Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē un Apē iedegs Ziemassvētku egles

Līga Vīksna

2016. gada 2. decembris 00:00

32

Alūksnes un Apes pilsētās ienāk Ziemassvētku noskaņa, parādoties dažādiem rotājumiem. Sestdien, 3.decembrī, Alūksnē un ceturtdien, 8.decembrī, Apē iedegs pilsētas centrālo egli. 

Turpinot tradīciju, arī šogad svētku laikam izvēlēta tēma “Alūksne – eņģeļu pilsēta”, tādēļ pašvaldība aicina iedzīvotājus, iestādes, organizācijas un uzņēmumus, rotājot savu īpašumu teritorijas, izvēlēties rotājumus, kas saistās ar šo tēmu, lai svētku laikā veidotu vienotu pilsētas vizuālo tēlu.

Alūksne – eņģeļu pilsēta
“Rotājumos pilsētā izmantos iepriekšējo gadu gaismas objektus un elementus, kā arī veidos ko jaunu. Parkā pie Jaunās pils un Mātes tēla būs izgaismotās eņģeļu figūras, kas alūksniešus Ziemassvētku laikā priecē jau četrus gadus. Apgaismes laternu stabos vairākās ielās piestiprināti LED virteņu izgaismotie eņģeļi. Izmantojot pērn iegādātās LED virtenes, šogad taps jaunas dažādu augstumu sveces, kas atradīsies Pils un Brūža ielu krustojumā, pie baznīcas, parkā pie Jaunās pils. Savu vietu ielās radīs arī izgaismotās Ziemassvētku vecīša kamanas un citi elementi,” stāsta Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.
Lāsteku lietus rotās kokus Dārza ielā, Ojāra Vācieša ielā, pie Kultūras centra, bet ābelītēs Pils ielas malā būs gaismas virtenes - sniega bumbas.

Pirmo reizi pie Kultūras
centra
Daļai alūksniešu jautājumus raisa iecere centrālo egli šogad izvietot pie Kultūras centra - skvērā. Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte pārliecināta – vajag kaut ko pamainīt. “Trīs gadus bija pie Jaunās pils, arī ne visiem tas patika. Šobrīd visu pasākumu centrālā vieta ir Kultūras centrs – vidi ap to gribam padarīt vēl svarīgāku. Rotājamies sev, nevis tiem, kuri caurbrauc pilsētu, tādēļ nevar teikt, ka vieta pie Kultūras centra ir mazāk pamanāma,” domā S.Eglīte.
Alūksnes galvenās Ziemassvētku egles iedegšana būs 3.decembrī pulksten 16.30 skvērā pie Kultūras centra pasākumā “Ziemassvētku brīnumnaktī līdzinās viss pasakai…”. Savukārt pēc tam pulksten 17.00 Kultūras centra Lielajā zālē varēs vērot Nika Matvejeva un Marata Samauska muzikālo izrādi “Kraukšķītis”. Biļetes iegādājamas Alūksnes Kultūras centra kasē vai “www.bilesuparadize.lv”.

Dosies Gaismas gājienā
Apes pilsētas Ziemassvētku eglīte svētku rotā kopā ar Sirsniņpiparkūku un Iedomīgo Eglīti iemirdzēsies 8.decembrī pulksten 18.00 pašā pilsētas sirdī – iepretim Apes novada domes ēkai. Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre atklāj, ka eglīte būs krāsaina, jo bērniem patīk krāsas. “Tas nebūs mākslas darbs, bet eglīte bērniem, ko pilsētas saimnieks mežā nolūkojis un atvedis,” saka I.Sāre.
Pulksten 17.30 no Apes pirmsskolas izglītības iestādes “Vāverīte” ikviens aicināts doties Gaismas gājienā kopā ar “Vāverītes” audzēkņiem, viņu vecākiem un viesiem no septiņām sadraudzības pilsētām ārvalstīs. “Dosimies kopīgā Gaismas gājienā no bērnudārza gar baznīcu līdz pilsētas eglītei. Ikviens aicināts pievienoties, ņemot līdzi savu lukturīti vai gaismiņu. Šis ir gada tumšākais laiks, tādēļ ar savām gaismiņām rokās un sirsniņās iesim pretim gaismai, nesīsim to pilsētai,” saka I.Sāre.
Savukārt Apes skvērā iepretim tautas namam izvietots liels, dekoratīvs adventes vainags, kurā katru svētdienu iededz adventes sveci. Pamazām arī citviet Apē ienāk svētku noskaņa caur dažādiem rotājumiem. ◆

Kategorijas