Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Valsts prezidenta miesassargs

Agita Bērziņa

2016. gada 17. novembris 00:00

68

Alūksnietis Atis Putnis jau divus gadus pilda Latvijas Valsts prezidenta miesassarga pienākumus. Atbildīgais darbs 29 gadus vecajam jaunietim ļoti patīk, un viņš atzīst, ka beidzot atradis darbu, ko varētu darīt līdz pat pensijas vecumam. Pirms sākt pildīt miesassarga pienākumus, alūksnietis vairākus gadus stāvēja godasardzē pie Brīvības pieminekļa Rīgā.

Goda sardzē jāiztur viss
“Militārā karjera nebija mans mērķis. Viss sākās pavisam nejauši. Dzīvojot Alūksnē, kur ir Kājnieku skola, ļoti daudz biju dzirdējis par dienestu. Izlēmu pamēģināt arī pats. Tas nebija lēciens nezināmajā, daudz ko jau zināju. Pieteicos dienestam krīzes laikā, tādēļ bija ilgi jāgaida, līdz tiku uzaicināts uz atlasi. Izturēju un nonācu Alūksnes Kājnieku skolā. Pēc Kājnieku skolas ir vien dažas iespējas, kur turpināt karjeru. Es izvēlējos par labu Nacionālo Bruņoto Spēku Štāba bataljona apakšvienības Godasardzes rotai, kas man deva iespēju stāvēt pie Brīvības pieminekļa Rīgā, arī pie Rīgas pils un piedalīties svinīgos pasākumos. To darot, jutos ļoti patīkami - patriotiski un pacilāti. Man tas sagādāja prieku. Vēl jo vairāk tad, kad aizdomājos, ka varēšu saviem bērniem un mazbērniem stāstīt par šo iespēju,” stāsta A.Putnis. Viņu gan apbēdina, ka ne visi Godasardzes rotā nonāk ar pareizo attieksmi. “Man nepatiktu to darīt bez attieksmes, tā sakot – darīt tikai darīšanas pēc. Manuprāt, tas nav pareizi. Ir jābūt sajūtām,” uzskata jaunietis. Atgadījušies arī daži smieklīgi gadījumi, piemēram, vasarā vējš uz deguna uzpūš zirnekli vai arī ārvalstu tūristi cenšas sasmīdināt. Tas viss ir jāiztur, un viņam tas vienmēr izdevies.

Jātur acis un ausis vaļā
Gandrīz pēc trīs Godasardzes rotā aizvadītiem gadiem viņš izlēmis dzīvē kaut ko mainīt. “Jutu, ka esmu sevi izsmēlis. Nospraustos mērķus - piedalīties svinīgajā godasardzes maiņā Lāčplēša dienas un 18.novembra pasākumos - biju sasniedzis. Tas ir maksimums, ko godasargs var sasniegt, neskaitot pakāpes. Es to sasniedzu divos gados, kas ir ļoti ātri. Neredzēju tālāku attīstību, tādēļ izvēlējos par labu Militārajai policijai un kļuvu par Valsts prezidenta miesassargu. Darbs ir ļoti interesants, diemžēl sīkāk par to, kādi ir mani uzdevumi un pienākumi, stāstīt nedrīkstu. Jātur acis un ausis vaļā, taču tas nav tik vienkārši, kā tiek atspoguļots filmās. Patiesībā miesassarga darbs ir daudz sarežģītāks. Iepriekš likās, ka tas ir kaut kas nesasniedzams, bet, ieguldot tajā sevi visu, vari sasniegt jebko. Vajag tikai darīt, tad viss izdosies, un nevajag sašļukt pie pirmajām neveiksmēm, jo nekur nekas nebūs viegli,” saka A.Putnis. Pavasarī viņš dosies uz starptautisku misiju Afganistānā, kur būs miesassargu grupas komandieris.
Svētkos viņš ikvienam novēl domāt pozitīvi neatkarīgi no tā, kas notiek apkārt. Viņš uzskata, ka nevajag pārāk satraukties par notikumiem, kas notiek citās valstīs, jo svarīgāk ir satraukties par to, kas notiek Latvijā. ◆

Kategorijas