Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zemessardzes vēstures lappuses

Diāna Lozko

2016. gada 11. novembris 00:00

294

Vakar Alūksnes muzejs un Alūksnes pilsētas bibliotēka savā īpašumā ieguva grāmatu “Zemessardze”. Šī grāmata ir Zemessardzes 31.Aizsardzības pret masveida iznīcināšanas ieročiem (AMII) bataljona dāvinājums par godu Zemessardzes 25.gadadienai. Tajā ir plaši apkopota vēsture par Zemessardzes kustības veidošanos un attīstību. Nu ar šo grāmatu varēs iepazīties ikviens interesents.
Bataljona komandieris, pulkvežleitnants Māris Simsons svinīgajā grāmatas pasniegšanas brīdī uzsvēra: ir tikai zīmīgi, ka grāmatas nodošana notiek Alūksnes muzeja telpās, kur aplūkojama izstāde “7. Siguldas kājnieku pulka mantojums Alūksnē”.
“Pateicoties 7. Siguldas kājnieku pulka karavīriem, mēs varam šobrīd šeit būt un svinēt savas valsts jubileju. Katrā notikumā ir arī lietišķie pierādījumi, un šajā grāmatā ir atainota Zemessardzes vēsture,” pauda M.Simsons. Šī grāmata izdota par godu Zemessardzes 25 gadu pastāvēšanas jubilejai, ko svinēja šogad augustā, un tajā sniegts ieskats par Zemessardzi kā vēsturisku tautas pašaizsardzības struktūru. Ikviens interesents var grāmatā uzzināt arī par Zemessardzes un tās vienību veidošanos, attīstību un pārmaiņām 25 gadu garumā.
Viens no grāmatas dāvinājuma iniciatoriem ir 24.bataljona bijušais štāba priekšnieks un štāba virsseržants, Zemessardzes veterāns Juris Ločs. Arī viņš ir palīdzējis grāmatas tapšanā ar savām atmiņām. “24.bataljona veidošanas brīdī zvērestu pieņēma 120 zemessargi. Tajā laikā uz mums visiem bija trīs pistoles un pieci automāti. Vīri no mājām nesa arī medību bises un no sporta skolas pārņēmām sporta ieročus. Ar tiem tad arī apbruņojāmies. Apsargājām robežu, darījām visu, un uzskatu, ka, tieši pateicoties zemessargiem, Alūksnē neienāca rekets,” uzsvēra J.Ločs.
M.Simsons norāda - šobrīd Zemessardzes bataljonā Alūksnē ir 370 zemessargi un visiem ir nodrošināts jaunākās paaudzes ekipējums. Šodien ikviens interesents var doties pie Alūksnes administratīvās ēkas, lai aplūkotu Zemessardzes 31. AMII bataljona bruņojuma ekspozīciju. ◆

Kategorijas