Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uztrau­kumi, smiekli un aplausi

Diāna Lozko

2016. gada 2. decembris 00:00

294

Alūksnes novada amatierteātru skate pulcēja ne tikai septiņus atraktīvus novada amatierkolektīvus, bet arī ļoti daudzus skatītājus.
Alūksnes Kultūras centrs mudžēt mudžēja no cilvēkiem, kuri vēlējās redzēt savējo teātra prasmes, jo nav noslēpums – kad uz skatuves ir pašmāju aktieri, zālē skatītāju netrūkst.
Daudzi skatītāji atzina, ka sen nav tā izsmējušies un ka teātru skate ir īpašs notikums, jo ikviens bez maksas var visu dienu pavadīt dažādu tēlu izspēlētos stāstos.
Pašiem amatierteātru kolektīviem gan šī diena bija caurvīta ar uztraukumiem, jo viņus vērtēja žūrija. Liepnas dramatiskā kolektīva “Troksnis” uzvedums “Maiga Rudzupuķe” teātru skatē ieguva I pakāpi. “Trokšņa” aktieri godam izspēlēja stāstu par kādu slinku meiteni, kura izvairās no kolhoza darbiem. Viņa atradusi sev vēstuļdraugu – traktoristu Antonu no kāda attālāka kolhoza. Vēstulēs, protams, nešpetnā sliņķe turīgajam un perspektīvajam traktoristam raksta, ka ir ļoti čakla un strādīga. Antons, protams, visu patiesību uzzina, un tad nu jaunās romānu tīkotājas un kolhoza darbu nedarītājas emocijas parādās visā to krāšņumā. Izcili savu lomu nospēlēja Liepnas dramatiskā kolektīva “Troksnis” aktrise Marina Spirka (attēlā), kura atzīta arī par labāko pirmā plāna aktrisi.      

(Turpinās no 1.lappuses)
Alūksnes novada amatierteātru skate nedēļas nogalē pulcēja dažādu paaudžu aktierus un skatītājus. Lai arī uz skati dažādu iemeslu dēļ nevarēja ierasties visi novada amatierteātru kolektīvi, tie ir apbrīnas vērti, jo darbojas, neņemot vērā to, ka novadā paliek aizvien mazāk cilvēku. Arī skatītājiem šī skate bija brīnišķīga iespēja redzēt dažādus teātra uzvedumus un izsmieties no visas sirds.
Par gada izrādi žūrija šogad atzina Liepnas dramatiskā kolektīva “Troksnis” darbu “Maiga Rudzupuķe” Ineses Tokas režijā. Liepnas kolektīvam tika arī uzvara nominācijā “Veiksmīgākie kostīmi”, bet “Trokšņa” aktrisi Marinu Spirku atzina par labāko pirmā plāna aktrisi. Liepnas kolektīvs ieguva pirmās pakāpes diplomu C grupā un ir izvirzīts uz reģionālo skati.
Ulda Sedlenieka Alūksnes Tautas teātris “Slieksnis”, kurš ir viens no diviem A grupas kolektīviem novadā, ieguva augstākās pakāpes diplomu un arī ir izvirzīts reģiona skatei. Par izrādi “Pidžama sešiem” teātra režisore Daiga Bētere saņēma balvu kā “Gada režisore”, savukārt aktierus Valdi Vimbu un Igoru Kolu atzina par labākajiem pirmā un otrā plāna lomu atveidotājiem.
Zeltiņu drāmas kolektīvs “Kontakts”, kurš arī pārstāv A grupu, uzvaras laurus plūca nominācijās “Veiksmīgākā mūzika” un “Veiksmīgākā scenogrāfija”. Kolektīvs saņēma arī pirmās pakāpes diplomu un ir izvirzīts pārstāvēt novadu reģionā.
Otrās pakāpes diplomus skatē saņēma B grupas amatierteātris “Jumts” no Jaunlaicenes un C grupas kolektīvi ”Viss notiek” no Jaunlaicenes un “Kodols” no Annas pagasta. Inita Smirnova no amatierteātra “Kodols” atzīta par labāko otrā plāna aktrisi. Trešās pakāpes diplomu saņēma C grupas kolektīvs “Pakāpiens” no Malienas pagasta.
Alūksnes novada amatierteātrus šogad vērtēja teātra un svētku režisore, teātra pedagoģe Dace Liepniece, kā arī dizainers un scenogrāfs Ints Sedlenieks. ◆   

Kategorijas