Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Stilīgums nav elegance

Valija Beluza

2016. gada 4. novembris 00:00

10

Arī 21. gadsimtā ar klasisko stilu nevar aizšaut garām: tas piestāv visām sievietēm neatkarīgi no vecuma un figūras, akcentē stiliste-vizāžiste Elga Homitska.
Stilīgums biežāk asociējas ar vēlmi sekot vispārējai vai savas vides modei. Tas, protams, nav ne slikti, ne nosodāmi, taču stilīgums nav tas pats, kas elegance.
Būsiet ievērojuši, ka daži pēc vecuma un figūras mums līdzīgie uz kopējā fona izceļas ar labu gaumi, eleganci. Uz viņiem gribas atskatīties, viņus gribas atdarināt. Par pārdomāti un eleganti tērptu mēdzam saukt, piemēram, «Latvijas Televīzijas» korespondenti Briselē Ilzi Naglu un ekrāna dīvu Maiju Silovu. Maija ir pārliecināta, ka sievieti skaistu padara elegance, viņu sajūsmina minimālisms, pasteļtoņi un galvenā modes tendence – sevis pieņemšana un mīlēšana.

Pamatprincipi nemainās
Skaistums ir dabas dāvana, bet elegance – rūpīga darba rezultāts. Vārds «elegance» cēlies no latīņu vārda «eligere», kas nozīmē - izvēlēties un tiek skaidrots arī kā izsmalcinātība, gaumīgums, dzīves mākslas buķete - veidojot tēlu ne vien ar apģērbu, bet arī ar rotājumiem, stāju, uzvedību. Pat labi pārdomātu, pēc visiem kanoniem komplektētu ietērpu var sabojāt zivju sievas runas maniere un gāzelīga gaita.
Praktizējoša stila un imidža konsultante Elga Homitska daudz ceļo pa Eiropu un atklāj tur novēroto: «Latvijā elegance nebūt nav aizmirsta, daudzām sievietēm piemīt lieliska gaumes izjūta, Parīzi atgādinošs izsmalcināts šarms. Piemēram, Laimas Vaikules tērpi ir gan ļoti impozanti, gan eleganti. Tā ir modes ikonu Kristiāna Diora un Koko Šaneles ietekmēta gaumes un  stila izjūta. Nesen Milānā runājām par pasaules modes tendencēm un neiedomājami plašo stilu daudzveidību. Lai tajā neapmaldītos, katram cilvēkam šodien ir iespēja pašam atklāt savu unikālo stilu vai sadarboties ar profesionālu stilistu,» spriež E. Homitska.
1992. gada «Kalendārs sievietēm» vērš uzmanību uz kādu ne mazāk svarīgu elegances komponentu – tīrību un akurātību: «Nav vēlams sabiedrībā rādīties piesvīdušā blūzē ar pazudušu pogu, saburzītos svārkos ar atirušu vīli. Vīrietis, kam tu interesē, pievērš uzmanību gan blūzes podziņām, gan noirušam zeķes valdziņam. Bet, ja tavs, pat ļoti vienkāršākais, apģērbs būs izgludināts, tīrs un labi piegulēs augumam, tas radīs iespaidu, ka ģērbies labi,» no «padomijas» izsprukušos pamāca kalendārs.

Pārāk daudz džinsoto
E.Homitska atzīst, ka liela daļa viņas klienšu ir sadzīves nogurdinātas. «Viņas aizmirst par skaistiem svārkiem un kleitām. Tā nav gaumes kļūda, bet uzkrītoši daudz jauno māmiņu šodien tērpjas vienādi – pufaiciņā, biksēs un sporta apavos.»
Latvijā, viņasprāt, jaunatne nekad nav baidījusies eksperimentēt, tāpēc ir pamats optimistiskām prognozēm. Tikmēr Maskavā un citās metropolēs jaunieši pieļauj rupjas gaumes kļūdas, pārmērīgi tiecoties pēc individualitātes izpausmes garderobē vai arī kopējot modes skates modeļus. Stilīgam būt ir daudz vieglāk nekā elegantam: «Uzkrāsojušies, pārāk ekstravaganti ģērbušies puiši augstpapēžu apavos jau izskatās pēc karikatūras. Savukārt dāmas nereti grēko, aizmirstot par sievišķīgu uzpošanos arī ikdienā. Vēl pirms gadiem desmit latvietes vairāk domāja par eleganci, skaistumu, tik bieži nenēsāja džinsus, siltos zābakus, centās ievērot «dreskodu». Šodien pat uz teātri daža dodas džinsos, izstaipītā svīterī un kedās, bet tā tomēr ir vieta, kur ļoti gribas redzēt saposušos cilvēkus,» pauž E.Homitska.
Rīdziniece Elga jau daudzus gadus nodarbojas ar imidža veidošanu, konsultē «maģiskajās pārvērtībās» un uzver: «Mūsu sievietes ir dabiski skaistas, nereti izskatās jaunākas par saviem gadiem bez botoksa un plastiskās ķirurģijas, kas ļoti populāri Krievijā. Nereti pietiek iegādāties klasiska piegriezuma bikses, kleitu, žaketi un vēlamais gandrīz jau panākts. Koko Šaneles leģendārais teiciens «Katrai sievietei jābūt mazai melnai kleitai» nav zaudējis aktualitāti. Atzītāko modes dizaineru, «kuturjē» kolekcijās joprojām ir futrālkleitas, ko grezno zīda šallīte, tāpat augumam piegulošs mētelis un trenčs, glītas smailpapēžu kurpes, skaistas rotas. Nav obligāti jābūt briljantiem, vērtīgas ir arī pērles. Ja tev patīk ikdienā nēsāt bikses, pie žaketes piespraud skaistu brošu, ieveido matus, nevis vienkārši sasien tos astē. Noteikti padomā par aksesuāriem, meikapu. Sevišķi nobriedušai sievietei ir jāzina, kas piestāv viņa ādas tipam, kādu lūpu krāsu izvēlēties. Nav dārgi pieteikties meikapa stundai vai lūgt bezmaksas konsultāciju par dekoratīvās kosmētikas izvēli veikalā.»

Atbilstoši vietai, laikam,
vecumam
«Pārdevējām no klientēm vajadzētu pieprasīt dzimšanas apliecību – lai nepārdotu šortus nevienai, kas vecāka par četrdesmit vai pilnīgāka par trīsdesmit astoņām collām gurnos. Pēc 16 gadu vecuma vispār nevajadzētu vilkt šortus, ja nu vienīgi pludmalē, tenisa kortos vai uz laivas klāja,» par to, ko vajadzētu un nevajadzētu valkāt, grāmatā «Ceļš uz eleganci» raksta francūziete Ženevjēva Antuāna Dario, viena no sava laika elegantākajām dāmām, kura ilgus gadus strādājusi «Nina Ricci» salonā.
Ja uz nepiemēroti ģērbtām meitenēm rasts skatīties ar iecietīgu vai līdzjūtīgu smaidu, pret nobriedušiem cilvēkiem attieksme ir cita. Nerakstīts likums - dievnamu apmeklējot, apģērbam jābūt svinīgam, bet neuzkrītošam, uz pludmali nesoļosim vakartērpā, uz koncertu telpās sporta tērpā, bet sēņošanai mežā vai piknikam dārzā  nevilksim augstpapēžu kurpes.
«Grūti iedomāties iemeslu, kāpēc uz operas vai teātra izrādi kāds pēkšņi ierodas šortos, T-kreklā un iešļūcenēs. Apmeklējot dienas izrādi, iespējams, nav tik ļoti jāpiedomā par tērpa izvēli, bet uz vakara pasākumu parasti svinīgi sapucējos, jūtos neērti, kad blakus apsēžas mākslas baudītājs gumijas kedās un plēstos džinsos. Varbūt uz biļetes, tāpat kā dažkārt uz svinību ielūgumiem, vajag norādīt vēlamo «dreskodu»?» pārdomās dalās kāda dāma.  

Gadsimti mainās, klasika paliek 
Ar tērpu mēs akcentējam ne vien savas fiziskās īpatnības, bet varam radīt arī izkropļotu priekšstatu par savu garīgo pasauli, par savu tautu, tās gaumi un kultūru. Mode ir tikai kā orientieris, jo to veido mākslinieki, dizaineri un konkurējošas firmas, kuru peļņa atkarīga no spējas radīt arvien jaunas modeļu līnijas un zīmolus. Piedalīšanos šajā sacensībā nez vai izturēs mūsu budžets, turklāt viss acīs krītošais, ultramodernais ātri pāriet, noveco, apnīk. Savukārt eleganci raksturo klasiskas skaistuma tradīcijas, ērtums, harmonija, kas nepakļaujas laika ietekmei, nevis skaļa sensācija. Ne velti par galveno no saviem pamatprincipiem modes zīmola «Chanel» priekšgājēja Koko Šanele deklarējusi formu un krāsu tīrību: «Mode kā arhitektūra – tas ir proporciju jautājums», «Ja jūs ar savu skaistumu satrieca kāda sieviete, bet nevarat atcerēties, kā viņa bija ģērbta, tas nozīmē  - viņa bija ģērbusies ideāli.» ◆

Kas jāievēro, izvēloties klasisku kleitu:
◆ ne pārāk drūmi, bet arī ne pārlieku spilgti toņi;
◆ klasisks griezums, kas nomaskē figūras nepilnības un izceļ priekšrocības;
◆ minimāls kleitas rotājums (bez volāniem, bantītēm, rišiņām);
izsmalcināts audums;
◆ kleitas garums atkarīgs no diennakts laika un situācijas: dienai vairāk piestāv vidēja garuma vai pat īsa kleita, bet vakarā var atļauties uzvilkt garu;
◆ pie kleitas obligāti jāvelk caurspīdīgas zeķbikses vai zeķes.

Elegantas sievietes pieturas punkti:
◆ dienā nevalkā frotē halātu: ja nu atnāk pastnieks un jautā, kur palikusi elegantā mājasmāte;
◆ ej cēli un stalti arī tad, ja zem kājām ir bruģis vai smilts;
◆ pareizi nēsātas augstpapēžu kurpes var palīdzēt tavam ceļam uz eleganci;
◆ nevelc neko apspīlētu, ja tev ir aizdomas, ka tādējādi kāds tauku pikucītis kļūst labāk redzams svešām acīm;
◆ esi nosvērta, mierīga, netaisi traci arī tad, ja tas patiešām ir nepieciešams;
◆ garderobes inventarizācijā bez žēlastības izmet: apnēsātas, nemodernas drēbes, ko neatmaksājas pāršūt; nomītas kurpes; rokassomas un cepures, kas taupītas nebaltai dienai.

Stila padomi vīriešiem:
◆ neņemot vērā žaketes pogu skaitu, nekad neaizpogā apakšējo;
◆ visai garderobei nav jābūt strīpainai: rakstaina kaklasaite - vienkrāsains krekls, strīpains krekls - vienkrāsaina kaklasaite;
◆ pie melna uzvalka - melnas kurpes un melnas zeķes; pie zila uzvalka - brūnas kurpes un tumši brūnas zeķes;
◆ ja vēlies izskatīties profesionāli, nevelc kurpes ar gumijas zolēm - šādi apavi piestāv jauniešiem;
◆ nesēdies krēslā ar žaketi mugurā - novelc to, lai nesaburzās.


Kategorijas