veidotājiem par grūto, bet nozīmīgo darbu, kas neļaus aizmirst Melānijas labos darbus! Melānija augstu novērtēja nopietno attieksmi pret darbu, un to viņa ir iemācījusi arī man. Tāpēc es ļoti priecājos, ka Viesturs Kairišs un pārējā filmēšanas komanda rūpīgi turpina pildīt Melānijas uzdoto misiju – stāstīt Sibīrijas stāstu, lai tas paliktu mūsu un nākamo paaudžu atmiņā.” ◆

Kategorijas