Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jaunais ģimenes ārsts: "Alūksne ir skaista pilsēta!"

Līga Vīksna

2016. gada 25. novembris 00:00

798

Alūksnes novadam ir jauns ģimenes ārsts – kopš pagājušās ceturtdienas Alūksnē darbojas Alvja Ādamsona ģimenes ārsta privātprakse. Jauno speciālistu novadā ļoti gaidīja.
A.Ādamsons pacientus pieņem Alūksnes primārās veselības aprūpes centrā (poliklīnikā) pirmajā stāvā telpās, kur iepriekš bija ģimenes ārstes Dagnijas Ģērmanes privātprakse. Ģimenes ārsta piesaistīšanā paldies Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītājai un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējai Līgai Kozlovskai, kura šopavasar savā lekcijā ļāva Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietniekam Aivaram Fominam un SIA “Alūksnes primārās veselības aprūpes centra” izpilddirektoram Rolandam Puriņam prezentēt studentiem pašvaldības piedāvāto atbalstu darbības uzsākšanai Alūksnē. Pēc šīs iniciatīvas A.Ādamsons piekrita atvērt savu ģimenes ārsta praksi Alūksnē. ”Pašvaldība priecājas, ka A.Ādamsonam izdevies atvērt savu ģimenes ārsta praksi. Šis noteikti ir veiksmes stāsts, jo ģimenes ārstu trūkst arī citās pilsētās, tomēr arī mums jautājums par ģimenes ārstu trūkumu Alūksnē jāturpina risināt,” atzīst A.Fomins. Kopā ar deputātu Jāni Sadovņikovu viņi ceturtdien pašvaldības vārdā sveica A.Ādamsonu, vēlot veiksmi, uzsākot darba gaitas Alūksnē.

Labprāt strādā ar bērniem
A.Ādamsons dzimis Cēsīs, bērnību pavadījis Cēsu rajona Mārsnēnu pagastā, kur joprojām ir viņa tēva lauku mājas un kur brīvdienās uzturas arī A.Ādamsons. Absolvējis vidusskolu Vecpiebalgā un uzsācis medicīnas studijas. “Vidusskolā izlēmu, ka studēšu medicīnu – man patika dabaszinātnes. Zināju, ko vēlos sasniegt. Studēju deviņus gadus Ārstniecības fakultātē ģimenes ārsta specialitātē. Mūsu ģimenē neviens nav saistīts ar medicīnu. Tas bija mans lēmums. Protams, kad stājos augstskolā, uz daudz ko raudzījos caur rozā brillēm. Tagad aizkulises man ir labāk zināmas, bet es tomēr vēl nenolaižu spārnus,” saka A.Ādamsons.
Viņš ir ģimenes ārsts, kurš var pieņemt visu paaudžu pacientus. A.Ādamsons norāda, ka labprāt strādā ar bērniem. Jau studiju laikā Rīgā strādājis par bērnu dežūrārstu, rezidentūras laikā bijis pie ģimenes ārstes, kuras pamatspecialitāte ir pediatrija, tādēļ praksē bija daudz bērnu un A.Ādamsonam bija iespēja gūt pieredzi darbā ar bērniem.

Šobrīd – 500 pacienti
A.Ādamsons praksē pacientus pieņems katru dienu. Jaunais ārsts atzīst, ka vēlētos ievērot pieņemšanas iedalījumu, ka savs laiks ir akūtajiem slimniekiem un savs – pēc iepriekšēja pieraksta. “Ja cilvēks ir pierakstījies konkrētā laikā, tad viņš ar to arī rēķinās, nevis gaida stundu vai divas. 17.novembrī bija pirmā pieņemšanas diena. Nebiju gaidījis, ka jau pirmajā dienā būs tik daudz pacientu. Tā izvērtās par patīkamu svētku dienu, turklāt vēl pirms valsts svētkiem, jo apsveikt nāca arī daudzi kolēģi. Starp pirmajiem pacientiem galvenokārt bija tie, kuriem vajadzēja izrakstīt recepšu medikamentus un pagarināt invaliditāti. Pamazām sāku iepazīt savus pacientus,” viņš saka.
Šobrīd A.Ādamsona privātpraksē reģistrācijas anketas aizpildījuši apmēram 500 pacienti, kurus tagad reģistrē. Pilna ģimenes ārsta prakse ir ar 1800 reģistrētiem pacientiem. Privātpraksē strādā pats A.Ādamsons un medicīnas māsa Liāna Berķe, kuru pacienti jau iepazinuši kā dakteres D.Ģērmanes privātprakses medicīnas māsu. “Māsiņa man ir liels palīgs, jo daļu pacientu jau zina,” saka A.Ādamsons.
Gatavs strādāt e-veselībā
A.Ādamsonam ir arī savs viedoklis par pašreizējo veselības sistēmu valstī. Viņu visvairāk sarūgtina tas, ka pacientiem ne vienmēr pieejami valsts apmaksāti izmeklējumi, lai noskaidrotu diagnozi. “Ir kvotas, kas ir beigušās, pacientu nevar izmeklēt, un es kā ģimenes ārsts esmu bezspēcīgs. Medikamenti ir dārgi – ne visi tos var atļauties, cilvēku rocība ir maza, bet kompensējamo medikamentu kārtība valstī ir tāda, kā ir. Un atkal ģimenes ārsts ir bezspēcīgs, jo ir grūti pārliecināt cilvēku lietot zāles, ja viņš nevar atļauties tās nopirkt,” saka ārsts. A.Ādamsons ir gatavs strādāt e-veselības sistēmā, par ko valstī šobrīd plaši diskutē. “Esmu par e-veselību, bet sakārtotu un pilnvērtīgu, kas man atvieglo dzīvi, nevis sarežģī. Kāpēc gan latvieši nevarēja pārņemt e-veselības sistēmu no Igaunijas, kur tā veiksmīgi strādā, nevis paši izgudro riteni no jauna!” neizprot A.Ādamsons.
Kā ārsts viņš iestājas arī par to, ka Alūksnē jāpaliek 24 stundu neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcai. “Ja ātrā palīdzība pacientu aizved uz slimnīcu, viņam jātiek mājās pašam, radiniekiem jābrauc pie slimnieka. Man praksē arī var būt situācijas, ka ir aizdomas par nopietnu patoloģiju, piemēram, infarkts, apendicīts, – es pacientu nosūtīšu uz slimnīcu, kur ir plašākas iespējas veikt izmeklējumus. Es ļoti ceru, ka Alūksnes slimnīca saglabās esošo statusu!” saka A.Ādamsons.

Patīk Vidzemē un Alūksnē
A.Ādamsons atklāj – jau sen zinājis, ka palikt strādāt Rīgā nevēlas. “Esmu lauku cilvēks, Rīgā iedzīvoties nevarēju. Jā, tur ir plašāks, piemēram, kultūras dzīves piedāvājums, bet es zināju, ka pēc studijām vēlos atgriezties Vidzemē un strādāt kādā no šī reģiona pilsētām. Izrādījās, ka Alūksnē vajag ģimenes ārstu. Turklāt pirms pāris gadiem mana mamma pārcēlās dzīvot uz Alūksnes novada Mālupes pagastu. Biju jau apsvēris domu, ka es varētu strādāt Alūksnē. Un tad martā pie mums, studentiem, bija atbraukuši A.Fomins un R.Puriņš. Daudzus jaunos speciālistus sākt darba gaitas reģionos kavē tas, ka studiju gados iedzīvojas Rīgā, sastop otru pusīti, kurai ir darbs Rīgā un kura nav ar mieru to pamest un pārcelties, ir jau piedzimuši bērni. Es gribēju atgriezties,” saka jaunais ārsts.
Brīvajā laikā A.Ādamsons labprāt lasa klasisko literatūru, nodarbojas ar riteņbraukšanu, dodas pastaigās dabā, labprāt apmeklē teātri un kino. “Labprāt daru lauku darbus svaigā gaisā – tas palīdz domas aizvirzīt no ikdienas. Alūksne ir skaista pilsēta! Šeit ir skaista daba, ezers ar salām, esmu uzkāpis arī skatu tornī. Ceru, ka mani šeit pieņems kā savējo,” viņš smaidot saka. ◆


◆ SIA “A.Ādamsona ģimenes ārsta prakse” darba laiks iedalīts divās daļās - akūtajā un plānveida. Akūtajā daļā pieņems akūti saslimušos pacientus, piemēram, ar augstu temperatūru, pēkšņām sāpēm, traumām vai citām akūtām veselības problēmām. Plānveida pacientus ārsts pieņems tikai pēc iepriekšēja pieraksta.

◆ Uz pieņemšanu pie ārsta jāpiesakās pa tālruni 28785868 vai Alūksnes primārās veselības aprūpes centra pirmā stāva trešajā kabinetā.

◆ A.Ādamsons pacientus pieņem: pirmdienās no pulksten 13.00 līdz 14.00 akūtos pacientus un no 14.00 līdz 19.00 pēc pieraksta; otrdienās, trešdienās un ceturtdienās no 8.30 līdz 9.30 akūtos pacientus un no 9.30 līdz 12.30 pēc pieraksta; piektdienās no 8.00 līdz 9.00 akūtos pacientus un no 9.00 līdz 10.00 pēc pieraksta.

◆ Pacienti, kuri vēlas reģistrēties pie jaunā ģimenes ārsta, to var izdarīt Alūksnes primārās veselības aprūpes centra reģistratūrā, saņemot un aizpildot pacientu reģistrācijas anketu.


Pacientu atsauksmes par jauno ģimenes ārstu:
Dia Simule no Alūksnes: “Ir labs un atsaucīgs – patiešām! Es pēc acīm redzu, ka ir labs cilvēks! Iepriekš biju ģimenes ārstes Dagnijas Ģērmanes paciente. Jauno ārstu ļoti gaidīju – jau 1.aprīlī uzrakstīju pieteikuma veidlapu! Tā kā man regulāri vajag izrakstīt medikamentus, kamēr jaunais ārsts vēl nestrādāja, vērsos pie ģimenes ārstes Zitas Uzkliņģes.”

Lilita Muriņa no Alsviķiem: “Arī es iepriekš biju D.Ģērmanes paciente. Vajadzēja recepti medikamentiem, tādēļ zvanīju uz poliklīnikas reģistratūru. Man iedeva daktera telefona numuru, sazinājāmies, ļoti laipni atbildēja un vienojāmies par vizītes laiku. Cerēsim, ka būs labs speciālists!”

Kategorijas