Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iestājas par Alūksnes slimnīcu

Agita Bērziņa

2016. gada 2. decembris 00:00

6

Alūksnē pagājušajā nedēļā bija ieradušies Saeimas deputāti Edvards Smiltēns un Hosams Abu Meri (“Vienotība”), lai klātienē iepazītos ar Alūksnes slimnīcas darbu. Pēc vizītes slimnīcā deputāti tikās ar iedzīvotājiem. Viņu nostāja – Alūksnes slimnīca jāsaglabā, slimnīcas reorganizācijā viņi saskata slēptu privatizāciju.

Deputāti atzina, ka par gaidāmajām izmaiņām Alūksnes slimnīcas darbā viņi sāka interesēties pēc alūksniešu piketa pie Saeimas. Tad pētīti dokumenti, uzklausīti viedokļi un radusies vēlme iepazīt slimnīcas darbu klātienē. “Nedrīkst pieļaut šī jautājuma tālāku virzību, pirms no Veselības ministrijas nebūs skaidras atbildes, kā nodrošinās šajā vietā kvalitatīvu un pieejamu pakalpojumu. Kamēr nav šo atbilžu, tālāka jautājuma virzība nedrīkst notikt. Vēl jo vairāk tādēļ, ka Alūksnē ir Nacionālo Bruņoto Spēku bāze. Medicīniskajai palīdzībai jābūt sasniedzamai stundas laikā - arī sliktos laika apstākļos. Jāņem vērā, ka Alūksnē ziemas ir dziļākas, līdz ar to arī risks, ka ātrās palīdzības mašīna kavēsies, ir lielāks. Vērtējot visu ap Alūksnes slimnīcu notiekošo, gribas teikt, ka notiek slēpta privatizācija,” atzina E.Smiltēns.

Peļņa vai rūpes par pacientu?
Viņš satraucas, vai šo darbību rezultātā Ziemeļvidzeme nepaliks bez medicīniskās palīdzības. “Mani mulsina tas, ka gada beigās “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībai” regulāri salūst kāds aparāts un neatliekamajam palīdzības dienestam tiek lūgts nevest pacientus pie viņiem. Pacientus ved uz Alūksni, un Alūksnei tiek pārtērētas kvotas. Ir slimnīcas, kurām rūp tikai peļņa, bet citām pirmajā vietā jāliek rūpes par pacientu, lai arī tas ir finansiāli neizdevīgi. Ir bažas, ka, atstājot vienu veselības punktu, finanšu problēmas samilzīs un netiks pildītas saistības. Vai kaut kādā brīdī veselības aprūpei Ziemeļvidzemē netiks izslēgta gaisma?” retoriski jautāja E.Smiltēns.

Slimnīca ir ļoti laba
“Es kā ārsts esmu pārliecināts, ka cilvēka dzīvības glābšanai jebkura minūte ir svarīga. Vadājot cilvēku, tiek zaudēts laiks. Šobrīd smagi pacienti tiek vesti no Gulbenes un Balviem uz Alūksni, tāpēc man nav saprotams, kāpēc pakalpojums jāslēdz. Tas nav pareizi. Patiesībā Veselības ministrijas izstrādātajā piedāvājumā nevienu neinteresē, kas notiks ar pacientiem. Mani satrauc risks, ka pēc gadiem šos Alūksnē slēgtos pakalpojumus vairs nepiedāvās neviens, jo nebūs izdevīgi, kā rezultātā kādi pakalpojumi nebūs vispār pieejami Balvu, Gulbenes un Alūksnes cilvēkiem.  “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībai” jau tagad ir parādi, kas mani biedē. Tas ir brīdinājums valdībai un Veselības ministrijai, ka Alūksnes slimnīcu nedrīkst aiztikt. Te nedrīkstētu būt nekādas politiskās spēles,” norādīja H.Abu Meri. Alūksnes slimnīcas stāvokli un darbu viņš novērtēja kā ļoti labu. “Slimnīca ir ļoti laba. Ļoti attīstīta un perspektīva. Ārsti un personāls ir ļoti labi,” teica H.Abu Meri. 

Alūksnes slimnīca šobrīd paliek
Tikmēr vakar intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” veselības ministre Anda Čakša atzina, ka pagaidām Alūksnes slimnīcu nereformēs. “Darbs, ko veica Pasaules banka, tiešām ir ļoti labs. Viņi pēc mūsu lūguma vēl papildus izstrādāja arī primārās aprūpes karti, kas parāda, ka mēs šobrīd nevaram veikt mazajās slimnīcās lielas izmaiņas, kamēr neesam sakārtojuši primāro aprūpi. Varu nodot sveicienus Alūksnes slimnīcai, ka slimnīca šobrīd noteikti paliek kartē. Mūsu galvenais uzdevums šobrīd ir sakārtot ģimenes ārstu darbu. Pasaules bankas rekomendācija un arī skandināvu pieredze ir veidot kopīgas prakses ģimenes ārstiem. Lai nebūtu situācijas, ka pēcpusdienās pacientam nav kur vērsties un jāvēršas slimnīcā. Slimnīcas šobrīd izdara to darbu, ko neizdara primārā aprūpe, tādēļ uzsvars jāliek uz primāro aprūpi. Mēs nevaram uzspridzināt sistēmu, aiztaisot kaut ko ciet. Tas nav pašmērķis. Mērķis ir uzlabot pieejamību, kvalitāti. Pārrunājot ar premjeru, redzam, ka ir lokālās slimnīcas, kas varētu savu darbu veikt kopā, veidojot apvienības, uzlabojot izmaksu efektivitāti un domājot par reģiona pacientiem,” pauda A.Čakša. ◆

Kategorijas