Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iepazīsties ar Eiropas brīvprātīgajiem!

Diāna Lozko

2016. gada 17. novembris 00:00

8

Alūksnē jau vairākus gadus ierodas dažādi Eiropas brīvprātīgie un ienes pilsētas dzīvē dažādas krāsas – dejo, māca valodas, iepazīstina jauniešus ar dažādām interesantām aktivitātēm, veido origami, stāsta par savu valsti un vienkārši kļūst par mūsu draugiem. Pērn Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs uzņēma divus jauniešus no Grieķijas un Čehijas, bet nu Alūksnē ieradušies brīvprātīgie no Francijas un Somijas.

22 gadus vecais francūzis Aleksis Jolivets un 20 gadus vecā somiete Selma Suppanena Alūksnē ieradās, lai deviņus mēnešus palīdzētu un dalītos ar savām zināšanām Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā.

Sniegs nav tik ierasta
parādība
Abus jauniešus interesē aktīvs dzīvesveids. Aleksis ir aizrāvies ar ekstrēmo kokos kāpšanu, bet Selma vairākus gadus nodarbojusies ar aikido un nu Alūksnē pieteikusies arī džudo treniņiem. Abi jaunieši Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā māca franču un somu valodu. Aleksis spēlē arī vairākus mūzikas instrumentus un ar lielu prieku parāda interesentiem ukuleles spēles iespējas. Abi jaunieši novembra sākumā ikvienu interesentu iepazīstināja ar savas valsts kultūru. Jaunieši bija sagatavojuši prezentācijas par savas valsts nozīmīgākajām vietām un lietām, kā arī pagatavoja savas valsts tipiskākos našķus.
Lai arī Selmai ziema nebūt nav sveša un somu kultūra ar ziemotajām ziemām un pirtīm ir līdzīga latviešu kultūrai, Aleksim sniegs nav tik ierasta parādība un stāsti par lēkšanu aukstā ūdenī pēc pirts vai vārtīšanos sniegā jaunietim ir pavisam kas jauns. Francijā sniegs nav biezā kārtā un ziemās nav auksti. Lai arī mums tas varētu šķist pašsaprotami, tieši Alūksnē viņš pirmo reizi tīrīja sniegu ar lāpstu.
Eiropas brīvprātīgā darba brīvprātīgie var izvēlēties vairākas valstis, kurp doties, piemēram, Vāciju, Poliju, Rumāniju, Spāniju un citas valstis, taču daudzi jaunieši tomēr izvēlas arī mūsu mazo pilsētiņu Alūksni. Mūsu ziemas ir vieglāk pieņemt tiem, kuru valstīs ir līdzīgi laikapstākļi, bet cilvēkiem no valstīm ar maigākām ziemām Alūksnes ilgstošais aukstums ir liels, tomēr skaists izaicinājums.

Gatavs piedzīvojumiem
“Izvēlējos doties uz Alūksni, jo mani interesēja šī pilsēta. Pilsētu, kurā es dzīvoju, sauc Kuopio, un tai ir sadarbība ar Alūksni. Starp abām pilsētām pastāv draudzīgas saiknes, un pilsētu pārstāvji viesojas, lai apmainītos ar pieredzi. Mani interesē arī Latvijas kultūra, un šī ir pavisam jauna pieredze,” stāsta jauniete, kurai došanās uz Alūksni bijis diezgan liels piedzīvojums: viņai bijusi tikai viena diena, lai izlemtu, vai viņa ir ar mieru pieņemt izaicinājumu doties tieši uz Alūksni. Selma, lai arī mazliet baidījusies mesties nezināmajā, drosmīgi spēra šo soli un pieņēma izaicinājumu.
Arī Aleksim bija iespēja doties brīvprātīgajā darbā, un viņam tika piedāvāts doties tieši uz Alūksni. Tā kā Aleksis ir atvērts jaunietis un gatavs piedzīvojumiem, viņš piekritis šim izaicinājumam, jo projekta apraksts atbildis arī viņa interesēm. “Mani aizrauj aktivitātes dabā, un esmu strādājis arī iepriekš ar jauniešiem. Pats nāku no mazas pilsētiņas, tāpēc negribējās doties uz kādu lielpilsētu. Alūksne ir ļoti skaista vieta, un man šeit tiešām patīk!” teic Aleksis.
Abi jaunieši ir priecīgi par iespēju līdzdarboties Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā, kā arī iesaka ikvienam jaunietim izmantot Eiropas brīvprātīgā darba iespējas. Jāatgādina, ka šādu iespēju var izmantot ikviens jaunietis vecumā no 18 līdz 30 gadiem. ◆

Kategorijas