Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iebilst likvidācijai

Agita Bērziņa

2016. gada 17. novembris 00:00

1337

Neziņa, neizpratne, skumjas, bailes par nākotni – tas viss bija redzams Mālupes pamatskolas skolēnu vecāku acīs otrdien sasauktajā vecāku sapulcē. Alūksnes novada domes lēmums par skolas likvidāciju viņiem ir negaidīts - par to uzzināts tikai publikācijās medijos. Skola jālikvidē līdz 2017.gada 31.augustam, un tas nozīmē, ka jau nākamajā mācību gadā šiem bērniem būs jāmācās citā skolā.

Vēl pirms sapulces sākuma vecāki savstarpējās sarunās norādīja: ja būtu zinājuši par šāda lēmuma tapšanu, būtu devušies piketēt Alūksnē pie administratīvās ēkas. Arī skolas direktors Broņislavs Andranovs neslēpa, ka lēmums pieņemts pēkšņi un viņam nav pat bijis laika tam iebilst - viss noticis divu dienu laikā. “Prognozējamais skolēnu skaits nākamajā mācību gadā būtu: 1.klasē mācītos 1 bērns, 2.klasē – 3, 3.klasē – 3, 4.klasē – 2, 5.klasē – 0, 6.klasē – 5, 7.klasē – 5, 8.klasē – 0, 9.klasē – 7. Kopā tie būtu 26 bērni. Bērnudārza grupiņā – 14 bērni. Noteikumi paredz, ka klasē jābūt 10,5 bērniem. Tas nozīmē, ka nākamgad mums būtu jāapvieno pirmās četras klases un arī tad tie būtu tikai 9 bērni, nesasniedzot 10,5 bērnus. Piedāvāju mūsu skolu apvienot ar kādu kaimiņu pagasta skolu, bet tas pilnībā tika noraidīts. Ir žēl par šādu skolas likteni, jo nākamgad skola svinētu 28 gadu jubileju,” pauda B.Andranovs.

Likvidējot pārkāps
līgumsaistības
Savu sašutumu par skolas slēgšanu pauda ilggadējā skolotāja Maruta Galla, kurai skolā mācās divi mazbērni. “Ir vienkārši visu likvidēt un pēc pāris gadiem attapties, ka izdarīts nepareizi. Ar vieglu roku noslaucīs to, ko esam gadu gaitā veidojuši. Pašos pirmsākumos tika ieguldīts ļoti daudz darba un brīvā laika. Man asiņo sirds...” atzina M.Galla. Viņa aktīvi iesaistās cīņā par skolas saglabāšanu un meklē risinājumus. Kā viens no tādiem, viņasprāt, ir noslēgtais skolas ēku siltināšanas līgums, kas liedz piecus gadus mainīt iestādes statusu. “Sazinājos ar Vides investīciju fondu, kur man apgalvoja, ka nav zinoši par lēmumu likvidēt skolu. Tā darīt nedrīkst, un fonds par to ir jāinformē vēl pirms lēmuma pieņemšanas, kas nav izdarīts. Vai tiešām mūsu pašvaldība ir tik bagāta, lai atmaksātu šo naudu?” pauda M.Galla. Arī skolas direktors interesējies, kas notiks ar noslēgtajām līgumsaistībām, taču pārliecinošu atbildi nav saņēmis, izskanējuši tikai vārdi – viss būs kārtībā. Sapulcē izskanēja versija, ka skola tiek tik steidzami likvidēta, jo tās vietā plānots izveidot pansionāta filiāli. Vecākus interesēja, vai tas izmaksās lētāk nekā skolas dotēšana.

Iepazīs Malienas skolu
Laikraksta uzrunātie vecāki pauda sašutumu par gaidāmajām pārmaiņām. “Lai gan neesmu te dzimusi un augusi, esmu Mālupes patriote. Man nav saprotams, kā tik vienkārši var likvidēt skolu! Šausmīgi sāp sirds. Skolu vajadzētu saglabāt,” atzina Terēze Babre, kurai skolā mācās dēls, bet meita to jau absolvējusi. Savukārt trešklasnieka mamma Lauma Bukovska jautāja, vai lētāk un izdevīgāk ir vadāt skolēnus, nevis uzturēt skolu. “Ir jādomā par bērnu drošību. Ja manam bērnam atbrauks pakaļ pa meža ceļu līdz pastkastītei, man nekas nav pret. Gribu tikai redzēt, kā bērns iekāpj un izkāpj no autobusa. Noskaņojums ir bēdīgs,” atzina viņa. Savukārt Gundega Gadišķe raizējās par to, kā bērni iejutīsies jaunajā vidē. “Bērni cits pret citu ir nežēlīgi. Meita negrib mainīt skolu, jo baidās, kā tur būs. Gribas raudāt. Jūtos ļoti slikti,” neslēpa divu audzēkņu mamma.
Lielākā daļa klātesošo vecāku atzina, ka bērnus turpinās izglītot Malienas pamatskolā, vien pieci seši bērni dosies mācīties uz Alūksni. Mālupes pagasta pārvaldes vadītāja Iveta Priede vecākus informēja par iespējamām izmaiņām autobusu kustībā, lai nākotnē bērnus nogādātu Malienas skolā. “Aicinu vecākus jau nākampiektdien, 25.novembrī, doties iepazīt Malienas skolas darbu. Nokļūt tur varēs ar speciāli norīkotu transportu, kas no Mālupes skolas aties pulksten 11.45,” norādīja skolas direktors. ◆

Kategorijas