Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tautas lietišķo mākslu rada pusgadsimtu

Līga Vīksna

2016. gada 17. novembris 00:00

88

Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studija “Kalme” viennozīmīgi ir Alūksnes novada kolektīvs, kurš ikdienā gādā par latviskuma saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm, tādēļ ir liels prieks “Kalmes” jubileju svinēt Latvijas valsts svētku nedēļā.
Pirms nedēļas Alūksnes Kultūras centra izstāžu vestibilā tika atklāta “Kalmes” izstāde “50 pasakaini krāsaini zibšņi”, kurai studijas dalībnieki iedvesmu smēlušies no Imanta Ziedoņa “Krāsainajām pasakām”. Tajā skatāmi 19 autoru 150 darbi. 50 gadu jubilejas pasākumā sumināja arī “Kalmes” dalībniekus.
Studijas mērķis vienmēr ir bijis veicināt interesi par latviešu tautas kultūras mantojuma izzināšanu, saglabāšanu un vairošanu, apvienojot dažādu profesiju un interešu cilvēkus. “Mēs lepojamies, ka jūs esat mūsējie, jo tādas studijas, kāda ir “Kalme”, otras nav ne Latvijā, ne pasaulē!” uzsvēra Alūksnes Kultūras centra direktore Sanita Bērziņa. Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins “Kalmei” vēlēja veselību, daudz sekotāju, jaunas idejas un visu, ko sirds kāro. Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubene atzina, ka uz “Kalmes” vadītāju Renāti Pilipu un “Kalmes” dalībniecēm vienmēr var paļauties. “Viņa ir mūs izglābusi no diezgan trakām situācijām Dziesmu svētku laikā. “Kalme” nav tikai kopa, kur apvienojas cilvēki, lai kaut ko darītu, bet garīga un dvēseliska kopā būšana. “Kalmes” darbos var redzēt un sajust, ka tie ir Alūksnes darbi – savai vietai raksturīgi,” sacīja L.Rubene.
“Kalmes” vēsture aizsākās 1966.gada rudenī ar nodarbībām Alūksnes rajona lietišķās mākslas pulciņu vadītājām, ko vadīja Uldze Jansone. Tautas studijas nosaukumu pulciņš ieguva 1973.gadā – līdz tam bija jānoiet garš amata prasmju apguves un tradīciju ceļš, ar saviem darbiem jāpiedalās vietējās un valsts līmeņa izstādēs. Gadu ritējumā lietišķā māksla “Kalmē” kļuvusi par paaudžu mantojumu, jo studijā darbojas arī dalībnieču bērni, mazbērni. R.Pilipa ir “Kalmes” vadītāja kopš 1998.gada. ““Kalme” ir manas otrās mājas, bet šobrīd ir kļuvis nedaudz par grūtu, tādēļ uz mirkli gribu atiet no vadītājas pienākumiem. Ineta Leja ir piekritusi šos pienākumus pārņemt uz gadu. Es nesaku, ka neatgriezīšos, turklāt tik un tā būšu “Kalmes” dalībniece,” atzīst R.Pilipa. ◆


◆ Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinības rakstus par nozīmīgu ieguldījumu Alūksnes novada nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā saņēma:
Renāte Pilipa un Māra Krieviņa.

◆ Latviešu tautas mākslas savienības Atzinības rakstu par radošu ieguldījumu un ilggadēju sadarbību latviešu tautas lietišķās mākslas tradīciju kopšanā un saglabāšanā saņēma:
Renāte Pilipa.

◆ Alūksnes novada pašvaldības Atzinības rakstus par ilggadēju un radošu darbu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā saņēma “Kalmes” dalībnieki:
Antra Strazda, Gunta Tuča, Ligita Pliena, Uģis Puzulis, Elita Salaka, Ineta Leja, Mudīte Pētersone, Ligija Priede un Vija Buhaņeviča.

◆ Alūksnes Kultūras centra Atzinības rakstus par nemateriālā kultūras mantojuma popularizēšanu un aktīvu līdzdalību “Kalmes” sabiedriskajā dzīvē saņēma jaunākie “Kalmes” dalībnieki:
Inita Vējiņa-Ruciņa, Inga Delpere, Gunta Ļuļe, Asja Zālīte, Ilze Posta, Velga Vīksna, Anita Blūma, Laura Mazule un Sanita Ausēja.

Kategorijas