Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mainīs noteikumus uzņemšanai novada bērnudārzos

Līga Vīksna

2016. gada 25. novembris 00:00

305

Alūksnes novadā veiks grozījumus pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtībā pašvaldības izglītības iestādēs.

Jautājumu skatīja pašvaldības sociālajā, izglītības un kultūras komitejas novembra sēdē, noteikumus apstiprināja vakar domes sēdē. Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča skaidro, ka izmaiņas noteikumos jau saskaņotas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kas savā atzinumā iesaka precizēt divus jautājumus.
“Izglītības likumā ir noteikts, ka pašvaldība rūpējas par savas pašvaldības teritorijā deklarētajiem bērniem. Ministrija uzskata, ka, reģistrējot rindu uz bērnudārzu, jāņem vērā novadā deklarētie un nedeklarētie bērni, priekšroku dodot deklarētajiem un veidojot paralēlo rindu ar nedeklarētajiem bērniem. Par šo esam daudz diskutējušas ar bērnudārzu vadītājām jau iepriekš. Nav noslēpums, ka nereti vecāki ātri nomaina deklarēto dzīvesvietu, bet tad aktualizētos jautājums, kurā no rindām beigās reģistrēt. Tā kā šobrīd Alūksnes novadā vietu bērnudārzos pietiek visiem bērniem – gan deklarētiem, gan nedeklarētiem, jo bērnu skaits nav liels, tad tomēr rosinām neveidot divas rindas,” klāstīja G.Kupča.
Par novadā nedeklarētiem bērniem Alūksnes novada pašvaldība saņem finansējumu no attiecīgās pašvaldības, kurā bērns deklarēts. G.Kupča norāda, ka šī summa ir lielāka, nekā pašvaldība saņem no valsts gada sākumā.
“Šobrīd visos Alūksnes novada sešos bērnudārzos ar iesniegumiem rindā reģistrēti 158 bērni. Gandrīz puse – 70 bērni – ir dzimuši 2015.gadā un vietu gaida uz 2017.gada maiju. 57 reģistrētie bērni dzimuši šogad. Pārējie ir 3-4 gadus veci bērni, kuri bērnudārzu neapmeklē dažādu iemeslu dēļ, piemēram, vecāki ir izbraukuši no valsts vai atraduši citu pieskatīšanas veidu. Savukārt no citām pašvaldībām visbiežāk mūsu bērnudārzus izvēlas rīdzinieki un apenieši, bet ir arī no Gulbenes, Balviem, Viļakas, Lielvārdes un citām vietām,” saka G.Kupča.
Ministrija vērš arī uzmanību - valstī jau ir noteikts, ka Nacionālajos Bruņotajos Spēkos un iekšlietu struktūrās strādājošo bērniem ir priekšroka uz bērnudārzu ārpus rindas un šis punkts kā prioritārs jānosaka arī Alūksnes novada pašvaldības noteikumos. ◆

Kategorijas