Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kas notiek autoostā?

Līga Vīksna

2016. gada 11. novembris 00:00

3418

Pirms nedēļas Alūksnes centrā autoostas ēkā atvēra specializēto alkohola veikalu. Jau pirmajās dienās pilsētas jauninājums paguvis radīt neērtības autoostas apmeklētājiem un traucēt sabiedrisko kārtību.

“Alūksnes Ziņās” jau rakstījām, ka SIA “Alūksnes autoosta” Alūksnes novada domei 2015.gada vasarā piedāvāja iegādāties autoostas ēku un zemi par 120 000 eiro. Kamēr pašvaldība domāja, bet Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers pašvaldības vārdā uzņēmumam nosūtīja atbildi, ka naudas šādam mērķim 2016.gada budžetā nav, īpašumu šā gada sākumā iegādājās Alūksnes novada domes deputāts, SIA “Valdis” īpašnieks Guntars Švolmanis. “Alūksnes Ziņas” devās uz Alūksnes autoostu, lai izzinātu iedzīvotāju domas par Alūksnes pilsētas jauninājumu un to, kāda dzīve tagad ir autoostā, kur, lai rastu vietu alkohola veikalam, pasažieru uzgaidāmā zāle samazināta gandrīz uz pusi.

Jo tālāk, jo trakāk
“Tas nav pieņemami, ka pašā pilsētas centrā un vēl autoostā atvērts alkohola veikals! Turklāt tajā pārdodot arī izlejamos alkoholiskos dzērienus. Vienā dienā biju aculieciniece, kā kāds veikala klients kunga prātā nāca pie autoostas apmeklētājiem un kašķējās. Drausmas, kas te tagad notiek! Kā var izsniegt atļauju pilsētas centrā radīt ko tādu? Jo tālāk, jo trakāk,” sacīja kāda Alsviķu pagasta iedzīvotāja. Divas no uzrunātajām sievietēm zināja arī stāstīt, ka nākotnē autoostas ierastajā vietā nemaz vairs nebūšot. “Redzot, kas šobrīd notiek autoostas ēkā, nemaz nešaubos, ka tā arī būs! Privāts jau dara, kā grib,” viņas secināja. Sirmgalve no Annas pagasta ironiski noteica, ka varēja jau vispār autoostas apmeklētājus izsviest uz ielas. “Visu mūžu Alūksnē bija tik liela autoosta, tagad bikšu starā salikta un vēl kopā ar alkohola veikalu!” pauda anneniete.
Autoostā sastapām arī Lūciju no Gulbenes novada. Viņa atzina, ka viss apmierina, uzgaidāmajā telpā ir silti, bet sīkāk komentēt situāciju viņa nevarot. Kāds kungs pauda uzskatu, ka “tas nekas, ka atvērts alkohola veikals – uzgaidāmajā tāpat neviens nevarēšot ieraut, jo ir videonovērošanas kameras”. Savukārt kāda gaujieniete atzina, ka autoosta kļuvusi mājīgāka. “Cilvēku ir maz – tik liela uzgaidāmā telpa vairs nebija vajadzīga,” viņa uzskata. Kāda alūksniete piebilda, ka tagad uzgaidāmā telpa kļuvusi tumšāka, bet iepriekš problēmu ar alkoholiķiem tur neesot bijis. Tagad pat pelnu trauki sabiedriskā vietā nolikti.

“Alūksnes ziedam” jauns pievilkšanas spēks
Alūksnes novada pašvaldības policijas vecākais inspektors Gints Teterovskis apstiprina, ka “Alūksnes zieds” tagad koncentrējies vienā vietā – jaunajā alkohola veikalā – un traucē sabiedrisko mieru un kārtību. “Veikalam izvēlēta ļoti neveiksmīga vieta – autoostā, kur ikdienā ir cilvēki, tostarp bērni. “Alūksnes zieds” uzkavējas mazajā telpiņā. Dažu dienu laikā jau teju desmit cilvēkus esam veduši prom atskurbšanai uz Balviem. Līdz tam mūsu kolorītās personības jau bijām veduši pie kārtības – tagad viņiem ir jauns pievilkšanas spēks. Cīnīsimies gan mēs, gan valsts policija. Alūksnes novada pašvaldībai ir līgums ar Balvu pašvaldību par atskurbtuves pakalpojumu izmantošanu. Aizvedīsim pāris reizes uz Balviem, un tad jau sāks domāt, kur aizmigt, pārmēru lietojot alkoholu,” saka G.Teterovskis. Viņš atzinīgi novērtē, ka tagad pašvaldības policijā ir četri inspektori un var organizēt darbu arī vakaros.
Sazinājāmies arī ar autoostas ēkas īpašnieku G.Švolmani, kurš gan bija nerunīgs. “Šajos jautājumos pilnīgi nekādus komentārus nesniegšu. Kāpēc man būtu jāsniedz?” sacīja G.Švolmanis. ◆

Kategorijas