Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Saka “jā” savam aicinājumam

Diāna Lozko

2016. gada 17. novembris 00:00

2871

Alūksnes bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā aplūkojama Olgas Ratmanes un Ināras Cines gleznu izstāde. Abu mākslinieču darbavieta ir Nacionālo Bruņoto Spēku Kājnieku skola, un māksla viņas interesējusi jau kopš bērnības. Abas sievietes atzīst, ka aicinājums ir tā lieta, kurai nevar nesekot, un Latvijas valsts svētku laikā ikvienam novēl savam aicinājumam beidzot pateikt - jā.
I.Cine Kājnieku skolā strādā jau 11 gadus, arī O.Ratmane šajā iestādē strādā jau vairāk nekā 10 gadus. Abu sieviešu ceļš uz mākslu aizsākās jau bērnībā, taču virzījās dažādi. I.Cinei izdevies mākslinieciskās izpausmes saglabāt jau kopš skolas laikiem, taču O.Ratmane savu aicinājumu mazliet iepauzējusi, kad šajā pasaulē nāca viņas bērni. Nu bērni ir izauguši un O.Ratmane atzīst, ka savam sapnim nevar nesekot.

Mākslā kopš bērnības
“Jau no piecu gadu vecuma mani interesēja māksla, arī skolā bija zīmēšana, taču pieaugušo dzīvē viss aizmirsās. Pirms četriem gadiem bija klikšķis un sāku veidot dekupāžu, kā arī iestājos gleznošanas kursos, kurus piedāvāja Alūksnes mākslas skola. Tā nu pamazām sāku ar to nodarboties un sapratu – cik gan var atlikt, ir jāsāk kas darīt!” teic O.Ratmane.
Viņas abas ar I.Cini uzsākušas gleznošanas kursus mākslas skolā un tur apguvušas vairākas gleznošanas tehnikas. “Gleznojām ar akrila krāsām, pasteļkrītiņiem un guaša krāsām, bet labprāt apgūtu vēl eļļas krāsu tehniku,” teic I.Cine. Abām māksliniecēm viens no mīļākajiem gleznošanas materiāliem ir akvareļkrāsas. Iedvesmu viņas smeļas gan dabā, gan arī ikdienas notikumos, kā arī dažādos uzskates materiālos, piemēram, skaistās dabas fotogrāfijās.
Izstādē aplūkojams arī darbs, kurā O.Ratmane zīmējusi Alūksnes Jauno pili. Šis darbs viņai tapis visilgāk – astoņās stundās. Savukārt I.Cinei ilgākais laiks, gleznojot kādu darbu, ir piecpadsmit stundas. Abas mākslinieces iemīļojušas ziedu motīvus, kā arī pilsētas skatus. Pašreiz viņu darbos nefigurē patriotiskas tēmas, tomēr viņas atzīst, ka ir vēlme reiz izveidot darbus ar šādu tematiku.

Palaikam jāparaugās no malas
Abas mākslinieces uzsver, ka viņas tikai mācās gleznot un ir tik daudz ko vēl mācīties, taču jau apgūtais palīdz saprast ne tikai glezniecības noslēpumus, bet arī šo to par dzīvi. Viens no gleznošanas pamatprincipiem ir palaikam aplūkot savu darbu no malas, lai pamanītu detaļas, kuras pazūd, ilgstoši sēžot pie darba pārāk tuvu. Šāds princips pielietojams arī dzīvē - palaikam ir jāatkāpjas, lai aplūkotu dzīvi no malas un cita skatu punkta. “Gleznošana palīdz arī mācīties pacietību un atskārst, ka perfekcionisms nebūt nav tik pozitīvs,” teic I.Cine. Abas mākslinieces atzīst, ka nereti gribas darbu uzlabot vēl un vēl, līdz pienāk brīdis, kad to ar vienu triepienu var sabojāt.
O.Ratmanei patīk arī dekupāža, viņa aizrāvusies ar dažādu virsmu dekorēšanu. I.Cinei, savukārt, patīk adīt, un viņa atzīst, ka reizumis pat nevar izšķirt, ko viņai patīk labāk darīt – gleznot vai adīt. “Man to vienkārši patīk darīt un nevaru iedomāties, ka neko nedarinātu ar savām rokām,” teic I.Cine.

Miers ir tautas lielākā
bagātība
Lai arī savā darba vidē dāmas neaizraujas ar telpu izrotāšanu un savu darbu likšanu pie sienām, O.Ratmane savā darbavietā tur pašgatavotu dekupētu vāzi. Abas mākslinieces Latvijas dzimšanas dienā ikvienam cilvēkam novēl ne tikai sekot savam aicinājumam un izpausties mākslinieciskā veidā, bet arī pašu galveno – veselību un mieru. I.Cine atzīst, ka pasaulē šobrīd nav tā mierīgākā situācija un ikvienai valstij, kurā valda miers, ir jābūt pateicīgai un tik tiešām laimīgai, jo miers ir nesverama vērtība un tautas lielākā bagātība. Abām gleznotājām patriotisms ir svarīga dzīves nostāja, un, lai arī O.Ratmane ir dzimusi Krievijā un ieprecējusies Alūksnē, arī viņai šī valsts ir svarīga un nozīmīga. Alūksne ir abu šo mākslinieču mājas, un šeit viņas smeļas gan savu iedvesmu, gan arī pašu svarīgāko cilvēkam – sirdsmieru un savu aicinājumu piepildījumu. “Ikreiz, kad esmu kādā ceļojumā, ir neatsverams prieks dzirdēt latviešu valodu. Tad ir tāds pārsteigums un pārņem tik silta sajūta!” ar lepnumu par savu tautu teic I.Cine. ◆

Kategorijas