Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē par 4,7 procentiem kļūs lētāks siltums

Līga Vīksna

2016. gada 25. novembris 00:00

449

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes sēdē pagājušajā nedēļā apstiprināts  Alūksnes novada pašvaldības akciju sabiedrības “Simone” iesniegtais siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs. Apstiprinātais gala tarifs ir 55,05 eiro par megavatstundu (bez PVN), kas ir par 2,70 eiro jeb 4,7 procentiem mazāks nekā spēkā esošais un stāsies spēkā ar 1.janvāri.

Regulators norāda, ka tarifā lielāko izmaksu īpatsvaru veido kurināmā izmaksas (31,7 procenti), darba samaksa ar sociālajām iemaksām (24,4 procenti) un pamatlīdzekļu nolietojums (19,6 procenti), un ka “Simones” iesniegtais tarifu projekts ir pamatots, to veidojošās izmaksas ir aprēķinātas tādā apmērā, lai segtu  pašvaldības kapitālsabiedrības siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas.
Akciju sabiedrības “Simone” valdes loceklis Mārtiņš Kaļva atzīst – ir gandarījums, ka paveikts liels darbs. “17.novembrī piedalījāmies regulatora sēdē, kur guvām apstiprinājumu tam, ka Alūksnē siltums paliks lētāks. Protams, ja raugās mēneša griezumā, iedzīvotājiem ieguvums no šāda samazinājuma būs pāris eiro, bet gada griezumā tas būs viens silts mēnesis par brīvu,” saka M.Kaļva.

Lētāk kā Gulbenē, dārgāk kā Balvos
Siltumuzņēmumu asociācijai, kurā arī “Simone” ir dalībnieki, ir dati par to, kādi ir siltumenerģijas tarifi Latvijā 62 no aptaujā piedalījušamies siltumražotājiem. Starp tiem ir gan biomasas katlu mājas, gan gāzes  katlu mājas. “Alūksne tajā ir 20.vietā no beigām, kas, jāatzīst, ir pietiekami subjektīvs rādītājs, jo atšķirība starp pārējām katlu mājām ir mērāma dažos eiro. Jā, “Rīgas siltums” ražo Latvijā un Baltijas galvaspilsētās lētāko siltumu iedzīvotājiem, bet 98 procentus kā kurināmo viņi izmanto gāzi, kā cena pēdējā laikā ir būtiski samazinājusies. Līdzīgi ir citās pilsētās, kur kā kurināmo izmanto gāzi. Bet, ja Alūksni salīdzinām ar kaimiņu pilsētām, kur arī tiek izmantota biomasa kā kurināmais, tad mums ir nedaudz lētāks tarifs nekā Gulbenē, kur tas ir 55,71 eiro/MWh, bet dārgāk kā Balvos, kur ir 51,51 eiro/MWh. Alūksne tagad ir vienā līmenī ar “Liepājas enerģiju”, kas no 2010.līdz 2013.gadam veikuši investīcijas pilnīgai siltumtīklu renovācijai un biomasas katlu mājas izbūvei no jauna. Bet, piemēram, Cēsīs ir dārgāks tarifs – 59,77 eiro/MWh, Smiltenē ir teju 69 eiro. Visdārgākais siltums ir Saulkrastos, Siguldā un Lielvārdē, kur tarifs ir pat 77,73 eiro/MWh,” stāsta M.Kaļva.
Viņš uzsver, ka lielu daļu tarifa sastāda jauno iekārtu investīcijas un to atpelnīšana, tādēļ “Simone” aktīvi turpina darbu arī pie jaunu klientu piesaistes. “Šobrīd mums ir gari trasējumi ar lielām perspektīvām – siltuma zudumi trasēs ir mazi, bet tos varam vēl samazināt, ja slodzes optimizējam,” saka M.Kaļva.

Norobežos un slēgs teritoriju
Viņš norāda, ka pēdējā laikā atrisināti arī vairāki saimnieciski jautājumi, piemēram, par plaši apspriestajiem daudzdzīvokļu māju siltummezgliem, kam noteikta piederība pašām mājām. Savukārt jauninājums ir “Simones” iecere norobežot un slēgt akciju sabiedrības teritoriju ārpus darba laika. Teritorijā izvietotas arī videonovērošanas kameras, izvietos arī informatīvas zīmes. 
“Žogu ap teritoriju jau esam uzlikuši, vēl tiek izgatavoti vārti. Makšķernieki jau ir satraukušies, jo blakus atrodas laivu novietnes, bet jāuzsver, ka pieeja novietnēm viņiem būs arī turpmāk. Darba dienās un darba laikā vārti būs vaļā – varēs piekļūt caur “Simones” teritoriju, bet citā laikā – pa celiņu gar žoga ārpusi. Celiņu aiz žoga uzbērsim pavasarī. Ceram uz iedzīvotāju sapratni,” saka M.Kaļva. Viņš uzsver – žogs tiek likts, lai pasargātu teritoriju no bīstamām situācijām. “Ik pa laikam no šķeldas kaudzēm nākas dzīt prom jauniešus, kas pa tām dauzās. Ir bijuši arī citi starpgadījumi,” norāda M.Kaļva. ◆

Kategorijas