Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piederība Latvijai - caur rokdarbiem

Loreta Jargane

2016. gada 17. novembris 00:00

47

Bijušās alūksnietes Madaras Pavāres jājamzirdziņš ir rokdarbi – adīšana, tamborēšana, dekupāža un skaistu, patriotisku piespraužu darināšana. Divu gadu laikā Madara jau ir izgatavojusi gandrīz simts piespraudes, kuras saņēmuši ģimenes locekļi, tās dāvinātas draugiem un gatavotas tiem, kas paši uzrunājuši meistari.
Lai arī Madara šobrīd dzīvo Jēkabpils novadā un strādā savā zemnieku saimniecībā, tas netraucē darināt krāšņas smukumlietas sev un citiem Latvijā.

Parādīt piederību Latvijai
„Tas ir mans hobijs. Brīdis sev. Adīšana, tamborēšana, viss radošais. Man patīk darboties radoši. Neesmu gājusi kursos, neko papildus neesmu mācījusies. Vienīgi tik, cik pamatskolas programmā apguvu rokdarbus. Varbūt tas ir talants, varbūt vienkārši personības izpausmes forma,” teic rokdarbniece.
Ideja par piespraudēm radusies, noraugoties uz šābrīža politisko situāciju Latvijā, tāpēc viņai jau pērn radusies vēlme parādīt savu piederību Latvijai. Dizains un katra rota tiek veidota pašas rokām, piespraudes vidus ir izšūts ar latvju zīmēm. Viena piespraude top aptuveni stundas laikā. Madaras skaisto darbu krātuvē ir ne tikai rotas - atstarotāji, bet arī piespraudītes ar etnogrāfiskajām un karoga lentēm. „Tie, kas pasūta, lai speciāli izgatavoju, katrai rotai klāt iegūst arī aprakstu par zīmi, kas izšūta. Savukārt man lielākais gandarījums ir saņemt pozitīvas atsauksmes no cilvēkiem ar pateicību par manis gatavotajām piespraudēm, ko sūta arī man sveši cilvēki. Lūk, tas ir pats lielākais gandarījums!” saka M.Pavāre.

Apvieno patīkamo ar
lietderīgo
Madara atzīst, ka īpašu atmosfēru viņai nesanāk nodrošināt, tāpēc bieži vien rotas top, auklējot bērnus. „Lielākoties ir tā, ka auklēju mazāko meitu, šūpojos uz bumbas ar bērnu klēpī un ar otru roku šuju. Tas viss ar laiku pats nāk. Idejas darbiem rodas, skatoties interneta resursus, daļu izdomāju pati un tad salieku idejas kopā. Tāpat iedvesmojos arī no cilvēkiem, kas man ir apkārt. Jau ir jaunas idejas, un apstāties nedomāju.” Svētkos Madara ikvienam latvietim novēl sajust piederību Latvijai un nebēgt prom, bet aktīvi iesaistīties politikā, lēmumu pieņemšanā, lai mums Latvijā tiešām klātos labi. ◆

Kategorijas