Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmo reizi 18.novembra parādē

Diāna Lozko

2016. gada 17. novembris 00:00

1662

Alūksnes novada jaunsargu vienības jaunsargi rīt pirmo reizi piedalīsies 18.novembra militārajā parādē Rīgā. Šādu iespēju viņi ir godam izcīnījuši, pierādot savas spējas ierindas mācības treniņnometnē Rēzeknē. Būt par jaunsargu ir aicinājums, kurš nereti aizved jauniešus arī līdz militārās karjeras izvēlei.
Militārajā parādē Rīgā piedalīsies Alūksnes novada jaunsargi: Rainers Baldiņš, Liene Tomiņa, Beāte Jargane, Kristiāna Volšteine, Helvijs Ķikuts, Kristiāna Bijona, Artūrs Rainiks, Jolanta Beatrise Bukate, Ernests Kristiāns Jantons, Marta Dzelzkalēja-Kalēja, Amanda Gonšteina un Ainārs Gurckis.

Tiek pamatsastāvā
Alūksnes novada jaunsargu vienības vadītāja Inese Marķitāne informē, ka oktobra nogalē Alūksnes jaunsargi sevi pierādīja jaunsargu atlases ierindas mācības treniņnometnē, kura notika Rēzeknē. Jau piekto gadu skolēnu brīvlaikā jaunsargi pilnveido ierindas mācības iemaņas, lai piedalītos parādē, kas veltīta Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai. Nometnē piedalījās jaunsargi no Ērgļu, Alūksnes novada un Rēzeknes pilsētas jaunsargu vienībām, un šoreiz arī Alūksnes novada jaunsargi ieguvuši godpilno iespēju soļot svinīgajā 18.novembra militārajā parādē Rīgā.
Izcīnīt šo iespēju nebūt nebija viegli. “Nometne prasīja gan fizisko, gan morālo izturību. Nācās soļot arī, kamēr sniga vai smidzināja lietus, bet tas, protams, nemazināja jaunsargu pūliņus tikt pamatsastāvā. Šī bija jauna pieredze, un domāju, ka tie, kuri aizbrauca, noteikti nenožēloja pavadīto laiku,” teic jaunsargs Liene Tomiņa.

Aicina kļūt par jauno Latvijas sargu
I.Marķitāne aicina ikvienu jaunieti vecumā no 10 līdz 21 gadam stāties Alūksnes novada jaunsargu vienības rindās, lai apgūtu jaunas zināšanas un prasmes. “Jaunsardze ir Aizsardzības ministrijas organizēta un finansēta Latvijas skolu jaunatnes kustība. Jaunsargu mācību process tiek īstenots kā brīvprātīga interešu izglītība, un tā ir lielākā jauniešu kustība Latvijā, kas darbojas kopš 1992.gada. Šobrīd Latvijā ir reģistrēti apmēram 7000 jaunsargu,” informē I.Marķitāne. Viņa uzsver, ka pārbaudes laikā jāvērtē ne tikai jaunsarga kandidāta vēlme apgūt jaunas zināšanas un atbilstība iekšējās kārtības noteikumiem, bet arī jaunsarga kandidāta patriotiskums un patiesa vēlme kļūt par jauno Latvijas sargu – jaunsargu.
“Alūksnes novada jaunsargu vienībā disciplīnai ir ļoti būtiska nozīme. Pēc sekmīgi izturēta pārbaudes laika jaunsarga kandidāts svinīgos apstākļos dod solījumu, kļūstot par pilntiesīgu jaunsargu. Pēc solījuma nodošanas jaunsargam tiek izsniegta apliecība un jaunsargs pie savas formas drīkst nēsāt Jaunsardzes uzšuvi,” teic I.Marķitāne. Jaunsargu mācību programma jauniešiem sniedz dzīvē nepieciešamās prasmes un iemaņas, veicina interesi par Nacionālajiem Bruņotajiem Spēkiem, popularizē dažādas militārās specializācijas, kā arī norūda morālo stāju un audzina atbildības sajūtu.

Gūst daudzveidīgas
zināšanas
Sabiedrībā mēdz valdīt stereotips, ka jaunsargi apgūst vien militāras zināšanas, taču I.Marķitāne skaidro, ka jaunsargi apgūst ļoti plašu zināšanu spektru. Nodarbībās apgūst ne tikai militārās iemaņas, bet arī dzīves mācību un pilsonisko audzināšanu. Pilsoniskā audzināšana ietver zināšanas par Latvijas valsts un novada simboliku, Latvijas Nacionālo Bruņoto Spēku un Jaunsardzes vēsturi, Latvijas valsts un novada svētkiem, atceres pasākumiem un to nozīmi, kas veicina jaunatnes patriotiskumu un piederības sajūtu savam novadam un valstij kopumā, cieņu pret valsts un novada simboliem. Savukārt dzīves mācība ietver tādas interesantas tēmas kā topogrāfija un orientēšanās, tūrisms (izdzīvošana mežā, darbs ar virvēm un mezgliem, uguns un ūdens iegūšana), fiziskā sagatavotība un pirmā palīdzība, kas jauniešiem dod dzīvei nepieciešamo rūdījumu, prasmes rīkoties nestandarta situācijās un izdzīvot neparedzētos apstākļos. Apgūstot visu līmeņu zināšanas, jaunsargam pēc brīvas izvēles ir iespēja kārtot pārbaudījumus, iegūstot sertifikātu par sekmīgi apgūtu Jaunsardzes mācību programmu, kas atvieglo iestāšanos Nacionālajos Bruņotajos Spēkos.

Mīlestība pret tuviniekiem un valsti
“Liela daļa jaunsargu, kuri ir nokārtojuši šādus pārbaudījumus, savu nākotni saista ar militāro karjeru kādā no Aizsardzības ministrijas struktūrvienībām,” teic I.Marķitāne. Šo iespēju izmantojuši arī vairāki Alūksnes novada jaunieši, tostarp arī alūksnietis Arturs Andis Klempners. “Biju jaunsargs sešus gadus un pēc tam dienēju arī profesionālajā dienestā, bet tagad strādāju Zemessardzē,” teic A.Klempners. Viņš uzskata, ka izvēle strādāt militārā nozarē saistīta nevis ar ieročiem vai līdzīgām lietām, bet gan ar mīlestību pret saviem tuviniekiem un savu valsti. Tam piekrīt arī I.Marķitāne, kura šonedēļ saņēma Aizsardzības ministrijas Goda rakstu par ieguldījumu Jaunsardzes attīstībā. “Jaunsardzē jauniešiem ir lieliska iespēja aktīvi, interesanti un patriotiski pavadīt brīvo laiku, apgūt praktiskas un dzīvei nepieciešamas zināšanas, bez maksas piedalīties dažādos pasākumos, kā arī izbaudīt militārās karjeras garšu,” uzsver I.Marķitāne. ◆

Kategorijas