Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Kungu frizētavai” - 15

Diāna Lozko

2016. gada 11. novembris 00:00

2240

Šonedēļ Alūksnē “Kungu frizētava” atzīmēja 15 gadu jubileju. Frizētavas darbinieces ir patiesi priecīgas par šajos gados paveikto, kopīgi saglabāto draudzību un vienmēr uzticamajiem klientiem. Alūksnes “Kungu frizētavā” strādā piecas frizieres, kuras ir kopā visus šos 15 gadus.
Frizierītes Agita Šteinberga, Silvija Boja, Līga Karnauha, Aija Podniece un Silva Garā kopā strādā daudzus gadus, bet savu kopīgo frizētavu atvērušas pirms 15 gadiem. Viņas visas ir pabeigušas arī vienu mācību iestādi - Rīgas 34.arodvidusskolu (tagad – Rīgas stila un modes profesionālā vidusskola). Visilgāk kolektīvā par frizieri strāda S.Boja - 42 gadus, A.Šteinberga par frizieri strādā 27 gadus. “Nu mūsu kopīgajai frizētavai ir 15 gadi. Pašas šo frizētavu atvērām un pašas visu veidojām,” pauž S.Boja.

Bērnībā izsapņotais sapnis
Pirms savas kopīgās frizētavas atvēršanas visas dāmas strādājušas Alūksnes Lielās frizētavas kungu zālē Pils ielā. Līdz ar to ir likumsakarīgi, ka viņas visas vēlējās uzsākt savu individuālo darbību tieši vīriešu frizēšanas jomā. Visas savu aicinājumu kļūt par frizierēm jutušas jau bērnībā. “Bērnībā radiniecēm veidoju dažādas frizūras. Frizieres profesija ir manas bērnības izsapņotais sapnis,” saka S.Boja. Nevienai no “Kungu frizētavas” frizierītēm šo gadu laikā nav ienākusi prātā doma atstāt šo darbu, jo tas ir viņu aicinājums. Friziera darbs nebūt nav viegls, lai arī no malas var izskatīties pavisam gaisīgs un piepūli neprasošs. “Šis darbs ir diezgan smags - ilgi jāstāv kājās un arī rokām jābūt saliektām. Nereti pat daži jaunieši saka, ka šis darbs viņiem ir par grūtu. Strādājam no astoņiem rītā līdz vakara septiņiem,” teic S.Boja. Arī A.Šteinberga atzīst, ka friziera darbs nebūt nav viegls, un tiem, kuri nākotnē vēlas izvēlēties šo profesiju, “Kungu frizētavas” frizierītes iesaka būt pacietīgiem, izturīgiem un galvenais - mīlēt savu darbu.

Vieta, kur atklāt dvēseli
Frizieru salons ir gluži kā tāda sakrāla vieta, jo cilvēki tur ne tikai var aizdomāties par dzīvi, bet arī relaksēties gluži vai meditatīvā gaisotnē. Nereti frizētavas klienti iemieg, jo ir patīkami, ka viņu matus kāds aizskar. Friziera salons ir arī vieta, kur cilvēks var atklāt savu dvēseli. “Ir reizes, kad cilvēki atklājas un stāsta par savu dzīvi. Mums var uzticēties, jo nekad neko no dzirdētā nestāstām tālāk,” teic A.Šteinberga.
Lai arī “Kungu frizētava” ir paredzēta kungiem, te nereti iegriežas arī dāmas, jo uzticas šīm frizierēm. Lai arī sieviešu matu veidošanā ir daudz vairāk vietas, kur ļauties fantāzijai, arī kungu frizūras nebūt nav garlaicīgas. Protams, īsie griezumi vienmēr būs modē, taču ir arī cilvēki, kuri vēlas paeksperimentēt. A.Šteinberga uzsver, ka netiks atteikts arī tiem, kuri vēlas matus nokrāsot trakās krāsās. “Arī mums ir prieks paeksperimentēt, un noteikti neatraidīsim šādus klientus,” viņa teic.

Matu dzīvi uztver filozofiski
“Klienti paši mūs atrod, jo kāds kādam ko ir ieteicis un tā labais vārds ir aizgājis tālāk,” pauž A.Šteinberga. Starp frizētavas pastāvīgajiem klientiem ir arī Alūksnes Kājnieku skolas brašie vīri. A.Šteinberga atzīst, lai arī karavīri nevar pārāk eksperimentēt ar matu griezumu, liels bijis viņas pārsteigums uzzināt, ka armijā dienējošajiem ir atļauts audzēt bārdu. “Tikai bārdai jābūt koptai. Man tas bija pārsteigums, bet īss matu griezums ar bārdu nudien izskatās labi,” teic A.Šteinberga. Frizieres atzīst, ka reizumis vīriešiem ir biezāki un veselīgāki mati par sievietēm, jo tie netiek bojāti ar krāsošanu un veidošanu. Tiesa, vīriešiem ir kāda cita problēma – matu atkāpšanās. “Kungu frizētavas” frizieres gan atzīst, ka kungi ir daudz saprotošāki un pārsvarā par šo procesu neuztraucas. Sievietes baidās no tā, ka viņu mati noveco, bet vīrieši savu matu dzīvi uztver daudz filozofiskāk un pieņem to, kas notiek, kā pašsaprotamu. Frizieres ir priecīgas par to, ka nu arī kaila galva ir modē un tiek pieņemta, jo dažu palikušo matu sukāšana pāri visai galvai, lai nosegtu matu trūkumu, bijusi diezgan neglīta.

Ilgviļņi - kādreiz arī kungiem
Gan sieviešu, gan arī vīriešu frizūru modē ir daudz dažādu izmaiņu. Pirms vairākiem gadiem arī vīrieši matos likuši ilgviļņus. Lai arī tendences ir mainījušās, “Kungu frizētavā” nekad netrūkst ne ilggadējo un uzticīgo, ne arī jaunu klientu. Savā dzimšanas dienā frizierītes klientus cienāja ar svētku torti un dažādiem gardumiem. Ienākot frizētavā, ne visi kungi uzreiz saprata, kas tad īsti  notiek, bet, līdzko viņi uzzināja par skaisto jubileju, visi kā viens vēlēja frizierēm visu to labāko. Bet kāds klients novēlēja “Kungu frizētavai” sagaidīt vēl piecas reizes pa 15 gadiem! ◆


  Klientu atsauksmes
Alūksnietis Vilnis Sliņķis:
- Nāku uz šo frizētavu jau piecus gadus un novēlu frizierēm palikt tikpat možām un skaistām kā jubilejas dienā. Lai šis uzņēmums attīstās un nāk klienti! Lai Dievs svētī frizieru darbu viņu kalpošanā cilvēku labā! Matus jau var nogriezt arī citās frizētavās, bet šeit viss notiek vienkārši un ātri, un tas kungus šeit piesaista.

Janannietis Raimonds Gusts:
- Esmu pastāvīgs klients. Man šeit patīk, jo nav garu rindu un nav jāgaida. Jubilejā frizētavai novēlu daudz klientu!

Alūksnietis Vjačeslavs Voroņins:
- Nāku jau 15 gadus. Šeit strādā foršas frizieres, kuras labi griež matus. Te patīk gan man, gan daudziem maniem draugiem. Forši te ir!

  Aktuālākais kungu frizūru
   modē šobrīd:
◆ Tā saucamā futbolistu frizūra, kurā īsāka ir griezuma sānu daļa un mazs kuplums matu augšdaļā.
◆ Modē vēl aizvien ir arī dažādi izskuvumi galvas deniņu rajonā.
◆ Bārdas jaunākiem vīriešiem. Bārdu veiksmīgi var savienot ar matu griezumu, tādējādi veidojot vēl koptāku un stilīgāku izskatu.
◆ Arvien populārāka arī vīriešiem kļūst matu fēnošana.
◆ Arī vīriešiem - matu tonēšana, lai tie izskatītos dabiski. Šogad modē ir sirmais matu tonis.

Kategorijas