Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kāpēc iegāza kupenā?

Tenis Nieze

2010. gada 5. februāris 10:01

693

Vakar tāpat vien klimtu pa sādžu bez darba un bez liekas naudas, lai gan manā sādžā es starp kaimiņiem skaitos vēl tas turīgākais. Mana vecuma pensija tomēr ir lielāka nekā “simtlatnieku” ienākumi. Turklāt es jau savu esmu atstrādājis. Man valsts maksā par to, ka es vienkārši esmu – vēl elpoju, domāju un kuļos uz priekšu paša spēkiem. Ai, kā kaimiņiem skauž gan mana pensija, gan mana veselība, gan spēja sakarīgi izklāstīt savas domas jums, cienījamie lasītāji!

Tātad vienvakar klimtu es pustumsā, jo tās taupības laternas nudien ir mazāk spožas par mēness gaismu. Un tās jau tikai centrā. Nomalē iztiek ar mēnesi. Pāra reižu iedams klupu, slīdēju, tomēr noturējos kājās. Pievērsu uzmanību pārītim, kas gāja man dažus soļus priekšā. Te piepeši – tinkš! Čalis ņem un iesēdina savu meiteni kupenā. Roku nepadod. Ārā tikt nepalīdz. Būtu es gājis talkā dāmai, bet šī pati kaut kā uzrausās atpakaļ kājās uz saviem smalkajiem špiļku zābakiem. Makans tāds! Bezdarba laiks, sagrauta ekonomika, a šī špiļkās un miņukā šlenderē pa sādžu. Skaidrs, ka puisim tā vien niez... Bet nu kupenā sēdināt tomēr varbūt nevajadzēja. Tas izskatās prasti! Kamēr sevī tā pārspriedu, rau, čalis atkal jau skuķi bija iesēdinājis nākamajā kupenā! Kā sacīt jāsaka... izrīkojās tāpat kā valdība ar tautu. Tik sēdina iekšā krīzē vienā laidā! Roku jau nepados, ne. Tā vietā – še tev lielāki nodokļi, še tev bezdarbs, še tev dārgāki komunālie maksājumi, še tev atvilkumi no pensijām! Nu kā lai te kājās pieslienas?

Tā arī tai meitenei gāja. Gandrīz jau gribēju pieiet klāt tam puikam un pateikt visu, ko es par šo domāju. Ko es sacītu? Sāku prātot un sev pašam par brīnumu mainīju domu gājienu. Sapratu.. Tādam skuķim, kas ar pliku dibenu pa pasauli pustumsā apkārt skraida, tā arī vajag! Pareizi izdarīja. Vajag pārmācīt! Tad zinās citreiz, kā vecākus klausīt. Būtu labāk mājās sēdējusi pie vērpjamā ratiņa. Vai vismaz ūdeni no akas sanesusi vai malku saskaldījusi, vai govi izslaukusi un vistas pabarojusi! Būtu kaut zupu uzvārījusi vecākiem! Noteikti neprot. Šitajai šlakai jau tikai šlenderēšana un dzīve uz pensionāru rēķina vien prātā. Zinu, ko runāju, jo man pašam dēls ar sievu ir bez darba un mazbērni naudu diedelē tikai no manis. Ziniet, nav tomēr kārtības ne valstīs, ne ģimenēs. Laikam vēl tomēr tādā īsti pamatīgā kupenā iesēdušies neesam. Bet derētu gan! Tad varbūt beidzot sāksim ķepuroties paši saviem spēkiem, necerot vairs, ka Eiropa mūs glābs.

Kategorijas