Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kājnieku skola - militāro zināšanu pamats

Agita Bērziņa

2016. gada 11. novembris 00:00

307

Laikā, kad godinām Latvijas brīvības cīnītājus un svinam Latvijas valsts dzimšanas dienu, atceramies un godājam ne vien valsts vēsturi, bet arī neviļus aizdomājamies par valsts drošību mūsdienās un jautājam - cik droši šodien varam justies savā valstī. Alūksne ir īpaša pilsēta, jo tieši pie mums Kājnieku skolā tiek gūtas pirmās iemaņas, lai tālāk karavīri aizstāvētu mūsu valsti Nacionālo Bruņoto Spēku vienībās. Svētku laikā aicinājām uz sarunu Nacionālo Bruņoto Spēku Kājnieku skolas komandieri pulkvežleitnantu Rinaldu Bulu. 
- Cik droši šobrīd varam justies mūsu valstī?
- Tas nav tieši manas kompetences jautājums, bet varu teikt, ka satraukumam nav pamata. Mums ir sava armija, kas dara sava darbu un pilda pienākumus, tādēļ satraukties nevajadzētu.
- Kāda ir Kājnieku skolas loma valsts drošībā?
- Joprojām pildām ļoti svarīgu lomu. Kājnieku skolā karavīri apgūst pašus pamatus pirms došanās militārajā dienestā bruņotajos spēkos. Kājnieku skolu var pielīdzināt pamatskolai, kur bērni apgūst pašas svarīgākās pamatzināšanas. Kājnieku skolas galvenais uzdevums ir apmācīt visus Nacionālajos Bruņotajos Spēkos ienākušos karavīrus. Pie mums viņiem ir jāiziet pamatapmācības kurss pirms došanās uz vienībām. Papildus ir arī kvalifikācijas kursi – ložmetējnieka, pirmās palīdzības, autovadītāja, pagājušajā gadā atvērām C civilās kategorijas autovadītāja kursu karavīriem.
- Kā ir mainījusies iedzīvotāju interese par dienestu?
- Interese par dienestu ir, un cilvēki labprāt nāk uz Kājnieku skolu. Nākamgad uzņemsim vairāk jauno karavīru. Ja pieprasījums ir uzņemt vairāk karavīru, tad varam izdarīt secinājumus, ka interese ir. Sīkāki dati un statistika ir Rekrutēšanas un atlases centrā, mēs Kājnieku skolā strādājam jau ar izvēlētiem kandidātiem. Protams, vēlme būt karavīram ir viens, taču iespējas – pavisam cits. Lai iestātos pie mums, ir jāiztur fiziskās sagatavotības un veselības stāvokļa prasības. No pieredzes varu teikt, ka fiziskā sagatavotība cilvēkiem  neuzlabojas. Kandidāti nav stiprāki, bet gan vājāki. Kā risināt šo problēmu? Iespējams, skolās jābūt vairāk fizkultūras nodarbībām.
- Kādiem vārdiem varētu motivēt jauniešus izvēlēties militāro karjeru?
- Motivācijai vērtīgi būtu iesaistīties Jaunsardzes kustībā, kas sniedz priekšstatu par militāro jomu. Līdztekus tam uzturēt un pilnveidot savu fizisko formu. Nedrīkst aizmirst par veselīgu dzīvesveidu, jo sen zināma ir patiesība – ja būsi vesels, varēsi sportot; ja varēsi sportot, būsi stiprs. Protams, katrs nevar būt karavīrs. Jāiztur ne vien fiziskās prasības, bet tiek veikti arī psiholoģiskie testi. Armijas vide atšķiras no civilās vides, šeit ir citi spēles noteikumi. Citreiz tie ir stingrāki, un ne katrs cilvēks to psiholoģiski var izturēt.
- Kāda šobrīd ir ikdiena Kājnieku skolā?
- Notiek ne vien pamatapmācības kursa mācības, bet decembrī mācības beigs divi kadetu kandidātu kursi. Viņi tālāk dosies mācīties uz Cēsu instruktoru skolu, vēl vēlāk mācības turpinās Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Šobrīd apmācību iziet ložmetējnieki, C civilās kategorijas autovadītāju kursanti kārto valsts eksāmenu, notiek pirmās palīdzības kvalifikācijas uzturēšanas mācības. Tā ir mūsu ikdiena, un tādā tempā strādāsim arī nākamgad.
- Kā mainījusies Kājnieku skola?
- Kopš dibināšanas pagājuši gandrīz 25 gadi, un ļoti daudz kas ir šo gadu laikā mainījies. Attīstījies un pilnveidojies ne vien aprīkojums, bet esam mainījuši arī apmācību metodes. Mācības nenotiek pēc vienas programmas, bet analizējam kļūdas, uzlabojam un papildinām programmu. Mainās arī personāls, jo pēc 25 gadu darba viena daļa dosies pelnītā atpūtā un vietā nāk jaunie. Tiek sakārtota un uzlabota Kājnieku skolas infrastruktūra.
- Pastāstiet par šobrīd notiekošajiem infrastruktūras uzlabojumiem?
- Šobrīd renovējam kazarmas un, ja viss izdosies, decembra vidū plānojam tās svinīgi atklāt. Kad 2013.gadā tiku apstiprināts Kājnieku skolas komandiera amatā, ieejot kazarmās, sajutos kā pirms divdesmit gadiem, kad šeit biju leitnants. Kosmētiskais remonts bija veikts, bet nopietns remonts ne. Tā gan nebija mana iniciatīva veikt remontdarbus kazarmās, bet tie bija plānoti. Tomēr tas nemazina prieku par šobrīd notiekošajiem darbiem. Tāpat arī esam uzsākuši remontu karavīru klubā, ko izmantojam svinīgiem pasākumiem un nodarbībām. Tuvā nākotnē ceram, ka īstenosies autoparka un noliktavas atjaunošana, tāpat arī ceram, ka reiz Kājnieku skolā būs jauna un mūsdienīga sporta zāle. Liela būvniecība tiek veikta, skatoties vajadzības valstiskā līmenī. Ja citur parādās prioritātes un lielāka nepieciešamība ieguldīt līdzekļus, tad tas tiek darīts. Viennozīmīgi varu teikt, ka sporta zāle Kājnieku skolā ir nepieciešama, vēl jo vairāk tādēļ, ka atrodamies Latvijas ziemeļpolā, tādēļ sporta zāle būtu neatsverams atbalsts karavīru fiziskās sagatavošanas uzturēšanai.
- Nozīmīgi darbi plānojas arī mācību poligonā “Lāčusils”.
- Jā, tur ir plānots paplašināt mācību laukus, izbūvēt šautuves. Palielinoties karavīru skaitam, esošās šautuves kapacitāte nav tik liela, lai varētu izvest apmācību. Tādēļ poligona izveide būs būtisks atbalsts mācību procesam. Paplašinot šo poligonu, tiek galvenokārt domāts par mūsu vajadzībām, jo Ādažu poligonā noslogojums palielinās. Arī citām NBS vienībām, piemēram, Zemessardzei, nepieciešama šī mācību vieta. Iespējams, ka poligonu izmantos arī sabiedrotie, piedaloties kopīgos treniņos un mācībās ar mūsu NBS karavīriem. Taču nekādam lielam iespaidam uz vietējiem iedzīvotājiem, arī vidi, nevajadzētu būt. Fiziski plānotie darbi tur varētu sākties 2017.- 2018.gadā. Šobrīd notiek darbs starp Aizsardzības ministriju un Zemkopības ministriju, lai varētu uzsākt  poligona paplašināšanu. Neviens privātais zemesgabals tur netiek skarts, visi ir “Latvijas Valsts mežu” īpašumā.
- Kādas ir Kājniekus skolas tradīcijas, atzīmējot Lāčplēša dienu un svinot valsts svētkus?
- Lāčplēša dienu nemainīgi uzsāksim ar svinīgo sanāksmi, kurā teiksim paldies tiem karavīriem un darbiniekiem, kuri gada laikā izdarījuši ko labu. Diena turpinās ar pasākumiem pilsētā – dievkalpojumu baznīcā, lāpu gājienu pie Jaunās pils un noslēguma pasākumu pie 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekļa. Svētku pasākumu pilsētā ir pietiekami. Savukārt 18.novembrī tradicionāli piedalāmies parādē Rīgā. Svētku laikā īpaša interese par mūsu darbu ir skolu jaunatnei un mēs labprāt visus uzņemam un izrādām, kā dzīvojam un strādājam.
- Ko svētku laikā vēlētu iedzīvotājiem?
- Vajadzētu apzināties pašreizējo brīvības vērtību un atcerēties, kādu cenu maksājot tā ir nākusi. ◆

Kategorijas