Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Savos dzīvokļos netiks vēl ilgi

Līga Vīksna

2016. gada 2. decembris 00:00

460

Pagājuši trīs mēneši kopš gāzes eksplozijas Torņa ielā 15 Alūksnē. Cietušās kāpņu telpas 15 dzīvokļu īpašnieki atraduši pagaidu mājvietas, Valsts policija joprojām veic izmeklēšanu, SIA “Alūksnes nami” izsludinājuši iepirkumu būvprojekta izstrādei, lai apzinātu, cik izmaksātu mājas remontdarbi pēc sprādziena.

“Gribam, lai tāda nelaime, kā 3.septembrī notika Torņa ielas 15.mājā, pilsētā vairs nenotiktu. Ir pagājuši trīs mēneši, bet nejūtam lietu virzību. Mēs nelolojam ilūzijas – ziemosim, kur nu kurš. Viena ģimene joprojām mitinās internāta telpās. Oktobrī notika iedzīvotāju sapulce, kurā pašvaldības pārstāvji uzsvēra, ka Torņa ielas 15.māja ir mūsu privātīpašums un pašiem jārod finansējums. Jā, bet mājai jau ir divi kredīti, ko maksājam, tādēļ gribētos cerēt arī uz pašvaldības finansiālu palīdzību,” stāsta viena no sprādzienā cietušās kāpņu telpas iedzīvotājām Svetlana Sisojeva.

Profilaksi vajag biežāk
Viņa uzsver, ka Torņa ielas 15.mājas iedzīvotāji vairākas reizes vērsuši apsaimniekotāja uzmanību uz problēmām ar gāzes padevi. “Tas bija jau 2009.gadā, kad vērsāmies arī Alūksnes novada pašvaldībā. Izsaukums bija arī šovasar augustā, bet saņēmām tikai atrunas. Atbrauca, spiedienu sistēmā samazināja, un gāzes smaka mazinājās. Mājā kāpņu telpu durvis tika turētas vaļā, lai vēdinātu smaku,” saka S.Sisojeva. Viņa vērš uzmanību, ka oktobra vidū Torņa ielā 15 arī trešajā kāpņu telpā bija gāzes smaka – izsauca “Latvijas propāna gāzi”, tika mainītas caurules. “Zinu, ka blakus Torņa ielas 13.mājā gāzes caurules mainītas visās kāpņu telpās, remontdarbi veikti arī Torņa ielā 11. Rodas jautājums – par ko mēs maksājam abonēšanas maksu “Latvijas propāna gāzei”, ko iekasē “Alūksnes nami”, kuriem pašiem nav speciālista gāzes sistēmu apkopei?! Piemēram, Balvu novada domei ir līgums ar “Latvijas gāzi”, ka profilaktiskās pārbaudes veic biežāk nekā tikai piecos gados reizi kā Alūksnē,” saka S.Sisojeva, kurai piekrīt arī Torņa ielas 15.mājas iedzīvotāja Ārija Bite.

Bija individuālie līgumi
Torņa ielas 15.mājas iedzīvotājiem ir arī individuālie līgumi ar “Alūksnes namiem” par sašķidrinātās gāzes piegādi dzīvokļa īpašniekiem, kas noslēgti pirms astoņiem gadiem. “Šā līguma sadaļā par apsaimniekotāja tiesībām un pienākumiem noteikts, ka apsaimniekotājs apņemas nodrošināt īpašniekus ar gāzi, veikt dzīvojamās mājas iekšējās gāzes apgādes sistēmas tehniskās apkopes darbus, cauruļvadu un to piesaistes ārējo apskati, noslēgierīču darbības pārbaudi, noplūžu profilaksi starp gāzes krāniem, sistēmas hermētiskuma pārbaudi un citus apkopes darbus. Tādēļ “Alūksnes nami” nevarēja atrunāties, ka viņi to neveic un nav tāda speciālista,” uzskata S.Sisojeva.
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts apstiprina, ka šādi līgumi ir un tie 2008.gadā slēgti “Latvijas propāna gāzes” uzdevumā. “Šis ir komplicēts līgumattiecību process, kas ir izvērtēts, bet finālā atgriezīsimies pie tās pašas situācijas, ka tīklus apkalpo “Latvijas propāna gāze”. Saprotu, ka iedzīvotājiem gribētos līdzatbildību šajā procesā no pārvaldnieka puses – cilvēki meklē jebkuru ceļu līdzvainīgā atrašanai, kurš būtu atbildīgs arī materiāli seku novēršanā. Nenorobežojamies no atbildības – esam gatavi sniegt liecības,” saka A.Musts.

Gribētu ātrāku rīcību
Iedzīvotājas uzskata, ka “Alūksnes namiem” kā apsaimniekotājam būtu daudz lielāka uzmanība jāpievērš drošības jautājumiem. “Tas, ka notiek kā Torņa ielā 15, apliecina to, ka ne viss pilsētā ir tik labi – nav profilakses. Torņa ielā 15 sprādziens ir komunālo dienestu darba un arī Alūksnes novada pašvaldības darba rādītājs. Agrāk Alūksnes pilsētas domes deputātiem bija augstāki morāles kritēriji – viņiem bija svarīgi nepazaudēt iedzīvotāju uzticību. Tagad saņemam tikai atrunas. Apsaimniekošanas maksu gan “Alūksnes nami” šovasar iedzīvotājiem palielināja! Pašvaldībai vajadzēja samazināt savus tēriņus no nodokļu maksātāju naudas – brauc tik uz Ķīnu, Norvēģiju un citur. Mums arī gribētos dzīvot savā dzīvoklī un gulēt savā gultā, būt savā vidē. Gribētos ātrāku rīcību un operatīvākas darbības. Mēs ļoti ceram uz Valsts policijas darba rezultātiem, ka izmeklēšanā noskaidros, kāpēc notika sprādziens un kas pie tā vainojams,” saka S.Sisojeva un Ā.Bite.

Rosina izmaiņas noteikumos
S.Sisojeva norāda, ka 16.septembrī Torņa ielas 15.nama iedzīvotāji Alūksnes novada domē vērsās ar iesniegumu, kurā lūdz sniegt palīdzību iedzīvotājiem dzīvokļu īpašumu un tajos esošo mantisko vērtību saglabāšanai un mājas remontam. “Esam saņēmuši atbildi no Artura Dukuļa, bet tā ir atrakstīšanās. Rosinājām veikt izmaiņas pašvaldības sociālās palīdzības noteikumos, bet ierosinājums noraidīts. Tomēr ceram uz deputātiem, ka tiksim sadzirdēti. Uzskatām, ka nav bezizejas situāciju. Izeja ir vienmēr, un kompromisu arī var atrast – vajag tikai meklēt,” saka Ā.Bite. Viņa secina - jo vairāk atbildīgo, jo mazāk jēgas. “Zinām, ka īrnieks no pirmā stāva dzīvokļa, kurš sprādzienā cieta, ir aizbraucis strādāt uz Vāciju. Galvenais, lai šā notikuma rezultātā tiek ieviesta kārtība, lai iedzīvotāji vairāk necieš un lai mums blakus esošās mājas arī ir drošas. Ļoti ceram uz pašvaldības atbalstu,” saka S.Sisojeva un Ā.Bite.
Savukārt mājas padomes pārstāve Ņina Razmislova norāda – nav tā, ka iedzīvotāji šobrīd pamesti likteņa varā, jo “Alūksnes nami” palīdz lietu virzībā. “Mājas padomē ir 11 iedzīvotāji, kuri regulāri tiekas ar “Alūksnes namiem”. Ir žēl pensionāru, jo viņiem to visu pārdzīvot ir grūtāk,” saka Ņ.Razmislova.

Iepirkumā – divi pretendenti
SIA “Alūksnes nami” bija izsludinājuši iepirkumu, kurā līdz 28.novembrim varēja iesniegt pieteikumus būvprojekta izstrādei un autoruzraudzībai daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas Torņa ielā 15 atjaunošanai. A.Musts norāda – saņemti divi pieteikumi.
“Jāuzsver, ka iepirkums ir bez finansējuma, bet tomēr atsaucās divi uzņēmumi. Šobrīd vispār nav zināms, kas būs finansēšanas avots. Par iepirkuma rezultātiem informēsim Torņa ielas 15.mājas padomi, kurai būs jālemj, kāda būs finansēšanas forma un kā rīkoties tālāk. Šobrīd ne uz vienu no finansēšanas formām īpaši cerīgi neraugāmies, jo pēc 14.novembra tikšanās ar mājas padomi neizskanēja vēlme kaut ko domāt par finansējumu, jo īpašnieku kopums ir diezgan sadrumstalots un būs grūti pieņemt kopēju lēmumu. “Alūksnes nami” turpina veikt Torņa ielas 15.mājas apsaimniekošanu, bet ēkas bojātās daļas atjaunošana ir procesā – nav zināms, cik ilgs tas būs,” saka A.Musts. Viņš paredz, ka “Alūksnes namiem” kopā ar mājas padomi būs jāizstrādā vairāki risinājuma scenāriji.

Gāzes pārbaudes – līdz
februārim
“Latvijas propāna gāze” šobrīd bez maksas veic gāzes sistēmas profilaktiskās pārbaudes un bojājumu novēršanu Alūksnes daudzdzīvokļu mājās. Ja bojājums ir posmā aiz ventiļa, tad gan apmaksa jāveic dzīvokļa īpašniekam. A.Musts norāda – no 15 mājām, kas pieteicās, šobrīd pārbaudītas 10. Darbu grafiks sastādīts līdz janvāra beigām. Apsekojumus veic speciālisti no Valmieras un Rīgas.
“Apseko gan individuālos pavardus dzīvokļos, gan koplietošanas tīklus, pēc tam sniedz atskaiti “Alūksnes namiem”. Apmeklējums – ne mazāk kā 10 dzīvokļi mājā. Secinājumi? Ārkārtas situācijas nav atklātas – ir lietas, ko nomaina gan individuālajos pavardos, gan iekšējos tīklos. Pārbauda arī, vai pareizi veikti gāzes atslēgumi dzīvokļos, kur atteikušies no centralizētās gāzes. Piemēram, Torņa ielā 13 pārbūvēja divus starpvadus koplietošanas telpās, jo tehniski un vizuāli tie bija bīstami, bet noplūdes nebija, un vienu savienojumu aizvietoja ar mūsdienīgākiem materiāliem,” saka A.Musts.

Policija joprojām izmeklē
Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Gulbe “Alūksnes Ziņām” norāda, ka joprojām notiek izmeklēšana kriminālprocesa ietvaros un šobrīd nevar prognozēt, kad tā varētu tikt pabeigta.
“Tas nav ilgi, jo ir pagājuši tikai trīs mēneši. Šāda veida kriminālprocesi var ilgt vairākus mēnešus vai pat gadu, jo, lai veiktu objektīvu visu faktu noskaidrošanu un notikušā iemeslu, ir jāveic virkne izmeklēšanas darbību un ekspertīžu, kas prasa laiku. Kriminālprocesā ir nozīmētas ekspertīzes, taču pagaidām to rezultāti vēl nav saņemti un paredzams, ka tik ātri nebūs,” saka S.Gulbe. ◆

Kategorijas